Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Wednesday, September 28, 2011

BBL Tertipu


Jangan Jadi Sperti BBL ok.


Kisahnya bermula pada suatu masa dahulu semalam waktu BBL otw balik rumah.
Singgah kejap kat 7eleven nak beli Mr.Potato, mengidam nak makan. Dah lama tak makan kan. Sampai kat 7e terus pergi kat rak-rak snek. Fuh banyak stok potato & dalam banyak-banyak aweks snek potato, ada satu bungkusan BBL ingat itu snek potato yang terbaru. Pack dia sangat cantik. Terus angkut bawak ke kaunter cashier. Confident tak baca apa isi dalam pack & tarikh luput. Tak pasal-pasal makan benda dah expired.

# rupe snek BBL beli semalam

Sampai je kat rumah terus baring depan lappy dengan harapan nak tengok
cerita Johny English Reborn dowload kat syok.org. Tidak ketinggalan
snek Chispter Cassava Chips BBL beli tadi. Fuh tengok pack kat luar macam sedap segoti.

Ambil satu terus masuk dalam mulut..kunyah kunyah kejap..eh..kenapa rasa lain je.
Tengok balik pack snek tu & ini tertulis


KEREPEK UBI! bukan chips potato!
Time tu mulalah keluar semua ayat jampi serapah  Harry Potter.
Menyesalnya beli snek ini. Harga RM3.00 sama harga kerepek
dalam ops-kerepek-ubi & semestinya lebih banyak isi kandungan. Pergh..

Bila fikir balik kenapa BBL beli snek ini, baru teringat BBL dipukau 
oleh......

# jangan terpengaruh dengan iklan

Senang betol Chispter pukau BBL.
Nak tahu cara buat Chipster Cassava Chips?






Moral of storis :
Jangan main rembat je snek tanpa baca isi kandungan.



BBL ~ tiap malam makan kerepek ubi kayu
[=_=]"









seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat...

Wordless Wednesday #15

Dah 2 minggu BBL tak update entri untuk WordlessWednesday.
Hari ni BBL nak jugak update & akhirnya gambar ni menjadi wordless hari ni.




Maksud Wordless Wednesday :
Pada setiap hari Rabu, semua blogger akan post gambar di blog mereka
tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain gambar tersebut.
Biar gambar yang menceritakan tanpa letak apa-apa penjelasan.

Untuk maklumat lanjut : 


BBL ~ saya deman dengan buku
[+__=]










seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat....

Komik Doremon Khas Untuk Ore Kelantan - Siri 3

Assalamualaikum semua.
Tali usus korang dah terbelit-belit sebab baca

Nak lagi ? Hari ni BBL update komik doremon untuk siri 3.



Sampai menagis BBL baca komik ni sebab kelakar sangat.


BBL ~ bakal merindui Kelantan Darul Naim
[-_____-]








seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat.....

Tuesday, September 27, 2011

mari belajar bhase terengganu


BBL dah lama nak update satu entri tentang bahasa Terengganu yang pekat lagi pure sampai kadang-kadang BBL sendiri tak paham apa maksud apatah lagi nak menyebutnya.


Cara paling senang nak sebut satu perkataan dalam loghat ganu ialah letak 'G' kat huruf terakhir. Contohnya, MAKAN akan menjadi MAKANG & IKAN akan menjadi IKANG.


- CHAPTER 1 -

Sekarang ni cuba korang belajar sebut perkataan pertuturan orang ganu.


1. Guaner Gamok = Apa khabar
2. ape ke jadah = apa hal
3. ayor dok ayor gok = ia tidak / sesungguhnya
4. atu = hantu
5. atur kecing = sssshhh ssshh!!! supaya bayi kencing
6. apah nyor. = hampas kelapa
7. anguh letong = sangat hangus
8. agah/beragah = org kecik jenis berani
9. air geh tujuh yu-pi cap katun jugaik = air 7UP (kole beghang)
10. air tuak = air nira
11. amok reng = malas nak tolong
12. air chor = air basuhan bertakung dari dapur
13. bata golek = boaster/bantal peluk
14. bronok = sejenis kuih yg diperbuat drpd sagu
15. bepang = sejenis kuih yg diperbuat drpd beras pulut
16. boloq woq = serabut
17. bak = ayah
18. bobok = gelembung udara dlm air
19. boyak = beritahu
20. bollok = penuh sesak
21. bahang = pukul kan!
22. bapok gong = sangat besar
23. botok licing = botak licin (rambut)
24. beso jereguk = besar
25. beghak nanang = sangat berat
26. bluahh = comot
27. beratah = banyak
28. beliung = pepatung
29. bising bangor = sangat bising
30. beso jalor = sudah besar
31. beng ikang = van@lori yg bawa ikan
32. bholay = tidur
33. berong = lalat,nyamuk yg ramai berterbangan
34. buruk leppok = buruk
35. busuk kohong = sangat busuk e.g mung ketok busuk kohong (kau kentut sangat busuk)
36. busuk kohong = sangat busuk
37. ba bay = degil bodo do'oh lalu = bodo lebih/benak
38. bewok = biawak
39. biru heran = biru lebam-lebam





Ini sebahagian dari silibus lengkap untuk korang mahir belajar loghat ganu.
Nanti BBL akan update lagi chapter seterusnya.



BBL ~ rasa rindu nak makan keropok lekor original terengganu
[n__n]







seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat.....

Wednesday, September 21, 2011

Facebook Berwajah Baru Lagi

Assalamualaikum semua! 
Dah seminggu BBL tak online Facebook. Hari ni terbuka hati nak online
facebook sebab rasa rindu kalu tak online.
Bila dah online facebook, rasa macam pelik je tengok fb,
nak kata silap online Google+, TAK MUNGKIN.
Selidik punya selidik baru ku tahu, fb kini berwajah baru.
Ini adalah kali ke 4, facebook upgrade sytem socialnya.
Mungkin untuk permulaan semua user akan berasa pening
dengan ikon-ikon yang baru & sedikit perbubahan demi
keselesaan semua user.

Masalahnya BBL rasa tak selesa! 

Turut serta kawan-kawan di fb lebih  suka
fb yang lama berbanding fb baru ini siap
share tutorial nak tukar ke fb lama.


Ok, sekarang kita tengok apa yang terbaru di fb ni.



1. Home berubah


seperti korang lihat pada Wall fb, sebelum ini butang 'Home' terletak pada
bahagian atas sebelah kanan kan? kini di ubah & terletak di bahagian atas sebelah kiri.

2. Tiru Tweetdeck?



Bagi korang yang online melalui Tweetdeck tentu akan perasan
persamaan ini. Butang terbaru ni akan memudahkan user untuk
mengetahui apa aktiviti terbaru kawan korang event kawan
korang 'like' satu fan page, ia akan update di conversation ini
& paling menarik, korang boleh terus komen tanpa perlu kembali pada
page kawan korang. Senang kan?

3. Nampak semua jerawat sedia ada..


Kalau sebelum ini, gambar korang upload di wall profile hanya
sebesar ciput je kini gambar korang dibesarkan sebesar alam.
Makin jelas & terang jerawat sedia ada. Hahaha

4. Collage untuk album


Pertama kali BBL tengok wall kawan sorang ni, just imagine dia dah
edit jadi collage ternyata tekaan BBL meleset jauh kerana ini
adalah pembaharuan dalam fb. Wah, rasa teruja nak upload gambar banyak-banyak.

5. Lebih tersusun..


Sebelum ini korang terpaksa scrool dari atas sampai bawah nak tahu
status & aktiviti kawan yang terkini dengan satu klik semua list 
kawan rapat, jiran sebelah, skandal, event orang sekeliling rumah korang!.
Disebelah kiri ( seperti gambar di atas ) ada satu list kungkin berguna untuk
memudahkan korang mengetahui status terkini dari kawan korang.

6. Lebih cepat komen



 Selepas BBL online selama 3 jam baru perasan yang BBL komen
status & gambar lebih cepat! Memang seronok sangat.

 - THE END -

Itu sahaja yang baru di fb & mungkin hari esok ada lagi pembaharuan
dalam fb. Sama-sama kita nantikan.


BBL ~ setiap sesuatu yang baru adalah lebih baik dari sebelumnya
[-____-]










seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat....

Sunday, September 18, 2011

Komik Khas Untuk Ore Kelantan - Siri 2

Apa kahbar semua?
Dah baca komik-doremon-khas-untuk-ore-kelantan siri 1?
Banyak respon BBL terima dari kawan-kawan yang pernah belajar 
di UiTM-Machang-Kelantan kata komik tu sangat kelakar.
Takziah buat korang kalu pecah perut atau terbelit usus perut
lepas baca komik doremon tu.


Hari ini BBL update komik doremon siri 2 ye.








Hahaha kelakar betol..


# komik-doremon-khas-untuk-ore-kelantan siri 1



BBL ~ lagi 1 siri komik doremon.. sila tunggu
[^___^]




Jom Buat Duit Sambil Online Facebook, Twitter & Blog. Mudah Aje









seronok baca? apa kata share dengan kawa-kawan kat....

Thursday, September 15, 2011

Selamat Hari Malaysia Hari Perpaduan

Salam Jumaat, Selamat Hari Merdeka & Selamat Hari Malaysia
buat semua rakyat Malaysia di ceruk mana anda berada.

Alhamdulilah, hari ni merupakan hari yang cukup istimewa
kerana tiga peristiwa besar jadi iaitu


1. Hari penubuhan Malaysia
2. Sambutan Hari Kemerdekaan Negara ke 54
3. Hari Jumaat penghulu segala hari


 Buat rakyat Malaysia, kekalkan keamanan yang kita ada hari ini
walaupun ada setengah pihak cuba nak mencetuskan
kekecohan & bergalak hero Malaya yang tak seberapa hero.
Elok Cicakman dari hero Malaya tu.


BBL sangat tertarik dengan video dari Matlufti90 ni.
Lihat & fikirkan apa yang tersiarat.









Korang suka dengan video di atas?
Search 'matlufti90' kat YouTube.


BBL ~ salam kemerdekaan & selamat hari raya 6
[=____=]











seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat.....

Komik Doremon Khas Untuk Ore Kelantan - Siri 1

Semalam BBL buat aktiviti blogwalking sebab bosan
asyik mengadap buku je. Dah lama view blog-blog BBL follow.
Rupanya banyak entri BBL terlepas nak baca. Tak pe jangan risau.
Nanti BBL singgah kat blog korang & tumpang komen sekali.

Kalu bulan lepas BBL update entri #14-fakta-menarik-doraemon.
Kali ni BBL update entri komik doremon versi loghat kelantan.
Biasa kalu pergi kedai buku Popular, buku doremon dijual dalam bahasa melayu kan?


 - WARNING! -
 mungkin setengah loghat agak sukar difahami.
Sila guna google translate untuk translate.
- eh, ada ke bahasa kelantan?







Ini baru satu siri. Ada lagi 2 siri komik doremon akan menyusul.
Jadi tunggu...




sumber : cerahjeff.blogspot.com/



BBL ~ demo tok syeh share ke kawe-kawe demo?




Jom Buat Duit Sambil Online Facebook, Twitter & Blog. Percuma & Mudah.











seronok baca? apa kata share kat kawan-kawan kat....

Tuesday, September 13, 2011

Vouge Perkahwinan Kate Moss

Seriuz BBl tak tahu Kate Moss dah kahwin pada 11 Ogos lalu.
Actually Kate Moss adalah antara model kegemaran BBL.

Kate Moss kina sah menjadi isteri kepada Jamie Hince
yang berlangsung di Costwolds Kate.Dengan bertemakan 'Great Gatsby'
warna putih & blue lining, Kate Moss sangat cantik
dihari perkahwinannya yang di iringi 16 'bridesmaids' berjalan 
umpama mengiringi bidadari.

sekitar majlis perkahwinan Kate Moss
















antara gambar paling rock n roll



# gambar ni so sweet, Kate Moss merenung suaminya








kini korang bolah dapatkan majalah Vouge untuk
lebih banyak gambar perkahwinan Kate Moss




sumber : fashionista.com


BBL ~ have a happy life, Kate Moss!
[^__^]


Jom Jana Pendapatan Sambil Online Facebook, Twitter & Blog. Percuma & Mudah










seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...