Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Sunday, November 6, 2011

Buat Sendiri Kod QR

Sebelum ini BBL buat entri pengenalan mengenai kod QR.
- rujuk disini -. Jadi mungkin korang nak jugak ada kod QR tersendiri kan?
BBL akan ajar langkah-langkah untuk mencipta kod QR 
untuk diri korang sendiri, Fanfage blog, persatuan, hobi & lain-lain.

Sebenarnya ada banyak laman web untuk korang
mencipta kod QR korang sendiri TANPA BAYARAN.
Antaranya KaywaSnapmazeqrstuffzxing  & banyak lagi.

Langkah-langkah :


# korang tekan pada gambar untuk besarkan








dan hasilnya...

jeng..jeng...



ini kod QR untuk Fanpage BBL.



BBL ~ print Kod QR kat atas pastu sebarkan...
[>_<]





seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat.....

Kod QR


Tentu korang biasa tengok barcode di atas pada produk di pasar raya.
Tapi kenal KOD QR (QR Code)? 

Sebenarnya QR Kod merupakan generasi kedua ini telah popular
di Jepun & Korea Selatan di ikuti Amerika & Eropah
termasuklah kini mula dikenali oleh rakyat Malaysia.


Sejarah Awal

Pada asalnya, Kod QR banyak diguna di kilang kereta. 
Kod ini telah di cipta oleh anak syarikat Toyota iaitu Denso Wave
pada tahun 1994. Wow hampir 12 tahun lalu ia dicipta.

Apa Itu Kod QR?

QR bermaksud 'Quick Response' yang merupakan
kod imbasan generasi ke dua selepas Kod Bar. 
Tampil dengan penyimbulan dua demensi, 
Kod QR boleh menyimpan lebih banyak maklumat secara menegak
& mendatar berbanding Kod Bar yang menyoking maklumat
secara mendatar sahaja.


Kod QR


Bar Kod

Maklumat Yang Di Sokong

Berbeza dengan Kod Bar hanya menyokong 
sedikit maklumat, Kod QR mampu menyokong lebih banyak maklumat
seperti website url, YouTube Video, peta lokasi & banyak lagi.


Hak Cipta

Walaupun hakcipta Kod QR milik Denso Wave, syarikat berasal
dari Jepun ini tidak bercadang untuk mengenakan sebarang bayaran
untuk penggunaan paten Kod QR ini. Sesiapa boleh digunakan
tanpa sebarang sekatan.

Kapasiti Data

Versi simbol Kod QR terdiri dari Versi 1 hingga Versi 40. 
Setiap versi menpunyai konfigurasi berlainan. Konfigurasi modul
merujuk kepada bilangan modul terkandung dalam simbol,
bermula Versi 1 (21x21 modul) hingga Versi 40 (177x177 modul).
Jumlah data disimpan bergantung kepada set aksara, versi 
& tahap pembetulan kesilapan.


Nak Imbas Kod QR?

Untuk mengimbas Kod QR, korang mestilah ada aplikasi pengimbas 
Kod QR di dalam smartfon atau PC. 

Untuk smartphone 

1. Google Goggles 
2. Barcode Scanner



Untuk PC

1. QuickMark

2. QReader

Contoh Penggunaan Kod QR

Jual beli hartanah


Konsert


Contest


Sale


FanPage BBL 
- scan & like!


thanks : ering magazine

BBL ~ scan Kod QR dengan Miss X8
[-__-]







seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat.....

Kad Raya Di Hari Raya Haji

Assalamualaikum & selamat hari raya aidiladha semua.
BBL mintak maap kerana blog BBL dah lama tak ter update dengan entri baru.
Harap kalian jangan marah BBL. Hari baik dihari raya ni lebih elok kita bermaafkan kan?

Peristiwa berlaku hari ni sangat menarik hingga BBL tergelak-gelak
sampai nak menaip entri ni pun boleh tergelak. Bukan tak betul ok.


16. Ogos. 2011


Untuk pengetahuan, bulan Ramadhan lalu BBL menang contest
 Saya Nak Kad Raya Dari CX,korang boleh rujuk entri ini
Hadiahnya cuma kad raya.
Memang seronok sangat bila dapat tahu BBL antara pemenang bertuah.

Nama pun kad raya kan mestilah sampai sebelum raya. Waktu balik cuti raya hari tu,
BBL tanya mak ada tak kad raya untuk tahun ini tapi hampa sebab
hadiah kad raya dari CX tak de. Jadi BBL buat spekulasi yang kad raya CX
akan sampai selepas hari raya aidil fitri. 

15. Oktober. 2011

Awal bulan oktober hari tu BBL balik rumah untuk bercuti selama-lamanya.
Lupa nak update kat korang semua, BBL dah habis belajar diploma.
Jadi BBL tanya lagi mak ada lagi kad raya terlepas lori pos & jawapannya tiada.
Waktu tu, dalam hati cuma fikir kad raya dari CX silap masuk kotak pos
rumah orang lain. Sedih hadiah online pertama dalam hidup tak sampai rumah
sampai kesudah. Argh nak je pergi pejabat pos cari kad raya CX.

6. November. 2011

Pagi hari raya aidil adha lepas bersalam dengan keluarga tiba-tiba
ayah BBL beri sepucuk surat. Terfikir sekejap, tak dah sampai surat sambung ijazah?
Sekali ayah cakap, "ni ada kad raya haji". 
BBL " kad raya haji? sapa pulak ni buat lawak.."
Belek punya belek, la ni kad raya aidil fitri dari CX. BBL tanya ayah kenapa
tak kasi waktu raya puasa hari tu & nak tahu apa alasan ayah?
ayah : "time nak balik kerja, ayah lupa nak ambil bawa balik.."
Tergelak satu rumah dengar ayah cakap macam tu.
Hahaha

Buat CX..

Terima kasih untuk hadiah kad raya ni. Walaupun lambat sampai
 ( nasib baik tak sampai x-mas nanti ), BBL terima dengan  rasa gembira.





BBL ~ tahun depan nak balas kad raya puasa time raya haji
[U_U]







seronok baca? apa kata share  dengan kawan-kawan kat....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...