Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Tuesday, December 30, 2014

1st Time Naik Bas Di Terminal Bersepadu Selatan

Assalamualaikum & hello there,

Cerita ni dah lama tapi baru sekarang boleh update. 1st time BBL sampai di Terminal Bersepadu Selatan ( TBS) kat Bandar Tasik Selatan untuk attend event Perfecto Cafe Visit awal bulan Disember. Agak nervous sebab dah terbiasa turun & naik bas di Hentian Putra tapi dah tutup bermula 30 November lalu

Hebat sangat ke TBS?

Well, Terminal Bersepadu Selatan ni adalah hub pengangkutan bas ke selatan, terkini jadi gateway ke pantai timur. Terbaru korang boleh ke  destinasi utara dari TBS. Sistem TBS lebih kurang sistem airport, ada balai ketibaan & balik berlepas. Tujuaanya nak selesaikan masalah gejala ulat tiket, penipuan pembelian tiket bas & kelancaran sistem pengangkutan bas experess. Senang & selamatkan

Waktu mula-mula nak sampai TBS punyalah jem sebab highway sungai besi memang jem lepas office hour. Bila dah sampai, ingat bas terus ke loading bay tapi nak ke loading bay (balai ketibaan) bas kena tawaf satu TBS baru sampai area bus stop balai ketibaan. Bila dah sampai balai ketibaan sila naik terus ke balai utama. Baguslah buat sistem macam ni. 


Dari TBS ke selatan & pantai timur

Tutorial beli tiket bas di TBS ni BBL tak tahu sebab tak pernah beli direct di kaunter TBS. Setahu BBL kena tunjukkan kad pengenalan time nak beli tiket untuk rekod penumpang. Terbaru, korang boleh beli tiket bas samaada melalui kaunter tiket atau mesin layan diri. Bezanya kena sediakan duit secukupnya untuk vendine machine.

Untuk pengetahuan korang, data maklumat semasa pembelian tiket bas sangat penting sebeb bila bas dah sampai ke balai berlepas & korang tak naik lagi bas, pengumuman akan di buat supaya korang sedar bas dah sampai. Agak syok sendiri dengar announcement, "perhatian kepada cik Farah Adibah, bas anda ke Kelantan sudah berada di Gate 8. Sila ke Gate 8 dengan segera". 

Jika korang dah beli tiket pergi balik, cuma perlu tukar tiket tu ke kaunter penukaran tiket. Just tunjuk tiket sedia ada & nanti cik abang kacak jaga kaunter akan bagi tiket baru dengan bar kod. Lepas tu baru boleh lepas gate balai berlepas. 


TBS - yang best
  • Soal makan jangan risau kat TBS sebab ada banyak kedai makan seperti KFC, Fuel Shack, kedai roti, 7Eleven, bazar makanan, kopitiam & bersepah lagi kedai kat food court.
  • Size TBS sangat besar & aicond pun sejuk. Agak selesa nak tunggu bas & seat menunggu pun banyak di aras bawah serta atas.
  • Free wifi! - ada TBShotspot satu terminal bas ini. So tak boring sangat waktu menunggu bas & menunggu mak ayah datang ambil. No password di perlukan.
  • Plug untuk cas bateri secara percuma. Port pun banyak tapi siapa cepat dia dapat la.


TBS - yang tak best
  • Tak ada lasgi sesi melambai-lambai. Jika sebelum ni lepas naik bas, BBL akan lambai-lambai tangan ke kawan kat tingkap bas tapi di TBS hanya penumpang dengan tiket sah sahaja boleh turun ke balai berlepas. So, lost contact di pintu balai berlepas kecuali dengan kebenaran polis bantuan. Mungkin warga emas boleh la mintak pelepasan nak teman. 
  • Sebelum ni jarak dari Damansara ke Hentian Putra dekat je sebeb BBL biasa naik KTM dari Kepong Sentral ke KTM Putra tapi sejak Hentian Putra dah tutup terpaksa BBL turun stesebnSalak Selatan. Agak jauh jika dari Sentul, Damansara & area KL. 


Itu sahaja pengalaman BBL kat TBS. Next trip ke KL kena turun lagi TBS.

Jangan lupa baca entri - Cara nak ke TBS 

BBL ~ rindu nak naik bas di hentian putra
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Monday, December 29, 2014

Tonton Online - Istikarah Cinta Episode 4 / 5 / 6 / 7


Istikarah Cinta Episode 7

1 Januari 2015



_____________________________________________________

Istikarah Cinta Episode 6

31 Disember 2014



_____________________________________________________

Istikarah Cinta Episode 5

30 Disember 2014


_____________________________________________________


Istikarah Cinta Episode 4

29 Disember 2014



_____________________________________________________

 Episode Penuh Di Sini

LIKE Fan Page Istikarah untuk update terkini mengenai 
drama Istikarah Cinta

Tolong klik sekali -  Mesti amik tahu pasal ni


BBL ~ selamat menonton sekali lagi
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Sunday, December 28, 2014

Doa Untuk Air Asia QZ8501


Assalamualaikum & hello there,

Pagi tadi buka facebook, terbaca classmate update status ni.


Scroll bawah sikit tengok Izzati Hazrul update status


Terus cepat-cepat buka fan page siakap keli, rupanya pesawat AirAsia dari Surabaya ke Singapura hilang dari radar. Ya Allah, tersentuh hati kejap teringat insiden MH 17 & MH 370. Dalam kepala terlintas pulak si housemate kija steward, bila call je terus dia angkat cakap "ye, saya selamat kat rumah ni & bukan kerja dengan AirAsia". Yelah, kita ni fobia dengar pesawat hilang sejak kes Malaysia Airlines tu.

Petikan dari portal berita online.

Pesawat Airbus A320-200 (nombor siri PK-AXC) yang dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura dilaporkan terputus hubungan dengan menara kawalan pada jam 7:24 pagi tadi. Penerbangan QZ 8501 membawa 145 penumpang termasuk 7 orang anak kapal terputus hubungan ketika terbang di ruangan udara Indonesia. Seramai 149 penumpang & anak kapal adalah berwarganegara Indonesia, 3 Korea Selatan, 1 dari Britain & 1 dari Malaysia. Pesawat A320-200 ini sudah beroperasi sejak 2008. Ini gambar model pesawat PK-AXC yang terputus hubungan dengan menara kawalan.



Apa pun BBL berdoa semuanya selamat. Amin Amin.

BBL ~ #DoaUntukPantaiTimur & #DoaUntukAirAsiaQZ8501
.....

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Saturday, December 27, 2014

Senarai Peserta Pencari Bloglist 2015 by BBL

Assalamualaikum & hello there,

- UPDATE CONTEST INI TELAH TAMAT -


--> klik sini untuk join pencarian bloglist 2015 by BBL <--


Terima kasih untuk penyertaan blogger dalam pencari bloglist 2015 by BBL ni. Ini adalah senarai peserta.
  1. http://nassuna.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  2. http://www.aimisyahirah.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  3. http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  4. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  5. http://ain-nadia.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  6. http://adna2029.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  7. http://zafairmas.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  8. http://celebrationofloveaa.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  9. http://ryyhan.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  10. http://blogcikbelbel.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  11. http://www.mialiana.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  12. http://mrsyatie.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  13. http://www.safirulamar.com/p/jom-join-pencarian-bloglist-ni-cubalah.html
  14. http://shamieraosment.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  15. http://fatihahazanan.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  16. http://anilwanina.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  17. http://ana-mizu.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  18. http://faz-blinkerz.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  19. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  20. http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  21. http://jmbelog.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  22. http://www.syuhadasalleh.my/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  23. http://www.mariafirdz.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  24. http://cikash.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  25. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  26. http://invisiblenote.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  27. http://darwisydarwisyah.blogspot.com/2014/12/pencarian-blog-list-2015-by-bbl.html
  28. http://insekio.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html 
  29. http://penulishingusan.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  30. http://dianadin.blogspot.com/2014/12/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  31. http://luahansikhilaf.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  32. http://syahirahvaliant.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  33. http://kupukupupurple.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  34. http://lovingnur.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  35. http://sabaritucantik.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  36. http://nilliavanilla.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  37. http://whateverapa-apasahaja.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  38. http://mrsablogstori.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  39. http://www.azhafizah.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  40. http://mselim3.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  41. http://vitaminwawa.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  42. http://anakbonda.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  43. http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  44. http://sallyyatiey.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html
  45. http://cikmatahariku.blogspot.com/2015/01/pencarian-bloglist-2015-by-bbl-contest.html

BBL ~ masih sempat nak join MY bloglist BBL ni
Q('_' C=)

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Thursday, December 25, 2014

Pencarian Bloglist 2015 By BBL - Contest

Assalamualaikum & hello there,

- UPDATE CONTEST INI TELAH TAMAT -


BBL sedang mencari 20 blog untuk mengisi slot MY bloglist baru 2015. Tujuan nak masukkan blog korang dalam MY bloglist untuk memudahkan BBL blogwalking & menabung tabung Nuffnang korang tu. Jika blog korang best & awesome, BBL akan masukkan blog korang dalam permanent bloglist blogger kacak & cantik.

- SYARAT-SYARATNYA -

1. Follow blog budakbandunglaici.blogspot.com
Add To Circles Google + Marou Apple Hijau & Budakbandunglaici.blogspot.com

2. Buat satu entri bertajuk Pencarian Bloglist 2015 By BBL - Contest
3. Letakkan banner di atas & linkkan ke post ini
4. Tinggalkan URL ENTRI korang di kotak komen bawah ini
5. Pemilihan berdasarkan random.org
6. Pencarian ini akan TAMAT 8 Januari 2015 &
blogger yang berjaya akan di umunkan pada 10 Januari 2015


** jika jumlah peserta kurang dari 20 blogger, semua peserta secara outomatik akan
termasuk dalam list MY Bloglist. Jika lebih dari 20 blogger, pemilihan akan dibuat dengan bantuan random.org.

Mungkin ini faktor kenapa korang mesti ada dalam bloglist BBL.

Statistik bulan Disember dari Nuffnang


Bayangkan beriben-riben akan melihat post korang dalam senarai bloglist. 

BBL akan sentiasa update senarai peserta blogger  di bawah ini.


BBL ~ Langkah pertama untuk ke tahun 2015
< [^.^] >*

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di... 

Biodata Faye Kusairi Heroin Drama Istikharah Cinta


Biodata Faye Kusairi 

Heroin Drama Istikharah Cinta


Nama Penuh : Dayangku Faratiwan Adnil Bt Awang Kusairi
Nama Popular :  Faye Kusaini
Umur :  27 tahun (2014)
Profil Rasmi Facebookhttps://www.facebook.com/FayeFayumieKusairi

Profil Rasmi Intsgram : http://instagram.com/fayekusairi

Profil Rasmi Twitter https://twitter.com/fayekusairi

Lagi gambar Faye Kusairi



Jangan lupa LIKE fan page Istikhrah Cinta untuk perkembangan terkini
drama Istikharah Cinta 


BBL ~ macam seronok je nak tonton
[~.~]

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Biodata Zul Ariffin Hero Drama Istikarah Cinta


Biodata  Zul Ariffin
Hero Drama Istikarah Cinta

 Nama penuh
Zulkifli Bin Ariffin
Nama Popular :  
Zul Ariffin
Tarikh lahir: 25 Oktober 1986
Umur :  28 tahun (2014)
Tempat lahirTaiping Perak
Profile Rasmi Facebook

https://www.facebook.com/pages/Zul-Ariffin/135600119851242 
Profil Rasmi Intsgram : instagram/zul_ariffin
Profil Rasmi Twitter https://twitter.com/zul_ariffin86
Drama & Filem Filem Penanggal, Rindu Awak 200 Peratus TV3, Evolusi KL Drift 2, Bikers Kental, Kabin di Tepi Tasik, Mr. Feminin

Layan gambar 
Zul Ariffin 
Hero Drama Istikarah Cinta



Episode Penuh Di Sini

LIKE Fan Page Istikharah CINTA untuk update terkini mengenai 
drama Rindu Awak 200%

BBL ~ jangan lupa tonton secara online di sini
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Biodata Mia Ahmad Heroin Drama Hati Perempuan




Biodata  Mia Ahmad

Heroin Drama Hati Perempuan



Nama Penuh Samiha Binti Ahmad Baderi

Nama Popular :  Mia Ahmad

Umur :  22 tahun (2014)

Profil Rasmi Intsgram : https://twitter.com/miaahmad

Profil Rasmi Twitter http://instagram.com/mia.ahmad

Lagi gambar Mia Ahmad


 BBL ~ dah cepat masa berlalu kan
[=.=]~~

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Wednesday, December 24, 2014

Pesta Kutip Kerang Di Dungun Terengganu

Assalamualaikum & hello there,

Hujan itu rahmat

Jika minggu lepas kerang naik di pantai area Kuala Terengganu, hari ni kerang naik di Pantai Teluk Lipat area rumah BBL. Pagi tadi bila tengok fan page komuniti Dungun ada penduduk Dungun upload gambar kerang dah naik area Pantai Teluk Lipat, so terus bergegas pergi tengok.


Waktu BBL mula-mula sampai, tak ramai sangat orang cuma ada 2 3 kelompok penduduk kampung duk kutip kerang bertaburan sisir pantai. Bila tengok sorang mamat ni sekali kaut dengan jaring ikan terus dapat banyak sangat kerang, BBL terus decide balik rumah ambil jaring ikan. Nampak tak level excited tu?


Bila sampai balik kawasan pantai Teluk Lipat untuk kali ke-2, orang ramai dah ramai sangat sampai naik jem tepi jalan. Siap ada abang polis jaga area pantai - kan tak pasal-pasal ada kes lemas nanti. 

Sekarang turn BBL cari kerang. But 1st kita baca doa dulu - kan jadi apa-apa nanti. Sempat bisik kat kawan, pesan kat mak aku, sayang mak ketat-ketat. Waktu tu air belum pasang tapi ombak kuat. Agak merbahaya tapi kerang punya pasal bedal je. Lagi pun orang ramai so tak berapa bimbang keselamatan diri.


Kaut punya kaut sampai tergolek dek kena ombak BBL dapat kumpul kerang lebih kurang 3 kilo macam tu. Itu pun dah kira okay sebab orang dah ramai. So kerang pun menyorok bawah pasir. Hahaha


Lebih kurang 2 jam lebih aktiviti mendulang kerang BBL naik atas darat. Weh bimbang la air dah pasang. Ombak pun boleh tahan ganas tapi orang tetap turun sisir pantai nak kutip kerang. Biar jelah dorang, rezeki nak kutip kerang banyak-banyak.  Sepanjang 2 km tu penuh orang kampung kutip kerang. Dah macam pesta kerang. Jelly bean kejap tengok banyak betul kerang mak cik pak cik dapat.


Sekian dari saya, wartawan BBL untuk berita hari ini. Kita kembali ke studio utama

BBL ~ esok kerang ada lagi tak?
ヘ(◕。◕ヘ)

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Tuesday, December 23, 2014

Tonton Online - Istikarah Cinta Episode Penuh


--> Biodata Zul Ariffin <--

--> Biodata Faye Kusairi <--

Ost Istikharah Cinta

Like Fan page Istikharah Cinta untuk perkembangan terkini 
mengenai drama Istikarah Cinta

- Drama Istikarah Cinta Episode Penuh -

Episode 1Episode 2Episode 3Episode 4 |

Episode 5Episode 6Episode 7Episode 8

Episode 9Episode 10Episode 11Episode 12

Episode 13Episode 14Episode 15Episode 16

Episode 17Episode 18Episode 1 9Episode 20

Episode 21Episode 22Episode 23Episode 24

Episode 25Episode 26Episode 27

Episode 28 (episode akhir)

BBL ~ selamat menonton sekali lagi
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...