Facebook Berwajah Baru Lagi

8:56 AM

Assalamualaikum semua! 
Dah seminggu BBL tak online Facebook. Hari ni terbuka hati nak online
facebook sebab rasa rindu kalu tak online.
Bila dah online facebook, rasa macam pelik je tengok fb,
nak kata silap online Google+, TAK MUNGKIN.
Selidik punya selidik baru ku tahu, fb kini berwajah baru.
Ini adalah kali ke 4, facebook upgrade sytem socialnya.
Mungkin untuk permulaan semua user akan berasa pening
dengan ikon-ikon yang baru & sedikit perbubahan demi
keselesaan semua user.

Masalahnya BBL rasa tak selesa! 

Turut serta kawan-kawan di fb lebih  suka
fb yang lama berbanding fb baru ini siap
share tutorial nak tukar ke fb lama.


Ok, sekarang kita tengok apa yang terbaru di fb ni.



1. Home berubah


seperti korang lihat pada Wall fb, sebelum ini butang 'Home' terletak pada
bahagian atas sebelah kanan kan? kini di ubah & terletak di bahagian atas sebelah kiri.

2. Tiru Tweetdeck?



Bagi korang yang online melalui Tweetdeck tentu akan perasan
persamaan ini. Butang terbaru ni akan memudahkan user untuk
mengetahui apa aktiviti terbaru kawan korang event kawan
korang 'like' satu fan page, ia akan update di conversation ini
& paling menarik, korang boleh terus komen tanpa perlu kembali pada
page kawan korang. Senang kan?

3. Nampak semua jerawat sedia ada..


Kalau sebelum ini, gambar korang upload di wall profile hanya
sebesar ciput je kini gambar korang dibesarkan sebesar alam.
Makin jelas & terang jerawat sedia ada. Hahaha

4. Collage untuk album


Pertama kali BBL tengok wall kawan sorang ni, just imagine dia dah
edit jadi collage ternyata tekaan BBL meleset jauh kerana ini
adalah pembaharuan dalam fb. Wah, rasa teruja nak upload gambar banyak-banyak.

5. Lebih tersusun..


Sebelum ini korang terpaksa scrool dari atas sampai bawah nak tahu
status & aktiviti kawan yang terkini dengan satu klik semua list 
kawan rapat, jiran sebelah, skandal, event orang sekeliling rumah korang!.
Disebelah kiri ( seperti gambar di atas ) ada satu list kungkin berguna untuk
memudahkan korang mengetahui status terkini dari kawan korang.

6. Lebih cepat komen



 Selepas BBL online selama 3 jam baru perasan yang BBL komen
status & gambar lebih cepat! Memang seronok sangat.

 - THE END -

Itu sahaja yang baru di fb & mungkin hari esok ada lagi pembaharuan
dalam fb. Sama-sama kita nantikan.


BBL ~ setiap sesuatu yang baru adalah lebih baik dari sebelumnya
[-____-]










seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat....

You Might Also Like

2 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. dasyat betul review dia tentang FB!! so far, i'm trying to adapt with all this new things sebab semua cerita orang keluar dekat wall post, ada yg x kenal pown boleh muncul jugak hahhaa..

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL