Temuduga Pembantu Penguatkuasa N17 - Ujian Kecerdasan & Pemeriksaan Fizikal

12:24 PM

Assalamualaikum & hello there,

2 minggu lepas BBL terima tawaran temududa SPA Malaysia untuk jawatan Pembantu Penguatkuasa gred N17 untuk Kementerian KPDNKK. Ini mungkin untuk mengisi jawatan sebagai penguatkuasa bagi memantau harga barang GST nanti. Yelah sekarang ramai rakyat Malaysia tak faham isu GST sebenar.
Sebelum tu, setiap calon akan menjalani sesi pemeriksaan fizikal & pancaindera. Little bite nervous bila nak check BMI. Dalam surat tawaran tu dah bagi tau jenis pemeriksaan fizikal nanti. So, korang just well prepare untuk test fizikal nanti. 

Semalam BBL pergi untuk sesi ujian fizikal. Jangan lupa pakai seluar sukan, kasut sukan & t-shirt berkolar untuk lelaki. Bukan t-shirt rouned ye. Kalau boleh datang awal untuk pendaftaran & bawa surat panggilan / print email.

Mula-mula pegawai akan asing calon lelaki & perempuan. So tak payah risau bercampur sangat kan. Berdebar jugak untuk test fizikal ni.

1. Pemeriksaan ukuran badan
  • ketinggian - korang mesti melepasi tali ketinggian lebih kurang 1.57cm. Jika korang lebih tinggi dari tali tu, so dah kira lulus. Kalu kurang, boleh balik awal.
  • Berat badan - kena timbang berat seorang-seorang. Pegawai akan check sama ada berat okay ke tak.
  • Check BMI - next step pegawai akan calculate tinggi & berat sebenar untuk menentukan BMI yang sesuai untuk penguatkuasa. Fuh nasib baik lulus.,
  • Ukuran dada - Part ni malu sikit tapi calon perempuan dikecualikan. Tarik nafas & pegawai akan guna tali  ukur size dada. 
2. Pemeriksaan mata
  •  korang akan buat test mata dalam bilik. Lebih kurang macam test nak buat cermin mata. Mula-mula mata kanan & lepas tu mata kiri. Jangan nak menipu tak rabun even korang pakai lens sebab pegawai akan check mata. Kes kali ini, BBL memang pakai lens clear. So kena cabut & buat test mata ini. Nasib baik lulus. Haha. Mula-mula diorang tunjuk huruf kat carta ujian penglihatan secara rawak. Lepas satu baris, baris berikutnya. Kurang-kurang pun markah yang diperlukan V/6/9.
3. Ujian kecerdasan
  • Bangun tubi 2 minit - lelaki 30 kali. Waktu ni ada pegawai akan tolong pegang kaki & tolong kira. Biasanya lelaki ni lepas je buat push-up, lelaki kan gagah. Cuma perempuan ada masalah cepat semput kan. Hari tu ada calon perempuan tak lepas sebab semput tapi dapat change buat sekali lagi sampai cukup 28. Paling best pegawai bagi lepas macam tu ;).
  • Lari ulang alik 4 x 10 meter - kena buat sorang-sorang. Malu jugak semua tengok je. Nasib baik dah exercise jogging setiap petang. So tak jadi masalah. Complete!
  • Lompat jauh berdiri - oh ini macam susah sikit sebab korang kena lompat dengan 2 kaki serentak & mendarat dengan 2 kaki serentak. Mesti lepas tali ketinggian tu. Ala-ala lompat bintang. 
  • Larian 2.4 km - yang ni paling seronok sebab kena lari beramai-ramai macam merentas desa. Bila ramai, naik pulak semangat nak lari laju-laju.
Bila dah lepas semua ujian baru pegawai bagi result untuk pergi temududa esoknya(hari ini). Nervous berganda pulak datang. 

Tips sebelum pergi temuduga ujian fizikal

  • Buat banyak latihan push-up, jogging & lompat tinggi. Nanti bila hari ujian korang tak pitam, sakit kaki & semput (malas exercise selalu) 
  • Sila timbang berat & check BMI korang kat machine BMI di pasaraya. Sekurangnya korang tahu akan lulus ujian BMI nanti. 
  • Jika dah tahu result BMI kurang / lebih, please jangan nak mengada datang sebab pegawai akan reject korang. Waktu BBL pergi temuduga, ada la 2 3 orang calon overweight. Sah-sah tak boleh berlari laju kan. Bukanlah nak melemahkan semangat tapi dari korang kena reject awal semasa pendaftaran baik tak payah datang. Jimat masa / minyak kereta.
  • Untuk calon wanita yang mengandung walapun baru 2 bulan, jangan nak cuba-cuba datang ujian fizikal sebab pegawai akan check jugak. Sama jugak terjadi kepada akak sebelum turn BBL. Dia mengandung 2 bulan rasanya, memang tak nampak pun mengandung tapi statusnya sebagai isteri orang & pegawai tanya mengandung atau tak so dia jawab mengandung 2 bulan maka terus kena reject melainkan ada surat kebenaran dari suami. Remeh kan.

BBL akan cerita lagi tentang proses temudaga dengan panel SPA entry seterusnya.


Baca jugak -
BBL ~ saja nak test nervous interview
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

86 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Good Luck BBL.. moga ada rezeki ye :))

    ReplyDelete
  2. kena maintain fit!!! good luck

    ReplyDelete
  3. all the best bro. aku confirm tak lepas. BMI tak stabil.. hahaha

    ReplyDelete
  4. good luck BBL... semoga berjaya ke peringkat seterusnya.. ^_^

    ReplyDelete
  5. konform2 den mmg x lepas ujian fizikal ni hihihi

    ReplyDelete
  6. assalammualaikum hye.. tgk entri ni bkaitan dgn iv pembantu pguatkuasa last month.. ada sapa2 dpt x? n ada yg jd calon simpanan x? like me, saya calon simpanan ke 18 dpd 100 org calon.. rasa2 ada pgmbilan lg x utk tahun ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam.. Jika kementerian nak pakai staf baru, SPA akan syorkan calon simpanan dulu. Apa2 pun banyakkan berdoa semoga ada rezeki kerja gov okay

      Delete
  7. Dah lama x bersukan ni alamak masak aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena biasakan diri bersenam sebelum pergi ujian kecerdasan ni. Ujian kecerdasan bomba lagi teruk tau

      Delete
  8. Nak tanya ya..cek bhagian mata 2...cek cuma rabun jauh dekat sja ke?

    ReplyDelete
  9. Nak tanya ya..cek bhagian mata 2...cek cuma rabun jauh dekat sja ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti pegawai SPA akan suruh berdiri tutup sebelah mata & jawab berdasarkan no di hadapan. lebih kurang macam zaman sekolah rendah time buat pemeriksaan mata

      Delete
  10. BBL.. nk ngis kita baca blog u, sebab kita pun dpt ujian fizikal utk jwtn ni... tapi berat bdn kite kurang dari yg die nk.. nk mntk advice BBL ni,adkh kita ptut pegi atau x? sob2.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan risau pergi je dulu nanti ada rezeki pegawai bagi lepas je pasal berat badan tu

      Delete
  11. Hi... tq for the info ya.waaaa sy blm prnh lgi tmudugaa.ingin jgak nk rsa prasaan excited tu. Hhehehh.. sy dha isi slma 5 thun tpi tu lha.blm ada rezeki lgi.in shaa Allah.ada nnti.sabr ja lha kn.23/11 nnti sy p Kursus tips tu.. xsbr plk .harap sgt lpas tu dpt lha krja d sektor krjaan.in Shaa Allah kan.

    ReplyDelete
  12. Hi... tq for the info ya.waaaa sy blm prnh lgi tmudugaa.ingin jgak nk rsa prasaan excited tu. Hhehehh.. sy dha isi slma 5 thun tpi tu lha.blm ada rezeki lgi.in shaa Allah.ada nnti.sabr ja lha kn.23/11 nnti sy p Kursus tips tu.. xsbr plk .harap sgt lpas tu dpt lha krja d sektor krjaan.in Shaa Allah kan.

    ReplyDelete
  13. budakbandunglaici, awk rabun berapa power? sy rabun 125. lepas tk ek?

    ReplyDelete
  14. Saya ujian fizikal 2/8/2016 . Masalah ye kena pg tak sebab berat 42kg tinggi 158cm . Underweight je

    Sebab sebelum dpt tawaran ni saya diet ingat nk buat badan , tak sangka dpt tawaran spa . Sekarang gelabah mcm mana nak naik sampai 46kg

    Sedih nya ��

    ReplyDelete
  15. lepas berjaya temuduga adakah berkhidmat terus atau training@praktikal lagi?

    ReplyDelete
  16. Sesiapa yg brtukar dr calon simpanan ke lantikan tetap utk penguatkuasa jpj ogos -sept 2016 boleh pm sya k... 0165877204

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah lepas interview semua ke? Tahniah !

      Delete
  17. sy dpt panggilan temuduga 14/10/2016.. mslahnya skrg sy rabun jauh yg agak teruk.. agak2 mmg g temuduga sia2 je ke nanti ekk.. heheheh

    ReplyDelete
  18. Nadia Fauzie sy pun dpt jgk iv tu.. pd sy better awak pegi.. tunjuk smgt awk nk keja nie.. kena reject atau x belakang cerita..mana tau ade rezki..x salah kan awk mcuba..

    ReplyDelete
  19. Nadia Fauzie sy pun dpt jgk iv tu.. pd sy better awak pegi.. tunjuk smgt awk nk keja nie.. kena reject atau x belakang cerita..mana tau ade rezki..x salah kan awk mcuba..

    ReplyDelete
  20. Dpt interview 16/10 ni .. Tok kp19 .. Tp google xjmpe contoh soalan yg dorng akn tnye ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sme lah kite 16/10 ni.. Brpe BMI yg ideal ye?

      Delete
  21. Dpt interview 16/10 ni .. Tok kp19 .. Tp google xjmpe contoh soalan yg dorng akn tnye ..

    ReplyDelete
  22. Sy pon dpt interview kp19 14/10 ni..today la pasal mate..sbb belah Kanan silau terok😭😭😭

    ReplyDelete
  23. Sy pon dpt interview kp19 14/10 ni..today la pasal mate..sbb belah Kanan silau terok😭😭😭

    ReplyDelete
  24. Sy pn dpt iv 14/10 ni....tkt bmi x lepas...

    ReplyDelete
  25. Sy pun dpt 15/10 ni..mcm mna ni tinggi hnya 152 je bmi ok 22..doakan sya di permudahkan amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dapat kt alpha bangi ke..saye 15/10 kat alpha..

      Delete
    2. Awak dapat kt alpha bangi ke..saye 15/10 kat alpha..

      Delete
  26. Sy pun dpt 15/10 ni..mcm mna ni tinggi hnya 152 je bmi ok 22..doakan sya di permudahkan amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin inshaAllah.. doa kan saya jugak ya

      Delete
  27. nak tanya kalau tak pergi ujian fizikal tak kena blacklist ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X awak. Saya dh 2 3x jugak x g.. tp masih pnggil utk iv fizikal

      Delete
  28. banyak tempat ujian ea? saya kena 18hb October ni..

    ReplyDelete
  29. saya dapat 16/10 kat alpha bangi.. siapa lagi dapat ya? saya BMI lari tapi fitness ada. nangis

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. Kuantan iv at penjara penor an??

      Delete
    2. Kuantan iv at penjara penor an??

      Delete
    3. Saya pun dapat kat penjara penor 14/10 nie . Tapi saya rabun , dari excited bertukar down plak takot sangkut kat eye test .

      Delete
  31. Sy pn dpt iv kp19 kt alpha bangi 14/10

    ReplyDelete
    Replies
    1. izz zara..jmpe ke contoh2 soalan temuduga?

      Delete
    2. X jumpa pn....redha je ....skarg tnggu dulu ujian fizikal klu lepas baru cari contoh soalan untuk temuduga dari jabatan yang diberikan

      Delete
  32. Sy dpt iv kt penjara kluang 12/10 brt x capai lg 1cm hrp dipermudahkan lah.aamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dapat iv kt penjara kluang juga...bley whtsapp sy 011-19995272,...sy pown dpt kt pnjara kluang...spe2 info yer...

      Delete
    2. Wah.. saya pun kt penjara kluang 14/10 ni.. gudluck awak

      Delete
    3. saya pun dapat kat kluang 15/10.. blh wassap saya tak kt no ni 0135893872.. saya ada buat group.. ramai jugak.. tapi dari negeri lain lain.. mana tau kita leh kongsi maklumat.. tq.. 😊

      Delete
  33. hai...saya pon dpt jgk 13/10 ni utk jwtan kp19..tp tula xde pon contoh2 soalan tmduga..

    ReplyDelete
  34. Sy dpt jgkk iv KP19 di penjara marang 15hb nie .. Nervous sbb mata rabun .. Tp try jgkk g .. Hrp2 semua nyaa ok .. BMI biasa dy nk brp yea ?? BBL , hr tu aw iv ujian mata A B C tu dy guna y mcm mne ye ??

    ReplyDelete
  35. Kp 19 tu tahu x jabatan mane yg dpt nnti... sape2 yg dah g ujian fizikal n interviu... blh crita ckit...

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum. ada yg dpt ujian fizikal bertempat di penjara sungai udang, melaka esok?huhu

    ReplyDelete
  37. Mcm mane td ujian fizikal.. ok x.. kalau lepas msti esok temuduga

    ReplyDelete
  38. Syamimi...u pon iv kt alpha Bangi ya ahad ni? Tpi xtau under jabatan apa la...

    ReplyDelete
  39. Syamimi...u pon iv kt alpha Bangi ya ahad ni? Tpi xtau under jabatan apa la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kod awak berapa.. ada kawan saya cakap 3367 jpj,3369 asas tani..

      Delete
    2. kod awak berapa.. ada kawan saya cakap 3367 jpj,3369 asas tani..

      Delete
  40. Kod 3369 kalau xsilap dulu punye... kpdnkk

    ReplyDelete
  41. Saya dh interview td..kat alpha.. bmi x lepas...
    Redha je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala yeke..sabar ye..saye besok tmuduga kat bangi..

      Kne bwk ic gn surt tawaran je kan..btul x..
      Ramai ke yg g ujian fzikal time awk g

      Delete
  42. Ape yg xlepas tu.. jgn putus asa.. update je spa tu nnti ade pluang pergi lg..

    ReplyDelete
  43. Hai semua..saye dah lepas ujian fzikal td kt alpha bangi kod 04 asas tani (moa)
    Untuk kod 01,02,03 jpj..
    Tp jpj saingan agak sengit sbb ramai..good luck utk mmber2 ujian besok ye..d0akan saye utk tmuduga besok d putrajaya.

    ReplyDelete
  44. Kalau dah lepas bmi dan ujian pancaidra..kne cek anggota bdn..
    Utk prempuan seluar senteng je hgga atas lutut..baju je buka ..tggalkn pakaian dlm..bile dah ok..nnti die tgk cara kite jalan..pastu tngok cara bkawad..dah lepas smua tu..
    Kna buat lompat jauh bdri,
    Pastu sit up dan lari 10mx4..
    Dah selesai smua org..bru bkumpul utk lari 2.4km..
    D eskot oleh jpj..
    Da settle masuk dewan balik..pstu tggu kptsn samada lepas ke x..
    Jgn rsau hanya 2.4km shaja lari di luar..yg lain dlm dewan..huhu sejuk aircond.nye..hehe
    Tu je dpt kongsi..goodluck ye..salam

    ReplyDelete
  45. Ade sape2 yg dah berjaya temuduga ke...

    ReplyDelete
  46. Good luck sape yang berjaya kp19 . Saya jd calon simpanan je . Doakan sy dapat yr

    ReplyDelete
  47. Sy Simpanan jgk.. ranking 146 dr 528.. korg? Agak2 akn dpggl lwat lg ke. Mgkn sorg pn calon simpanan blm dipanggil kn

    ReplyDelete
  48. Sy Simpanan jgk.. ranking 146 dr 528.. korg? Agak2 akn dpggl lwat lg ke. Mgkn sorg pn calon simpanan blm dipanggil kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn calon simpanan...cmne nk tgk ranking tu?

      Delete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. assalamualaikum.. nak tanya berat saye 70 dan tinggi saya 154 tapi macam mana boleh dpt yer.. sedangkan bmi dah terlebih..haha

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL