Adoi Jatuh Cinta Dengan Snooker

6:07 AM

Assalamualaikum.
 biasa tak dengar perkataan "Biliard"?
atau "snooker"?
ala, game "tembak" bola guna kayu stick panjang tu.
tahu kan?
ha, baru semalam BBL cuba main.
tak pernah sepanjang hidup terlintas 
nak cuba game snooker ni tapi
atas nilai kasih sayang kawan,
BBL cuba main.
yang penting, game ni seronok nak main
walaupun bola tak pernah nak masuk lubang.
hehe biasalah budak baru belajar.
bila dah cuba game yang baru,
kenapa tidak kita belajar kenal 
sejarah sesuatu game kan?

SEJARAH BILIARD


secara umumnya, asal usul permainan biliard
tak dapat dipastikan lagi siapa penciptanya.
sesetengah teori berkata ia berasal dari
Perancis, Itali, Sepanyol & China.
tetapi banyak sumber yang menerangkan 
  asal-usul permainan ini adalah permainan yang biasa dimainkan di taman 
seperti halnya croquet ( kriket ) yang popular dimainkan 
di Eropa Timur dan Prancis pada abad ke-15,
yang pada akhirnya permainan tersebut dipindahkan
ke dalam ruangan dengan meja yang diberi taplak berwarna hijau
menyerupai rumput dengan diberi pembatas kecil ditambahkan di sisi  meja. 
Bola-bolanya didorong dengan kayu panjang yang disebut “mace”. 

perkataan billiard  berasal dari kata “billart” 
bererti tongkat kayu atau “bille”
Pada awalnya, permainan ini dimainkan dengan
dua bola pada meja yang berkantong enam dan gawang 
seperti dalam permainan Croquet ( kriket ) dengan
menggunakan tongkat lurus sebagai sasaran pantul.
Memasuki abad ke-18, gawang dan tongkat sasaran pun tidak lagi digunakan, 
hanya tinggal bola dan kantong.
sejak awal tahun 1800-an, permainan ini banyak dimainkan 
oleh kaum bangsawan yang oleh karana pernah popular 
dengan nama Noble Game of Billiards
Namun banyak juga bukti -bukti yang menunjukan  permainan 
tersebut telah dimainkan oleh sema lapisan masyarakat
 Pada tahun 1600-an, permainan ini sudah cukup dikenali. 
Shakespeare pun menyebutkan permainan ini dalam
karyanya “Antony and Cleopatra” yang pada 
waktu itu disebut old egyptian sport .



begitulah sejarahnya sampai ia popular hingga 
ke hari ni & hari seterusnya.
pada pandangan BBL, game snooker ini
lebih mendidik pemain untuk lebih mangatur 
strategi untuk pastikan bola masuk ke dalam
lubang & bukannya tercampak ke luar 
macam BBL alami.
fuh tercampak sampai ke meja sebelah.
hahaha adatlah kan.
pemain pro memang macam tu.
betol tak?


[ ni lah ruper pelajar baru kat skolah snoker ]




BBL ~ cantik pulak bola snooker ni
[^,^] ~*








seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan..

You Might Also Like

0 Budak Suka Minum Bandung Laici

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL