Eat.Travel.Write Putrajaya: Cruise Tasik & Umai Cafe

4:28 AM


Assalamualaikum & hello there,

Hari Kedua
- 17 Disember 2015 - 2.00 petang
- Cruise Tasik Putrajaya

Putrajaya sangat sinonim dengan tasik buatan manusia seluas 650 hektar. Satu fakta menarik mungkin korang tak tahu ialah Putrajaya mempunyai polis marin tersendiri tau. Polis marin Putrajaya akan meronda sekitar tasik & menyelia aktiviti sukan air. Tak sah jika turun ke Putrajaya jika terlepas aktiviti menyusuri tasik ilham Tun Mahathir ni. Eat.Travel.Putrajaya yang lalu sempat jugak BBL mencuba Cruise Tasik.


Cruise Tasik Putrajaya terletak di bawah jambatan Putra. Senang je nak jumpa, cuma perlu turun ke bahagian bawah Masjid Putra dah boleh jumpa jeti Cruise Tasik.  Ada dua jenis perkhidmatan di sediakan oleh Cruise Tasik iaitu Sightseeing cruise, Perahu Dondang Sayang & Lepa-Lepa termasuklah yang terbaru picnic bot. Harga boleh rujuk gambar bawah. 

sky cruise

Kami diberi peluang merasai pengalaman makan petang di dalam picnic bot. Teruja tapi unsur takut pun ada sebab kami perlu kemudi bot tu sendiri. Dah la memasing mana ada lesen bawa bot kan. Setiap picnic bot boleh memuatkan hingga 8 orang penumpang. Jangan risau bot korang terbalik ke apa kerana nak handle enjing bot ini sangat senang. Cuma pegang kemudi & start pusing bot ke kiri atau kanan. 


Picnic bot ini sangat comel dengan size kecil & pengalaman memandu sendiri bot mungkin sesuatu yang baru bagi BBL. Bila bot tu kami pun, apa lagi bawa jauh-jauh bot tu sampai ke tengah tasik. Ish jangan risau jika korang terjatuh dalam tasik kerana jaket keselamatan mesti dipakai sebelum menaiki bot selain kedalaman tasik Putrajaya cuma 20 meter. 


Dan apa kami makan semestinya sedap sambil di cium bayu angin tasik. Seronok tak terkata! Selama hampir 1 jam berada dalam picnic bot tak terasa pun panas walaupun hampir pukul 2 waktu itu. Udara sejuk tasik boleh menyebabkan korang terasa mengantuk selepas kenyang makan. 


BBL bagi highlight untuk korang cuba sendiri menaiki & high tea di picnic bot Cruise Tasik ini. Memang berbaloi habis. Hari tu tak puas nak meronda tasik Putrajaya dengan bot comel tu.


Lokasi Cruise Tasik Putrajaya


Maklumat lanjut boleh calling-calling no di bawah:


CRUISE TASIK PUTRAJAYA
Jeti Putra, Jambatan Putra Presint 1, 62000 Putrajaya, Malaysia

Phone: (603) 8888 5539
Fax: (603) 8888 3769
Laman web : cruisetasikputrajaya.com




Hari Kedua
- 17 Disember 2015 - 8.00 malam
- Umai Cafe

Pada sebelah malam, geng Eat.Travel.Write Putrajaya ke Umai Cafe yang terletak di Bangunan Anjung Alaf Baru, Presint 2.
 Bangunan ini terletak diantara Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi) & Monumen Alaf Baru. Betul-betul tepi tasik Putrajaya tu. 

Umai menyediakan pelbagai jenis masakan panas seperti masakan thai, masakan melayu , mee rebus Umai, laksa utara, bihun sup utara,nasi lemak, western, pelbagai jenis bubur. 


Yang paling menjadi kegemaran pelanggan umai cafe adalah jemput pisang, cucur udang, lempeng kelapa dan pisang. Kiranya mesti..mesti order cekodok pisang. Kat sini cekodok pisang best selling even pun waktu malam pun ada customers order. 

Di Umai Cafe kami diberikan satu task iaitu cabaran memasak cekodok pisang. Sebelum pertandingan bermula, ibu kepada pemilik Umai Cafe telah berbesar hati berkongsi resepi memasak cekodok pisang. Tak lah resepi rahsia sangat cuma teknik betul menyediakan jemput pisang supaya hasilnya sedap & ranggup.Tipsnya sangat senang, gunakan pisang dengan banyak supaya rasanya sebati dengan tepung gandum. Opss dah terbocor rahsia cekodok pisang Umai Cafe.


Tada dah siap cekodok pisang team BBL. Walaupun kitaorang group terakhir masak cekodok and guest what kami menang tempat ke 2!! Yahoo siap Umai Cafe puji jemput pisang team kami sedap. Hahaha


Umai cafe menjanjikan makanan yang bersih, halal dan sedap untuk semua pelanggan disamping memberikan harga yang berpatutan. Sport this place okay!

Peta lokasi Umai Cafe


Maklumat lanjut boleh calling-calling no di bawah:


UMAI CAFE PUTRAJAYA

Presint 2, Putrajaya, Malaysia
waktu operasi : 9 am - 11 pm setiap hari 
Phone: (Encik Amir) 0136067710 / (Shira) 0122396118
Email : umaicafe@yahoo.com / umaicafe13@gmail.com



Entri ini dibawa khas oleh Eat.Travel.Write Putrajaya oleh GayaTravel magazine dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya.

BBL ~ hai korang
(੭*ˊᵕˋ)੭

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

1 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. menariknya cruise tuh.. sewa pastu dok mkn dlm tu sambil nikmati pemandangan.. bestlah..

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL