Permohonan GoogleAdSense Ditolak

9:55 PM

Assalamualaikum & hello there,

Awal Januari lalu BBL ada hantar permohonan untuk mengiklan GoogleAdSense dalam blog. Ini semua kes terpengaruh entri income GoogleAdSense yang naik disebabkan nilai tukaran Ringgit Malaysia jatuh sekarang ini. Siapa tak nak income dalam bentuk USD kan. Step register cukup mudah.

1) Hantar permohonan

2) Letakkan iklan GoogleAdSense dalam blog
3) Pihak Google akan review blog anda
4) Status permohonan diterima / ditolak


Cara daftar GoogleAdSense

1. Pada bahagian "Dasboard" blog, pilih option "Earning" 



2. Pilih button "Sign Up For Adsense"


3. Jika nak Bahasa Melayu, boleh tukar kat "Change Language". Kemudian tekan button "Create account"


4. Awak isi semua maklumat yang diperlukan sampai habis ye


5. Bila semua dah complete. Klik button "SEND". Akan keluar arahan seperti dibawah:

Your AdSense account is awaiting approval

Team AdSense akan buat review terhadap blog korang dahulu. Email kelulusan akan dihantar jika korang melepasi tapisan pertama. Step seterusnya, kena letak kod HTML iklan AdSense dalam blog.


6. Lepas letak kod HTML tersebut korang kena tunggu lagi untuk tapisan kedua supaya link tersebut keluar iklan. Buat sementara waktu ini, kod HTML tu akan kosong sahaja tanpa keluar iklan. Jika letak bahagian atas, mesti akan perasan ada gap kosong untuk iklan GoogleAdSense. Bila dah terima email kelulusan AdSense baru kotak tersebut akan ada terpampang iklan.


Dalam kes ini, permohonan GoogleAdSense BBL ditolak atas sebab tidak memenuhi kriteria ditetapkan. Agak sedih di situ tapi itu bukan maksudnya blog BBL selama-lamanya di reject cuma kena check balik content entri blog.


Satu tips untuk korang, make sure entri korang asli bukan copy paste dari blog atau laman web lain. Selain tu, kalu blog penuh link donwload atau spam pun tak boleh jugak nak apply GoogleAdSense ni. Agak cerewet tapi berbaloi jika lulus permohonan AdSense tu.

Disebabkan tak lepas nak pasang iklan cik Google, BBL kena workhard lagi la.

BBL ~ guna pakai lagi iklan cik Nuffnang
(っ ºДº)っ

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

6 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. masukkan benda yang basic dulu dalam blog.
    macam menu tab bawah header..perlu ada disclaimer,about me,contact etc.
    entri jgn copy paste,entri jenis download,entri tentang seks,hacking etc.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah so far permohonan untuk program adsense di luluskan walaupun sudah berkali-kali memohon untuk program ini termasuk dengan youtube sekali... :)

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL