Petua Cepat Baik Deman

12:09 AM

kelmarin BBL deman. cian tol [ T.T ]
hari ni dah rasa ok sikit..


so BBL nak share petua cepat baik dari deman..

1. minum air 100 plus supaya 
dapat beri energy kat body..
2. pakai baju tebal2 kemudian selimut sampai 
berpeluh dan tidur...
3. minum air kosong ( di syorkan air mineral ) banyak2.
sebolehnya 12 gelas untuk kurangkan suhu dalam badan..
4. di syor kan makan buah-buahan seperti epal, oren, anggur, 
jambu batu & sebagainya untuk elakkan perut menjadi kosong..
( kalu nak makan buah durian boleh tak?? )
5. ambil sedikit asam jawa dan campurkan sedikit air,
kemudian di sapukan kat bahagian leher dan kepala.
( dulu masa kecik, mak selalu buat cam ni )
6. mintak mak pergi farmasi beli Heat Cleanser
7. sebelum tidur, ambil sebijik bawang merah kemudian 
letak kat sebelah bantal.
( kawan kat kerja kat hospital beri petua ni )



sebolehnya elakkan mengambil penadol untuk deman atau sakit kepala
yang ringan. kalau tak boleh tahan sangat, baru makan penadol.
kawan BBL ada cerita, penadol atau nama dalam
 i.c nya ParaCetamol bukan lah sejenis ubat 
untuk deman tapi sejenis ubat untuk tahan sakit.
selain itu, sebijik penadol mengambil masa lebih kurang
7 hari untuk hancur/hadam dalam perut.
ini boleh merbahayakan buah pinggang & hati serta 
orang yang ada masalah buah pinggang. 

korang boleh baca entri tentang keburukan penadol kat sini..


ini sahaja petua yang BBL boleh share untuk kebaikan kita bersama.
kalu korang ada petua tersendiri dari nenek moyang, formula sendiri,
atau apa2 yang boleh menyembuhkan deman.
komen kat page ni ok...

...sharing is caring...

BBL ~ mak! saya mengidam nak makan pizza hut..
(*.*)

You Might Also Like

0 Budak Suka Minum Bandung Laici

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL