Sistem Payroll Gaji Pekerja RM90 Sebulan

12:48 AM


Assalamualikum..

Sebut pasal hujung bulan mesti gembira, yelah sebab dapat gaji lepas sebulan penat bekerja. Paling leceh orang department Human Resourse & Finance la nak kira gaji, elaun, bonus & potongan KWSP & Perkeso. Boleh pening juga kalu setiap bulan nak kira manual atau key in satu-satu maklumat dalam sistem.

Ha ni mungkin syarikat-syarikat kecil, industri SME atau mereka yang menjalan perniagaan dengan jumlah staff tidak ramai mungkin selalu hadapi masalah sebegini. Betul kan..

Perkhidmatan Payroll RM90 Sebulan 
Nasib baik la Ai Mobile Idea Box ada offer sistem yang mudah untuk uruskan gaji pekerja. Tak payah dah risau pening kepala nak kira gaji setiap bulan. Ada dua jenis payroll boleh anda pilih iaitu

1. Payroll Leasing (harga dari RM90 sebulan)
Ni basic payroll. Cuma perlu key in maklumat pekerja dalam sistem seperti nama, tarikh mula bekerja, gaji bulanan, elaun bulanan, kadar potongan KWSP & Perkeso. Kemudian hujung bulan just generate slip gaji sahaja. Menariknya data staff akan tersimpan secara Cloud. Tak payah risau incase data hilang

2. Payroll Outsource (harga dari RM600 sebulan)
Sistem outsourse ni lebih detail termasuk kedatangan staff, cuti & sebagainya. Semua ni lebih mudah kerana maklumat tersimpan dalam cloud. Mudah nak access 24/7 oleh HR department.  


Banyak juga company yang dah guna services payrol ni. Antaranya Muhibah Consultancy Holdings, Muhibah MakanPlace, Setia Trafik Sdn Bhd, & beberapa lagi. Sekarang giliran anda tak perlu lagi susah kepala uruskan gaji staff. Malah payroll ni tak ada limit untuk run data gaji pekerja. Boleh pergi hingga 2,000 orang pun tak jadi masalah. Latest sekarang ada satu company dengan staff 1,000 orang pun guna payroll outsource.

Bagi permulaan, kena key in data maklumat setiap staff dulu. Kemudian bulan kedua & seterusnya just tekan generate slip sahaja. Ha senang kan. Bawah ni contoh sistem tu, simple je interface & senang je nak handle. 

bahagian maklumat pekerja

bila siap setiap staff akan ada profile masing-masing

 semua rekod KWSP, Perkeso, LHDN pun ada

Bila dah siap key in semua detail pekerja, hasilnya slip gaji akan jadi. Boleh la bagi kat staff untuk rekod dorang.


So sistem payroll ni boleh ringankan tugas HR dalam uruskan hal berkaitan pekerja termasuk hak-hak staff dari KWSP, Perkeso, pengambilan staff baru, termination staff, pemotongan cukai LHDN dan banyak lagi. Tak payah la hire ramai staff untuk handle bab gaji kan. 

Kalu subscribe versi payroll premium, anda boleh customize slip gaji mengikut kehendak tersendiri. Lagi advance & lebih professional. HR department akan ada username & password tersendiri, so mudah kalu nak edit incase ada penambahan staff baharu atau perubahan rate gaji. Paling BBL impres boleh edit guna mobile sahaja. Tak payah bawak laptop tu.  

Fungsi Menarik Payroll AI Idea Mobile Box
1. Personal
Setiap maklumat berkaitan pekerja boleh diakses secara mudah. Satu klik dah tahu. Sesuai la kalu ramai staff, tak kan nak buka file kertas pekerja satu-satu kan
2. Kerja
Malah HR dapat menilai prestasi pekerja. Dari segi jumlah attendent pekerja, jumlah cuti di ambil, MC & lain-lain
3. Gaji 
Semua maklumat gaji staff boleh terus key in termasuk jumlah jam bekerja, kadar bayaran sejam, jumlah OT dengan mudah serta senang
4. Payitem
Tak kiralah gaji tambahan atau potongan pun boleh dikira. Malah boleh buat slip gaji harian atau pun bulanan
5. Pinjaman
Incase syarikat ada sediakan pinjaman/advance pun boleh monitor sama ada staff dah bayar atau belum
6. Dokumen sokongan
Semua dokumen diperlukan oleh pekerja dari salinan kad pengenalan, passport, permit kerja, appoinment letter, confirmation letter & sebagainya boleh attach sekali dalam profile staff. 
7. Payslip
Paling penting anda boleh keluarkan slip gaji sendiri khas untuk setiap pekerja. Lebih mudah guna e-payslip tanpa perlu print kerja. Boleh hantar melaui email, PDF & file untuk rujukan. 

Menarik bukan ciri-ciri yang ada dalam sistem payroll ni. Bukan tu sahaja, sebagai majikan kepada pekerja bawah syarikat mestilah kena tahu jugak faedah yang anda boleh dapat selepas menggunakan sistem payrol AI Mobile Box Idea. 


Kebaikan Payroll Kepada Majikan
1. Mengurangkan kos
2. Cepat dalam proses menyediakan payslip pekerja
3. Infomasi berkaitan gaji pekerja tepat & betul
4. Bebas dari masalah pihak ketiga seperti printer tidak berfungsi atau despatch lambat pos 
5. Data maklumat pekerja boleh diakses bila-bila masa & dimana jua 

Siapa yang sesuai guna payroll dari Ai Mobile Box Idea ni?
👍🏼 Syarikat kecil atau sederhana malah besar pun tiada masalah
👍🏼 Owner kedai makan, butik, spa & apa jua jenis perniagaan
👍🏼 Kilang 
👍🏼 Pemain SME
👍🏼 Mereka yang baru berjinak-jinak dengan aktiviti perniagaan

salah satu testimoni syarikat yang menggunakan payroll ini

Ai Mobile Box Idea jamin semua maklumat pekerja, data gaji tidak akan diberikan kepada pihak ketiga. Sangat secure terutama bab berapa gaji kan. 


Sedikit tentang AI Mobile Box Idea ni - sebuah syarikat yang 10 tahun berpengalaman dalam bidang payroll (cloud & outsource). Bukan setakat tu je, juga pakar dalam software development, mobile application serta website development. Ha kalu plan nak ada apps sendiri boleh la rojer. 

Berminat untuk dapatkan payroll bagi syarikat anda, boleh terus contact number bawah ni


Ai Mobile Box Idea
Lot 109-111, Tingkat 3, Seksyen 7, 
Jalan Bukit 43000 Kajang Selangor
No Telefon : 019-3916730 / 03-87345372
Email : Sarth@mobileideabox.com

You Might Also Like

16 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Suapa yang ada bisnes yg tak mahu overhead tinggi tu bole la fikir untuk guna sistem ni. Senang tak pening.

    ReplyDelete
  3. Wahh murah sangat tu. Untuk company yang kecil mungkin boleh kot guna yang ni, sebab boleh jimat banyak. Tapi kalau company besar biasanya they all dah ada system payroll yang customize punya, ada extra features etc.

    ReplyDelete
  4. Good information sharing BBL. This service is good business owners. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
  5. Tq tau BBL kongsi info ni. Sekurang kurangnya boleh jugak tahu apabwnda sistem Payrool ni.

    ReplyDelete
  6. Sistem yang bagus! This article is filled with good information, thanks for sharing this with us

    ReplyDelete
  7. This is really easy to use and affordable for new entrepreneurs too. Will recommend if anyone needs it.

    ReplyDelete
  8. Tahun ni rasa macam dah ramai yang explore sistem untuk payroll ni. Semua untuk memudah kan urusan kerja HR kan.

    ReplyDelete
  9. Bagus ada sistem mcm ni. Byk jgk company yang outsource sistem gaji ni kan. Easy dh sekarang

    ReplyDelete
  10. bagus jugak buat gini. mudah.cekap dan selamat sebab data simpan kat cloud kan

    ReplyDelete
  11. Bagus sistem ni, mudahkan syarikat yang memerlukan perkhidmatan payroll. Ok juga harga dia kan. Kena war-warkan perkhidmatan ni. Terbaik lah..

    ReplyDelete
  12. Baguslah sistem gaji macam ni, dapat permudahkan tugas-tugas kerani kewangan untuk ke in dan buat payment gaji

    ReplyDelete
  13. Dah lama caru system yg ok dan berpatutan dr segi price, sekarang ni masih kira gaji manual ��

    ReplyDelete
  14. Memnag mudah kalau ada sistem yang teratur macam ni. Senang saja nak sediakan slip gaji staff kan. Key in saja maklumat yang diperlukan. Hujung bulan print saja slip gaji

    ReplyDelete
  15. Sis ni x pernah kerja so tak memahami sgt sistem2 yg ada. Tapi dr permehatian mmg bagus ada sistem gni..senang sikit keja HR tu..:)

    ReplyDelete
  16. Seronok bila kerja ada sistem yang menyenangkan kerja. Info menarik bila baca entri ni

    ReplyDelete