Lets Try Chiba Sweet Potato From Japan!

2:08 AM

Assalamualaikum & hello there,

Berita baik untuk korang yang suka makan keledek atau makanan berasaskan ubi keledek kerana Chiba Sweet Potato dah mendarat di Malaysia! & mesti kena cuba rasainya.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Good news to guys who love to eat potato including all menu made from potato because Chiba Sweet Potato have been landed in Malaysia! & you have to tested it.


Chiba Sweet Potato

Chiba merupakan salah satu negeri di Jepun. Di sini juga terletaknya Lapangan Terbang Antarabangsa Narita,Tokyo Disney Resort dan Makuhari Messe yang meletakkan Chiba di atas peta tarikan pelancong. Selain tu, Chiba menjadi pusat pengeluaran keledek manis. Baru-baru ini BBL ke Bangsar Village untuk merasaikan keenakkan keledek manis istimewa ini. 

Keledek manis Chibadari pandangan kasar mungkin sama dengan ubi keledek tempatan tapi rasa manis semulajadi kentang ini membuatkan ia sangat berkhasiat & unik. Majlis ni dianjurkan oleh Chiba Prefecture, yang mana merupakan kawasan pengeluaran utama keledek manis ni. Chiba Sweet Potato datang daripada baka "Beniharuka", yang mana merupakan baka keledek manis yang amat popular di Jepun kerana ia sangat manis dan lembap.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chiba is one of the states in Japan. Here also lies the Narita International Airport, Tokyo Disney Resort and Makuhari Messe in Chiba puts the map of tourist attractions. In addition, the Chiba became the center of sweet potato production. Recently BBL to Bangsar Village to feel the comfort of special sweet potato.

Sweet potatoes Chiba rude gaze may be the same with the local sweet potato potato natural sweetness but this makes it very nutritious and unique. This ceremony was organized by the Chiba Prefecture, which is the main production area of sweet potato ni. Chiba Sweet Potato comes from the breed "Beniharuka", which is a breed of sweet potatoes that are very popular in Japan as it is very sweet and moist.


*rupa keledek manis Chiba 


Kenapa anda perlu mencuba?

1. Fakta Pemakanan

Ubi keledek salah satu makanan kecantikan yang mengandungi vitamin, kalium, dan serat. Apabila memotong ubi keledek mentah, korang akan dapati ada cecair seakan susu putih keluar. Itu bukan getah tau. 

2. Keselamatan Makanan

Chiba Prefecture adalah salah satu pengeluar kentang terbesar di Jepun & menjadi pengeluar yang sentiasa menjadi kualiti kentang manis bermula jenis tanah dan kaedah penanaman kaedah untuk menjamin kentang manis selamat untuk dihidangkan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Why you should try it?

1. Nutritional Facts

Sweet potato ia acomfort food for beauty containing vitamins, potassium, and dietary fiber. It also stimulates intestinal  regulation  action  thanks  to Jalapin, which  you  will  see white  milk when  cut a raw sweet potato. 

2. Safeness

Chiba Prefecture is one of the largest potato producers in Japan! Excellent  producer  of a sweet  potato are particular about the soil and cultivation methods, so the  potatoes are sweet as well as endorsed  safety. 

Rasa sedap, manis, lembut

Seriusly terasa manis bila kunyah walupun rebus macam tu. Keledek ini sangat mudah empuk. Kalau dibakar lagi sedap macam selalu tengok dalam drama Korea atau Jepun tu. Terfelling kat Jepun kejap.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seriusly sweet crunch although when boiled like that. Sweet potatoes are very easy padded. If burned again always good to see the drama of Korea or Japan tu. 

*kentang manis Chiba rebus


*kentang manis Chiba bakar


*kentang manis Chiba jenis dry


Cara Bakar Di Rumah

Anda boleh membakar sendiri kentang manis di rumah! Untuk membuat ia lebih manis, bakar  je oven dalam tempoh masa lebih lama.

Cara untuk membakar:
                    1. Basuh kentang dan balut dalam foil aluminium
                    2. Panaskan ketuhar pada suhu 200 ° C, dan biarkan pada 40-50 minit 
                    3. Cucuk batang lidi ke dalam kentang
                    * biarkan ia menyejuk kejap & bolehlah makan.
Selain itu, ia lazat apabila disejukkan di dalam peti sejuk.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HOW TO BAKE

You can bake  sweet potato at home! To make it sweeter, bake it an oven over a longer time.

How to bake:  1. Wash a potato and wrap in aluminum foil
                          2. Heat an oven at 200° C, and bake it at 40-50 minutes
                         3. Stab a skewer into potato 
                          *when it goes smoothly, i'ts ready to eat.
Also, it taste delicious when chilled in a refrigerator. 

Explore Sweet Potato in different style such

1. Candied Sweet Potato 
2. Baked Potato with ice cream
3. Sweet Potato tart



Oh ya, ini Chiba-kun ianya bukan seekor anjing atau sebarang jenis haiwan yang lain tapi ianya sebenarnya maskot mewakili peta geografi kawasan Chiba tu sendiri. Nampak comel kan?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
By the way, this Chiba-kun's not a dog or any other animal species, but it's actually the mascot representing geographic maps Chiba area itself. It looks cute right?


Buat masa sekarang anda boleh dapatkan kentang manis Chiba ini di pasaraya Village Grocers, level ground floor Bangsar Village sahaja. Mungkin lepas ini akan boleh didapati di pasaraya termuka lain. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
For now you can get the sweet potato in the supermarket Village Grocers, Bangsar Village. This may be available in other supermarket coming soon. 

And we are also on Instagram and Facebook.


Follow us if you can :3

BBL ~ sedap & manis
(°◡°♡)

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....
Poyu

You Might Also Like

7 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Makanan jepun ni simple tapi unik dan sedap

    ReplyDelete
  2. macam sedap ni.. kalo bakar makan panas2.. ehh sedap sungguh ni..

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap ! kena time panas, lagi best.. berasap ja.. hehe

    ReplyDelete
  4. Panggang atas api ja, blh ka? Or lps da balut, masuk dlm pengukus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Wrap dengan aluminum pastu panggang okay jugak

      Delete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL