Hari Interview Pembantu Tadbir (Kewangan) W17

10:34 PM

Assalamualaikum & hello there,

Minggu lepas BBL dah update entri panggilan temuduga Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17. Agak nervous jugak nak study apa. Nasib baik dah google blogger yang dah pergi interview PT Kewangan sebelum ni. Ada jugak tips BBL buat waktu interview ni. 

Dalam email ada maklum waktu interview pukul 9.57 pagi. Dalam hati cakap, kenapalah tak letak pukul 10.00 pagi kan senang. Lagi 3 minit nak pukul 10 kan. Adoi..




Hari Interview

6.30 pagi : Bertolak dari rumah. Awal benor padahal just ambil masa 1 jam 13 minit dari rumah nak ke tempat interview (tu pun rujuk Google Map :D)
7.47 pagi : Dah sampai. Yeay tapi tak ramai mana calon BBL nampak. Mungkin waktu interview dorang jam 9.00 pagi ke atas.
8.05 pagi : Bersiap kejap dalam toilet. Betulkan rambut, sembur perfume, tarik nafas, bertenang & baru keluar dari toilet. Nasib baik Institut Latihan Industri baru dibuka so toilet sangat bersih.


8.10 pagi : Masuk tempat interview (perpustakaan). Jika korang sampai awal, jangan buang masa terus masuk tempat interview. Dalam library ni ada 3 orang urusetia SPA akan check susunan sijil korang & tentukan bilik interview. Cara menyusun file adalah seperti diberitahu dalam email. Kad pengenalan, sijil kelahiran, sijil SPM, transkrip Diploma/Degree/Master, sijil berhenti sekolah/tamat sekolah & barulah sijil-sijil dari zaman study degree/diploma/spm. Sijil zaman sekolah rendah tu tak payah masukkan sebab nanti urusetia mesti mintak jangan letak. 
8.20 pagi : Dah siap susun file & sijil baru urusetia beritahu bilik untuk sesi interview. Argh nervous.



8.30 pagi : Duduk diluar bilik interview. Ada sorang calon di sebelah (perempuan umur 28 macam tu). Dalam bilik interview ada seorang calon sedang ditemuduga. Fuh siap bergelak sakan dengan panel interview. Lagi bertambah 2 kilogram nervous.
8.40 pagi : Turn akak sebelah masuk bilik. Dalam masa 15 minit dah siap interview. Oh NO!
8.45 pagi : Turn BBL masuk bilik interview. Ketuk pintu 3x, ucapkan salam. Hulurkan resume & sijil sambil ucapkan selamat pagi tuan/puan. Apa khabar..dah makan pagi?.. agak berketar-ketar.


Bilik interview : 2 orang panel, sorang lelaki & wanita

BBL : Boleh saya duduk?
Panel Lelaki : Boleh.. Sila perkenalkan diri anda.
BBL : Oh boleh. Bissmillah..nama penuh saya..bla..bla.. tarikh lahir..anak keberapa..ayah kerja...mak kerja..saya baru habis belajar di...bla..bla..saya mendapat keputusan bla..bla dalam SPM..result PMR..Saya ada beberapa pengalaman bekerja iaitu selepas habis SPM saya bekerja di..bla..bla..kemudian bekerja di bla..bla.. Dalam masa 6 minit macam tu cerita pasal diri sendiri.
Panel Lelaki : Awak graduan UiTM kan? Pernah belajar akaun? Awak tahukan sesi interview hari ini untuk mengisi kekosongan kewangan di pelbagai kementerian kan. 
BBL : Ya saya tahu (serius BBL cakap guna bahasa bangku sangat)
Panel Lelaki: Apa yang ada dibawah akaun untung rugi
BBL : Dari apa yang saya belajar, perkara yang termasuk dalam akaun untung rugi ialah...bla..bla..bla... 
Panel Perempuan: Sekarang ini tengah hangat isu GST. Jadi apa pandangan awak mengenai GST, apa yang awak faham tentang GST?
BBL : Fuh nasib baik dah study pasal GST ni. So, teranglah maksud GST ni. Kesan GST ni.
Panel Perempuan : Adakah awak menyokong pelaksanaan GST?
BBL : Saya sokong 100%! sebabnya harga barang jadi murah, saya tahu apa saya bayar jika membeli barang/menggunakan servis - weh isu GST sangat sensetif.Jika korang nak cakap saya tidak sokong GST pun boleh tapi pastikan korang bagitahu alasan kenapa tak sokong GST. Panel just nak tengok cara korang menilai pelaksaan GST je. 
Panel Perempuan : Awak ada pengalaman bekerja di rangkaian fast food sebagai juruwang. Apa tindakan awak sebagai cashier nak memaklumkan tentang GST terhadap produk dijual.
- panel perempuan ni tanya soalan berdasar pengalaman kerja sebelum ni nak related dengan isu GST.
BBL : Oh, sebelum ni saya dah pergi sesi pengenalan GST oleh syarikat maka saya mempraktikan apa dipelajari..bla..bla..bla...
Pane  lelaki : Awak sanggup di hantar berkhidmat di Putrajaya?
BBL : Bagi saya tiada masalah untuk bekerja di luar kawasan Terengganu. - Saja nak test la
Panel : Skop kerja kewangan ni memerlukan awak bersedia mental fizikal, kerja lebih masa & menerima pelbagai tugasan. Awak sanggup?
BBL : Jika itu skop pekerjaan saya, rasanya tiada masalah untuk menyiapkan mengikut tempoh diberi. Saya juga sudah terbiasa kerja lebih masa & menerima lebih dari 1 kerja dalam 1 masa.
Panel perempuan : Ada soalan untuk ditanya?
BBL : Ada, apa kriteria pihak SPA cari untuk mengambil kakitangan baru di antara calon berpengalam kerja & calon baru tamat pengajian (fresh graduate)?
Panel lelaki: Biasanya untuk calon berpengalaman, kami akan menilai dari segi skop kerja sebelum ini atau sekarang (sedang bekerja). Contohnya kewangan, mungkin calon yang ada pengalaman bekerja berkaitan dengan kewangan dinilai sama ada layak untuk menjadi kakitangan baru bagi jawatan PT Kewangan. Manakala calon baru tamat pengajian (fresh graduate) kami akan bertanya mengenai subjek yang pernah diajar sewaktu pengajian seperti mana encik tadi. Saya bertanya soalan berkaitan akaun kerana posisi kewangan memerlukan staff yang mahir & tahu apa kerja yang bakal dia lakukan nanti. Pendek kata, tak blur waktu ditempatkan di bahagian kewangan. Yang lain, terserah pada Allah untuk menentukan rezeki calon.
BBL : Terima kasih tuan untuk penerangan tu
Panel lelaki : Ada soalan lagi?
BBL : Rasanya tiada cuma saya nak ucapkan terima kasih untuk pengalaman sesi interview hari ni. Saya hargai masa berharga tuan/puan interview saya. Apa kekurangan saya akan diperbaiki untuk peluang interview masa hadapan.
Panel : Sama-sama. Ada rezeki nanti bolehlah jumpa kami di Putrajaya.
BBL : Amin amin. Sambil bersalam dengan panel lelaki

Keluar je dari bilik interview rasa nak menjerit je sebab ada 2 3 soalan BBL jawab tak berapa nak confident jawapannya. Bila dah keluar dari library terserempak dengan akak yang duduk sebelah tadi.

Akak tu ada cerita panel tadi just tanya soalan berkaitan dengan kerja sebelum ni. Akak ni pernah kerja di bahagian setiausaha kerajaan negeri, so panel banyak tanya pasal apa yang ada dalam minit mesyuarat, siapa urus kewangan, cara nak buat bajet department & a few soalan tentang tugas jadi kewangan. Sempat jugak BBL tegur calon lain nak tahu apa soalan panel tanya. Fuh setiap panel tanya soalan berbeza-beza. Infact pengasingan bilik tu ada sebabnya, ada bilik interview khas untuk calon yang ada pengalaman kerja, calon fresgraduate & calon berkali-kali datang interview SPA. Paling tak sangka panel tanya soalan nama perdana menteri dari zaman kemerdekaan hingga sekarang. Memang tak boleh nak expect apa soalan panel akan tanya. Just get ready je.

Result akan keluar sekitar bulan 6 nanti. Apa pun good luck semua untuk calon PT Kewangan ya.
BBL ~ nervous dah hilang ke laut
( ・∀・)っ

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

164 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Perghhhh ! Masa interview ni Nad langsung tak kene interview due to overlapped nama dalam lantikan tetap. Apa pun tak boleh. Hahahaha. Penat je baca pasal GST , nama menteri bagai bagai. Ekekeke. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nad datang untuk interview tapi terus dapat lantikan tetap.. tumpang gembira happy ending. rezeki dah buat masjid la ni.. amin amin

      Delete
  2. Semoga dikurniakan rezeki untuk mendapat kerja itu ya..

    ReplyDelete
  3. didoakan murah rezeki dapat kerja tu nanti ye

    ReplyDelete
  4. Mencurah-curah aih rezeki dia. Kami dari sini akan sentiasa support BBL. All the best! :)

    ReplyDelete
  5. All the best BBL. iNshaallah kita jumpa di Putrajaya nanti. hahaha

    ReplyDelete
  6. All the best BBL. Bestnya dapat pegi temuduga. Hehe. Doakan untuk saya juga agar dipermudahkan segalan urusan dan kerjaya. Amin.

    ReplyDelete
  7. All the best BBL. Bestnya dapat pegi temuduga. Hehe. Doakan untuk saya juga agar dipermudahkan segalan urusan dan kerjaya. Amin.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. tak boleh nak buka laman web SPA. sistem down agaknya

      Delete
  9. Assalam. Bbl and others.

    Anyone yg dpt lantikan tetap? Me just simpanan. Alhamdulillah but a bit regret jugak. Tapi takpela in shaaAllah ada rezekiNya sooner or later. Doa same2 ya.

    Btw kenapa tak nampak lagi ranking simpanan tu yup dkt semakan pemohon? Cuakkk laaa. Hmmnn



    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah dah termasuk dalam list simpanan. Nanti ada rezeki SPA akan serat terus calon simpanan terlebih dahulu. Banyakkan berdoa ye

      Delete
    2. Thanks bbl. Amiin. In shaa Allah

      Delete
  10. Tahniah msfunky.saya antara calon w17.tapi mungkin tiada rezeki lagi.

    ReplyDelete
  11. Tahniah msfunky.saya antara calon w17.tapi mungkin tiada rezeki lagi.

    ReplyDelete
  12. Tahniah msfunky.saya antara calon w17.tapi mungkin tiada rezeki lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe. In shaa Allah ade laen.

      Delete
    2. mungkin ada rezeki dengan jawatan lain agaknya..

      Delete
  13. Nape ye kt semakan tulis tangguh smpai esk kptusan tu?mcmne korang cek?huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wani sya: Sy check dkt bahagian aplikasi online semakan keputusan temuduga w17 semanjung. Ada kat bahagian situ.

      Delete
    2. Wani sila double check sebab BBL check okay je

      Delete
  14. Guys saya calon simpanan w17 juga tapi tak tahu nak check ranking dalam calon simpanan laa macam mana ya? Pastu kenapa besok ada semakan lagi w17 untuk pelbagai kementerian/jabatan padahal kemarin boleh check dah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afandi; Saya pon same tak tahu nak check ranking macamne. Maybe esok baru tahu kot sbb official date dkt semakan pemohon tu. Hmmmm. Hope so.

      Delete
  15. Assalamualaikum , tumpang tanya, kalau dekat semakan permohonan tu die tulis macam ni :

    Tahniah! Anda telah berjaya temu duga (tertakluk kepada semakan dokumen dan maklumat individu, pengiktirafan kelayakan dan tapisan keselamatan).
    Kementerian/Jabatan :KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA / JABATAN PERKHIDMATAN AWAM,

    maksudnye dah berjaya ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah tahniah Nadia, awak berjaya la tu. Nanti tunggu dokumen pengesahan sampai rumah agaknya. Apa2 pun call SPA untuk maklumat lanjut. Tahniah sekali lagi

      Delete
    2. Assalamualaikum cik nadia.. sy nak tanya skop kewangan ni mcm mana ye.. sy berjaya untuk lantikan pt kewangan, dan skrg tgah berkhidmat di jab perangkaan sbg pembantu perangkaan.. kalau x keberatan boleh tak cik pm sy firsyasyafiqah@gmail.com .. ada beberapa soalan sy nak tanya.. tq

      Delete
  16. Wsalam nadia.. saya pun semak dapat keputusan camtu.. tertanya2 jugak berjaya ke? risau jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farlina, jangan risau kalu ada rezeki tak kemana

      Delete
  17. salam bbl and semua. bestnya yg dapat lantikan tetap tu. sy pon pergi iv tp cuma dpt sebagai calon simpnan ..agak2 ade ke peluang nk dapat

    ReplyDelete
    Replies
    1. peluang tu tetap ad tetapi tertakluk kepada kekosongan ataupun ada calon lantikan tetap menolak tawaran.insyaallah ad rzeki xkemana :D tapi tidak boleh terlalu berharap ...

      Delete
    2. betul tu. Kalu ada kekosongan, colon simpanan akan diberi keutamaan berdasarkan ranking simpanan. Contohnya ada 500 calon simpanan & ada 200 kekosongan baru maka calon simpanan ranking 1 hingga 200 akan mendapat tawaran lantikan tetap terlebih dahulu.

      jangan risau, ada rezeki nanti boleh bekerja dengan goy

      Delete
    3. amin. insyaAllah moga ada rezeki. Ranking ? mcm mana nak tahu ranking tu ye

      Delete
  18. BBL : Thankyou , Alhamdulillah rezeki anak agaknye , dah byk kali pi interview , kali ni baru lekat , huhu :)

    Wani Sya : dah kol SPA pagi tadi , die sroh tgu surat tawaran , wani dapat gak ke ?

    Farlina : awak dapat same macam saya ke ? kalau ye , kire awak pon dah berjaya lah , tahniah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak nadia; congrate sistaaa. Doakan kami calon simpanan juga. Huhu. :)

      Delete
    2. oh yeker. tahniah.. memang rezeki anak la tu. kerja rajin2 ya..

      Delete
    3. Owh ye ke. Alhamdullillah.. nadia tau x bila surat tawaran akan sampai?

      Delete
    4. Owh ye ke. Alhamdullillah.. nadia tau x bila surat tawaran akan sampai?

      Delete
  19. msfunky : thankyou , aminnn , harap korang pon akan dapat nanti :)

    BBL : Thankyou , harap BBL pon akan dapat nanti :)

    Farlina : SPA cakap paling cepat pon sebulan akan dtg , tapi xtahu la , ade sesape lg yang dapat x ? bole share2 naty .

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Guys ,semua dh tahu tak lagi ranking w17 bagi calon simpanan? Saya ranking 253 dripada 1500.. agaknya lama pula nak kena tunggu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah. mungkin ada harapan. sy ranking 599 out of 1500
      tempoh till 7/6//2017

      nampknya hbis tempoh pon belom tentu dpt kot ;(

      Delete
    2. Jgn risau tak jauh sangat laa insha allah rezeki kan ad nanti.. nanti kalau dh dapat tetap bagitau laa yer.

      Delete
    3. sy pn dpt lantikan simpanan.. no ranking 160

      Delete
    4. sy pn dpt lantikan simpanan.. no ranking 160

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. sy pn dpt lantikan simpanan.. no ranking 160

      Delete
    7. Cm mna nk chek ranking tu???

      Delete
  22. Guys ada tak group whatapp calon simpanan w17 tahun ni? Kalau ada invite saya mai 0135270485

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum semua...utk status lantikan tetap ada sesiapa yg dh dapat surat?

    ReplyDelete
  24. saya belum dapat surat... maybe lepas raya

    ReplyDelete
  25. Sape2 yg da dpt surat t,roger3 la kt sini ye

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. ya... betul2.. kita share2 laaa kat sini...

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Nadia,farlina,amir,skbatu8:ley x mnx no wassup korang..sbb ad kwn invite utk grup lntikn tetap

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. wani boleh... 0174523730 (rabtah)

    ReplyDelete
  34. salam ..agak2 bila surat akan sampai?biasanya sebulan ker?

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. Hai..anyone sudah dapat surat tawaran dari SPA?

    ReplyDelete
  37. Replies
    1. Hai wani..mungkin lepas raya kan..

      Delete
    2. Mungkin...huhu...mau join grup wassup x?

      Delete
    3. Join 0168414165
      Thanks Wani

      Delete
  38. Hye 😊...invite sy juga..0136658354..tq

    ReplyDelete
  39. Hi smua... Sy pun dpt lantikan tetap... Selamat Hari Raya utk smua Umat Islam ... ;-)

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Congratz anna, maksudnye u lulus dlm temuduga tu..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Nadia..sebelum ni kamu calon lantikan ker..atau lulus temuduga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lulus temuduga.. awak bgaimana lulus temuduga juga ke?

      Delete
  45. Pajiri..no awk xley nk add dlm wasup..nape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  46. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. Salam saya juga telah lulus temuduga w17

    ReplyDelete
  52. assalam wani sya , ni no wassap saye 0172792776

    ReplyDelete
  53. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  54. Hye..invite sy juga 01125764604

    ReplyDelete
  55. salam sejahtera. tolong invite saya juga 0172271812

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  56. Salam, saya juga telah lulus temuduga...
    Just nak tanya ada x sesiapa yang dah dapat surat tawaran?
    SPA edarkan surat malalui pos/ kita perlu ambil kat pejabat SPA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smua calon belum dpt surat twrn lg sis... Spa dh htr srt twrn ke jpa, skrng Jpa akn pos dgn surat lapor diri.. Dan calon dibahagikan kpd 3 bhgn... Batch 1 utk kerja kat PDRM , batch 2 utk k.kesihtan batch 3 bawah Jpa( smua jabatan n kementrian)... Utk maklumat lg Kami ade group whtsap , nak join x...

      Delete
  57. Hye..salam sejahtera,,invite sya juga..

    ReplyDelete
  58. Salam, saya antara calon yg masih tunggu surat JPA. boleh masukkan saya dalam group? 0166061693

    ReplyDelete
  59. i calon simpanan ranking 183/1500, tolong add saya 0164998188

    ReplyDelete
  60. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Invite me too calon simpanan w17 under group simpanan. 011 11675906. Thanks. Moge calon simpanan juge cpt diserqppp. Aamiin.

      Delete
  61. salam.ada yang dah dpt surat?surat pertukaran dah keluar.kuatkuasa 1 september..mesti kemasukan baru pun lebih kurang tarikh tu jugak utk lapor diri.. :)

    ReplyDelete
  62. HI.. bleh add sy jgk? AIshah 017-4439773.. thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  63. ada yg dah dpt surat dr jpa?ptkW17.....bila agaknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blm lg... Smua nunggu lagi...

      Delete
    2. Nak msuk group whatsapp pt w17 x...

      Delete
    3. Nak msuk group whatsapp pt w17 x...

      Delete
    4. Pls add saya; Khairun Nisaak Ghafar (0193878978)

      TQ

      Delete
  64. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  65. maaf saya xdak whatsapp, saya dah dpt surat dr JPA lapor diri 11 okt ni dan kn kursus kt Johor...ada yg kn tmpt sm

    ReplyDelete
  66. Tahniah .... Ada banyak org juga kat group whtsap tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nak join group wasap pt w17 . 01126267919 tq .

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  67. Group Whatapss N17 xda ker hehe.. Nk tnya jgak psal Calon PTPO JPA.. Still Menunggu Surat dari Result keluar 14/7

    ReplyDelete
  68. Ada yang dah dapat surat lantikan W17 calon JPA

    ReplyDelete
  69. Assalam. Kawan2. Sape ada update mengenai calon simpanan pt w17? Dan macam mane ye kite nak tawu ranking simpanan terkini samaada telah berubah atau tidak. Terima kasih.

    ReplyDelete
  70. good luck untuk bakal calon interview pembantu tadbir

    ReplyDelete
  71. Calon simpanan pem.akaun xda ke.

    ReplyDelete
  72. Calon simpanan w17 jgk.. Add saya dlm group blh?? 0145120996

    ReplyDelete
  73. Add saya jgk...dlm group calon simpanan...no 0148034993

    ReplyDelete
  74. sila add sy utk calon simpanan W17 jgk..0129849705..tq

    ReplyDelete
  75. sila add sy utk calon simpanan W17 jgk..0129849705..tq

    ReplyDelete
  76. boleh add lagi tak? calon simpanan jgk 0174135200

    ReplyDelete
  77. boleh add lagi tak? calon simpanan jgk 0174135200

    ReplyDelete
  78. Hai...ada tak simpanan lantikan w27?blh kt kongsi perkembgn tntg jwtan ni...mgkn ada yg status dh btukar...

    ReplyDelete
  79. boleh add lagi tak? calon simpanan jgk 0134861808

    ReplyDelete
  80. Tlg add sy, simpanan lantikan w17
    017-9347949 Muzakkir

    ReplyDelete
  81. Tahniah jugak laa mana jd calon simpanan.. Kita ni br nk g iv. Allah, nevesnyeee.... Wish me luck. Iv 20/6 nnt 😁

    ReplyDelete
  82. Salam
    ada sesiapa tahu perkembangan terkini calon simpanan lantikan pembantu tadbir keawangan w17? ada hantar email aritu kepada pegawai spa tapi x dibalas.

    ReplyDelete
  83. Salam...ada sesiapa calon simpanan pembantu tadbir kewangan w17 yg sudah dipanggil ke lantikan tetap?risau jugak sbb bln 8 ni da nak tamat tempoh sebagai calon simpanan.

    ReplyDelete
  84. tkde ke pembantu geosains c17, sy simpann no 8/12

    ReplyDelete
  85. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  86. sy ada call spa sbb dat alantikan simpanan sy dh ilang..dia kata simpanan lantikan dh terbatal serta merta...ya ALLAH KECEWA NYA RASA...

    ReplyDelete
  87. Hi awk.nak tnya.bpe tahun ya tempoh calon simpanan ya?

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL