Contoh Surat Permohonan Kerja Melalui Pos

12:30 AM

Assalamualaikum & hello there,

BBL sekarang dah official habis study! yeah. Sejak dari awal Ramadan sibuk isi borang online & hantar surat by pos untuk dapatkan kerja. So far belum ada rezeki untuk interview dari mana-mana firma lagi. Agak sedih di situ tapi bukan maksudnya BBL kena reject terus kan. Apa pun kena fikir positif bahawa rezeki dapat kerja baru belum datang walaupun buat masa sekarang BBL kerja part time & ada terima promotion naik pangkat. Oh itu letak tepi dulu sebab fokus BBL sekarang nak cari kerja baru. Hahaha

Permohonan kerja kosong ni biasanya ada 2 jenis sama ada isi borang permohonan secara online atau melalui pos. Kadang-kadang majikan mintak pemohon hantar surat rasmi untuk jawatan tersebut. 



Agak leceh sikit bila hantar permohonan kerja dengan pos sebab ambil masa lama nak sampai selain kena ulang alik ke pejabat pos. Hahah malas pulak rasanya.


Contoh surat permohonan kerja melalui pos

*ini contoh surat permohonan jawatan kosong melalui pos,
boleh ubah mengikut cara korang sediri

Surat permohonan jawatan kosong ni sama je macam surat karangan rasmi cuma korang kena pandai bagi 'surat berbunga' kepada bakal majikan. Bergantung kepada keperluan nak hantar surat Bahasa Melayu atau Inggeris. Kalu rasa lebih confident, hantar saja surat request kerja bahasa inggeris. Itu satu kelebihan. 

Bagaimana dengan setem?

Untuk setem standard bagi sampul surat bersize A4 ialah RM 1.00. Lagi tebal sampul korang dengan salinan sijil zaman belajar, tambah sendiri ye setem tu. 



BBL tak mengalakkan hantar dengan Pos Laju sebab risau surat permohonan kerja tak sampai kerana penerima mesti sign borang pengesahan penerimaan. Buat hari tu, front counter tak ada orang, naya tak saja surat mintak kerja tak sampai ke tangan HR. Apa pun terpulang pada korang nak hantar by Pos Laju atau pos biasa.


Okay done. BBL nak pos surat kejap ye. 


BBL ~ amin amin
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

0 Budak Suka Minum Bandung Laici

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL