Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Wednesday, January 11, 2017

Tips Mudah Memujuk Anak Yang Menangis

Assalamualaikum & hello there,

Budak kecik bila menagis mengamuk memang satu cabaran bagi ibu ayah. Tambah lagi bila bawa dorang ke luar jejalan pergi tempat awam. Rasa tebal muka bila anak kita menagis tak henti depan orang ramai. Waktu rasa semua orang asyik pandang anak & muka mak ayah je. Alah muka tak puas hati gitu.

Seeloknya ibu bapa tidak boleh marah, pukul atau mencaci mereka. Memang kena uji tahap sabar level 68 Candy Crush. Setiap kali anak mengamuk atau menjerit, anda boleh cuba tips di bawah untuk pujuk mereka 

1. Letak anak di atas riba anda

- Pertama, cuba pegang anak & letak di atas riba. Kemudian peluk atau usap kepala, cuba bertanya apa kemahuan/kehendak dia. 

 2. Bisikan kata-kata 'Papa/Mama sayang..."

- Cakap dengan lembut atau bisikan di telinga bahawa anda sayang dia & faham apa dia mahukan

3. Baca doa ayat suci al-Quran

- Amalkan membaca ayat al-Quran atau A'uzubillah hi minasyaitan nir rajim supaya syaitan tidak menganggu anak anda.

4. Jangan tengking

- Ibu bapa harus menarik nafas dalam sebelum bercakap dengan anak. Jangan pukul atau menjerit atas tujua ingin mendisplinkan mereka. Kesan nanti, anak lebih memberontak melawan tindakan anda.

5. Biarkan anak seketika

- Bagi anak sedikit masa untuk melayan perasaan marah, memberontak. Pastikan anda tidak jauh dari mereka

6. Nasihat anak

- Selepas si kecil reda, pujuklah mereka dengan memberi nasihat bahawa jangan mengamuk lagi, cuba perlu beritahu ibu bapa apa yang di ingin kan.

Mungkin juga anda sebagai ibu bapa perlu kreatif handle sifat anak kecil yang selalu ingin perhatian. Biasalah mereka kan nak membesar.

Jika anak masih degil dengan tips kat atas, apa kata bagi mereka minuman Origina Jus. Mesti terus tak menangis


Origina Jus merupakan jenama tempatan made in Malaysia oleh PS Food & Beverage. Jangan bimbang kerana jus di hasilkan dari sumber semulajadi, ia sihat & trendy. 

Kalu anda perasan, jenama Orgina Jus dah terang-terang mencerminkan rasa sebenar bahan-bahan semulajadi  yang diekstrak daripada jus pekat & daun teh tulen. Sebab itu, Origian Jus sangat sesuai untuk kanak-kanak manakala Origina dengan tea sinonim dengan orang dewasa yang sibuk & aktif bertenaga.


Origina dengan Tea ada 4 pilihan popular, Origina Green Tea dengan Buah Delima, Origina Green Tea dengan Buah Peach, Origina Black Tea dengan Buah Epal & Origina Black Tea dengan Buah Lemon


Ada 3 pilihan kesukaan ramai iaitu Origina Jus Blackcurrant, O, Origina Jus Delima & Origina Jus Epal.


ChocoJoy 

Bagi anak kecil, mereka sangat memerlukan sokongan susu untuk membina tulang yang kuat serta meningkatkan imunisasi pertahanan badan. Dengan ChocoJoy pasti anak anda tersenyum lebar. 

Harga air Origina Jus murah je pun, jangan lokek belanja anak minum air khasiat.

ChocoJoy RM 2.69
Origina Jus (paket kecil - 100ml) RM 1.00
Origina Jus (paket besar) RM 2.49 
Origina Jus Tea (paket kecil - 100ml) RM 1.00


Dapatkan minuman Origina Jus di Koperasi Sekolah sekitar Lembah Klang, Kelantan & Terengganu serta Pasaraya Matahari Taman Medan dan USJ 19 termasuk rangkaian hypermarket Aeon terpilih.


Kepada anda yang berminat menjadi pengedar atau ingin menjual produk Origina Jus, call je 03 5519 5700 atau email kami orgina2u.com

Jangan lupa ikuti Origina Juice di Facebook & Instagram
BBL ~ minum sejuk-sejuk sedap
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

1 comment:

  1. Bagusnya tips ni! Anyway, part last yang air tu cam best je!
    New Update: How My Senior Year?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...