Pengalaman Buang Jeragat Di Dr Chong Clinic Kepong

9:52 AM


Assalamualaikum & hai korang..

Lately BBL rasa down bila tengok muka sendiri kat cermin. Jeragat makin banyak naik area pipi sampai tak boleh beza freckles dengan tahi lalat. Masa awal-awal jeragat naik tak berapa kisah sangat cuma bila snap gambar makin ketara. Staff office pun dah tegur muka kurang seri bila ambil gambar selfie. Aduhai sedih la macam ni

Last week try la google klinik estetik terdekat area tempat kerja. Kebetulan Along Murni bagitau dia tahu tempat sesuai, professional, berkesan & harga berpatutan kalu nak hilangkan freckles wajah. Then ajak la dia teman saya. Cuak jugak bila baca dalam internet, rawatan jeragat biasanya menggunakan laser. Terus mind set kepala mesti sakit amat.. siapa tak seram walaupun nak handsome tu bukan mudah. Eh!

Dari apa Murni bagitau Dr Chong Clinic ni memang well know dengan harga treatment berpatutan. Selain doktor & staff memang professional, berpengalaman serta terlatih dengan sijil dermatology & estetik untuk buat rawatan kulit, rambut & badan. Tak silap Dr Chong Clinic pun banyak terima anugerah atas pelbagai pencapaian. Serba sikit boleh menyakinkan hati BBL untuk datang buat treatment buang freckles. 

Dr Chong Clinic Kepong
Memandangkan office dalam kawasan Sentul, so saya pilih cawangan HQ Dr Chong Clinic di Kepong. Selain sini, ada beberapa branch di Taman Tun Dr Ismail, Shah Alam & Johor Bharu. BBL datang waktu pagi sebab senang sikit orang tak berapa ramai kan. Waktu masuk dalam klinik terus staff great wish good morning & offer minum air kopi/teh sambil tanya ada set temujanji ke belum. Kat kaunter staff ada bagitau pakej promosi sekarang dari mencerahkan kulit wajah, menghilang jerawat, parut jerawat, menghillang tanda lahir, anti-penuaan, mengurangkan berat badan serta banyak lagi la . So saya pilih pakej Pico Laser bagi mengurangkan jeragat sekitar wajah. Nasib baik sekarang tengah ada promosi 49% diskaun. Kira mur mur jelah dari harga biasa. Sebelum ni pergi survey harga kat klinik estetik lain dalam RM1,500 per sesi. 


Sebelum tu ada beberapa borang kebenaran & surat aku janji kena isi sebagai proses sebelum menjalani sebarang rawatan kat sini. Jangan risau, staff Dr Chong Clinic akan bantu untuk isi borang tersebut. Incase ada alahan ubat, masalah kulit sensetif, pernah menjalani pembedahan atau masalah berkaitan jenis pakej anda nak ambil, mungkin doktor boleh suggest pilihan pakej lain bersesuaian. Lepas tu ada sesi consultation bersama Dr Brendon Chong - pakar dermatology & estetik. Waktu sesi perbincangan dengan doktor biasanya lebih kepada permasalah kita hadapi. Seperti saya alami - kesan parut jerawat, tona kulit tak sekata, pori terbuka, white head & jeragat ketara pada wajah. Dr Ben banyak bagi tips untuk jaga kebersihan kulit muka, jenis produk sesuai serta cara nak maintain kulit muka supaya masalah tu tak lagi berulang. 

Dr Bren sangat bagus & pakar dalam bab kesihatan kulit
Sebenarnya saya sendiri pun confuse jenis treatment apa sesuai dengan kulit muka. Yelah risau tetiba makin break out bila balik rumah. Dr Bren memang syorkan Pico Laser sebabnya sangat berkesan menghilangkan pigmentasi, melasma, parut jerawat & pori-pori terbuka. Ha perfect la dengan keadaan muka saya ni. Biasanya kalu freckles agak banyak & besar, so kena buat treatment susulan beberapa kali. Maybe untuk 1st visit boleh kurangkan 20% freckles kecil, kemudian datang lagi sampai betul-betul hilang jeragat tu. 

Pico laser menggunakan teknologi laser terkini bagi menghilangkan tatto, pigmentasi, garis halus serta membaik pulih kulit muka. Malah pico laser berkesan menyelesaikan masalah kulit muka seperti hiperpigmentasi & sun spot. Kata Dr Bren mostly jeragat muka sebab terdedah cahaya matahari. Lagi-lagi kalu lelaki bawa motorsikal, tak pakai moisturise & sun block so peluang jeragat naik tu agak berisiko. 

 cuci muka dulu sebelum start operasi..

rest dulu muka dengan masker kebas

Dalam 20 minit sesi consultation baru proceed ke bilik rawatan. First staff cuci muka dulu untuk make sure kulit muka bebas dari habuk, kotoron & oily face. Kemudian sapu dengan krim kebas untuk make sure kulit muka tak terasa pedih sewaktu doktor buat rawatan. Ala lebih kurang macam spa gitu. Bila muka dah bersih baru Dr Bren datang untuk start buat pico laser. Murni bagitau ada 5 jenis machine laser Dr Bren guna untuk muka saya. 

1. Menghilang jeragat
2. Menghilangkan black head
3. Mengecilkan pori terbuka
4. Menghilangkan parut jerawat
5. Menghilangkan sun spot

Sesi ni ambil masa 40-45 macam tu je. Just relax & enjoy je. Dr Bren pun teliti buat kerja belek muka BBL. Rasanya satu-satu inci muka dia tengok nak treat freckles tu. Bila dah setel, staff akan rest muka dengan masker selama 30 minit untuk redakan kulit muka lepas kena laser. Sampai tertidur BBL sebab syok baring kan..hahaha

 Dr Bren dengan machine laser berteknologi terkini

jadi merah-merah macam ni sebab kena laser.. jangan bimbang dalam sehari dua dah hilang kesan laser tu

Dr Bren ada pesan untuk 7 hari pertama selepas rawatan pico laser kalu boleh elakkan cuci muka dengan scrub, jangan pakai toner & jangan terlalu kerap expose cahaya matahari atau bahang panas memasak. Cuma boleh cuci muka dengan pencuci biasa, pakai pelembab muka & sun block untuk protect kulit muka. Weh nampak la muka merah-merah sikit macam pakai blusher! 


So far 2 hari je kulit muka merah-merah, itu pun kesan biasa & kulit tak mengelupas pun. Alhamdulilah lepas buat treatment pico laser, saya perasan freckles kecil dah hilang, pori pun dah mengecut & black head pun tiada. Seronok dapat selfie muka fresh & ala-ala nak flawless tanpa guna filter..eh! rasanya kena repeat lagi buat pico laser 2nd & 3rd sampai freckles betul-betul hilang dari muka saya ni. 


Dr Chong Clinic pun ada rangkain produk pemjagaan kulit yang sesuai dengan wajah. Tambah lagi bila lepas setel treatment mesti nak make sure kulit muka dapat recover dengan cepat & elak dari kesan sampingan mungkin kerana produk lain tidak sesuai. Apa-apa boleh rujuk dengan staff kaunter. 


Alang-alang tu BBL nak kongsi berita baik untuk korang semua. Sekarang Dr Chong Clinic tengah buat promosi ANNIVERSARRY SUPER DEAL sempena ulangtahun ke 4 dengan TAWARAN PAKEJ BERBALOI dari treatment rambut, rawatan kulit muka serta kurangkan berat badan. Malah ada contest boleh menang sebuah kereta Saga okay!


Bukan tu je, BBL nak bagi extra diskaun special untuk anda. Just mention nama "BUDAK BANDUNG LAICI" korang akan dapat tambah diskaun 5% tau. Makin jimat! Ha jangan lupa sebut nama BBL tu.. ni rahsia antara kita je ye.

Promosi ulangtahun ini akan tamat pada 30 September 2020, so cepat-cepat book appointment bersama Dr Chong Clinic di lokasi berikut

Dr Chong Clinic HQ Kepong
No Telefon : 03-61793157 / 018-4738818
Alamat : 37G, Jalan Metro Perdana Barat 1, Taman Usahawan Kepong, 52100 Kuala Lumpur

Dr Chong Clinic TTDI
No Telefon : 03-55243083 / 011-21288188
Alamat : 14 & 15, Jalan Wan Kadir, Taman Tun Dr Ismail, 6000 Kuala Lumpur

Dr Chong Clinic Shah Alam
No Telefon : 03-55243083 / 018-4710988
Alamat : F-G-33, Jalan Ikthisas 14/1, Vista Alam, Seksyen 14, 40000 Shah Alam, Selangor

Dr Chong Clinic Johor Bharu
No Telefon : 07-5596110/ 011-56366110
Alamat : 49, Jalan NB2 2/2, Taman Nusa Bestari 2, 79150 Iskandar Puteri, Johor Bharu

Waktu operasi
Isnin - Jumaat : 10 pagi - 7 petang
Sabtu & Ahad : 10 pagi - 6 petang

General line untuk book appointment 018-2528088
Email : enquiry@drchongclinic.com

You Might Also Like

18 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Wah.... Menarik laaa offer dia! Diskaun hebat. Klinik ni tak jauh gak dari rumah kak nina. Nampaknya pasni semakin encem flawless laaa awak. Bagus buat rawatan awal, dah elok jaga bebaik skin. Lain kali nak pegi lagi roger laaaa akak eh

    ReplyDelete
  2. Wahh boleh hilangkan jeragat. Tak pernah pergi klinik aesthetic.menarik ni

    ReplyDelete
  3. Ok.. nampak beza muka marou.. nampak lebih bersih dan lebih sihat

    ReplyDelete
  4. Amboi makin heloq lepas buat rawatan muka ni yer hehehehe tengok makin hensem kita nak buat tapi tak ada geragat dan jerawat susah nak tumbuh wakakakkaka..

    ReplyDelete
  5. I like pico laser too. fast and can see good result too. nice la their promotion so worth it

    ReplyDelete
  6. Selalu juga baca review pico laser ni. Memang menarik perhatian sangat lah..hihi..teringin juga nak buat one day.

    ReplyDelete
  7. Waaaaa nampak ketara kesannyaaa.. tapi kena guna produk dia laa ek Marou? Nak survey laaa, usia meningkat ni, jeragat dah mula nak naik ni..

    ReplyDelete
  8. I pun ada jeragat kat pipi and also fine lines, need to go for my treatment too.

    ReplyDelete
  9. Wow! Nampak efektif juga rawatan ni dan ketara perbezaan before and after ni. Terima kasih share tip untuk penjagaan kulit ni...

    ReplyDelete
  10. Hmmm.. Obviously effective rupanya guna laser-laser ni ya. InsyaAllah ada rezki dan keberanian kita akan cuba demi kesejahteraan kulit muka ni. Informative. 😎

    ReplyDelete
  11. Pergh bersinar terus muka lepas buat rawatan.. Shining muka tu.. Nak juga buat laser.. Sebab laser kan bagus buang jerawat semua.. Bestnya sd ediskaun erk. Nanti usha

    ReplyDelete
  12. Wahh hasilnya boleh panggil Oppa!!! Hehehe. Bila nak jaga kulit wajah, akak pun refer dr estatik. Sebab mereka memang tahu bab permasalahan kulit.

    ReplyDelete
  13. Ok nampak glowing kulit awak lepas treatment tu. Bestnya Siap ada diskaun lagi. Berbaloi2.

    ReplyDelete
  14. Dapat gak invite ni klu nak cuba tapi sis ni penakut sini bab bab rawatan ni so terpaksa turn down huhu

    ReplyDelete
  15. Sis pon risau bila 30siri ni makin ketara jeragat. Erm. Sakit tak rawatan ni? Sebab sis seram sikit klu sakit. Hehe

    ReplyDelete
  16. Wow nampak jeragat dah tak ada lepas treatment. Jeragat macam tu lah sekali naik, habis dia ajak kawan-kawan dia. Bestnya buat treatment.

    ReplyDelete
  17. Memang best buat rawatan pico laser ni sbb kak pun perbuat, xdelah sakit rasa mcm kena gigit semut jer

    ReplyDelete
  18. Fuyoh .. lepas rawatan tu kulit nampak lagi licin ye abang . Selfie pun dah mantul cahaya matahari . Mantul pak abu

    ReplyDelete