Tips Untuk Interview Kerja

10:41 PM

Assalamualaikum & hello there,

BBL dah habis study (yeay) tapi belum dapat kerja tetap. Sekarang ni pun kerja part-time sambil survey kerja kosong dengan kerajaan & swasta. Alhamdulilah minggu lepas dapat panggilan interview kerja dengan SPA pada 9 Mac 2015 ini. Jadi.. sangat penting untuk BBL kongsi apa tips terbaik mungkin menjadi point untuk interviewer PILIH KORANG sebagai pekerja. Hope dapat membantu ya.

  1. Baca job description & profile company seperti visi misi dengan baik supaya korang tahu apa tugasan & skop kerja jika diambil bekerja. Selain majikan tahu korang bersunguh-sunguh nak kerja tersebut. Profile company sangat penting sebab majikan akan ambil pekerja yang boleh merealisasikan visi & misi dorang. Contohnya : jika kerani pejabat - korang kena tahu apa kerja biasanya di buat oleh kerani pejabat. Boleh rujuk jobstreet.com ya
  2. Jangan lupa simpan nama & contact no orang bertanggungjawab menjemput anda ke sesi interview. In case korang nak apa-apa maklumat tambahan, boleh rujuk orang tersebut.
  3. Prepare dengan baik untuk sesi interview seperti cari maklumat tentang company, skop tugasan & industri terlibat.
  4. Tolong punctual masa interview. Sebolehnya datang awal 15 minit dari waktu interview. Jangan lupa bawa resume, transkip, sijil, & salinan dokumen berkaitan.
  5. PENTING. Jika korang tidak dapat menghadiri sesi interview tu atas sebab apa pun, wajib hubungi mereka (employer) sekurangnya sehari sebelum tarikh interview untuk supaya mereka tahu. 
  • Ini penting untuk mengelakkan korang di band oleh majikan atas sebab tidak hadir atau datang lambat. Kesannya mungkin nama korang disenarai hitam untuk pemilihan pada masa hadapan. 
  • Jika korang menghantar email / memaklumkan tidak dapat hadir, at least majikan tahu & nama korang tidak akan disenarai hitam. Paling berutung mungkin majikan akan memanggil balik korang untuk sesi interview seterusnya

     6. Hantar email TERIMA KASIH kepada majikan selepas sesi interview
     7. Follow up dengan mereka untuk keputusan interview selepas 2 atau 3 hari                        kemudian. Ini menunjukkan minat korang nak dapatkan kerja tersebut & peluang               untuk berjaya terpilih sebagai pekerja baru sangat cerah!. 
    
Please take note tips di atas agar majikan tidak mengambil keputusan black list nama korang jika ada sesi pemilihan pekerja baru untuk apa jua jawatan. Semoga dengan tips diatas korang terpilih menjadi pekerja baru sesebuah syarikat. Selamat berjaya & smile!

Untuk maklumat lebih lanjut sila layari http://www.jobstreet.com.my/career-resources

Mesej ini dibawa khas oleh Jobstreet Malaysia


BBL ~ siang malam kena kerja
(ɔ˘з˘)ɔ

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

10 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Nice tips! Dah lama tak merasa interview untuk kerja. Hope skills masih ada. Hehehe. Untunglah dah habis belajar dah! All the best ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi la interview buat2 macam baru nak kerja.. nervous tu paling mahal.

      Delete
  2. tips yang berguna . semoga dipermudahkan segala urusan :)

    ReplyDelete
  3. nice share.. pakai smart nk intervew ke tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pic time praktikal kat hotel tahun lepas.

      Delete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL