Staycation Kat Hotel The Pearl Kuala Lumpur - Best Muslim-Friendly Hotel

7:33 AM

Assalamualaikum & hi korang, 

Baru masuk minggu pertama tahun 2019 dah pergi weekend gateway. Hahaha tak la travel jauh pun. Hanya ke hotel The Pearl Kuala Lumpur yang cuma 17 minit perjalanan dari rumah. Pun boleh walaupun dekat..sekali nak mood atmosphere tidur dalam bilik hotel. Well hotel ni bertaraf 4 bintang dan mendapat pengiktifan sebagai Best Muslim-Friendly Hotel 2017.  


Lokasi betul-betul tepi Jalan Klang Lama. Kalu perasan persimpangan lampu isyarat depan Pearl Shopping Gallery je. First kita check in dulu untuk dapatkan kunci bilik. Best part tentang hotel ni mestilah ada shopping mall sebelum anda jumpa kaunter reception. Nak minum kopi dengan sepotong kek pun boleh. Tambahan lagi lokasi hotel sangat dekat dengan tempat menarik sekitar bandaraya KL seperti : 

• KLCC Suria & Petronas Twin Towers – 15 minit
• Mid Valley Megamall – 8 minit
• Thean Hou Temple – 10 minit
• Brickfields-Little India – 10 minit
• Axiata Arena & National Sports Complex (Bukit Jalil) – 10 minit
• Sunway Lagoon Theme Park – 10 minit
• Chinatown – 15 minit
• I-City – 15 minit
• Pearl Shopping Gallery– 1 minit
• Pearl Point Shopping Mall– 1 minit
• Subang Airport – 30 minit
• Kuala Lumpur International Airport (KLIA) – 45 minit
• KLIA2 – 35 
minit

Jom ikut BBL kita tengok bilik superior hotel The Pearl KL ni. 

Oh lupa nak bagitau, bilik saya menginap sekarang akan berwajah baru tak lama lagi. Setakat ni level bahagian atas dah renovate cuma time check in bilik penuh so tak dapat nak tidur bilik design baru hotel The Pearl ni. Tak pe next time repeat datang lagi sini. 

amboi masuk bilik terus landing atas katil


Bagi saya bilik standard ni kemas, bersih dan selesa. Rasa macam masuk bilik sendiri. Terima kasih reception bagi bilik view Jalan Klang Lama, Pantai Sentral Park dan sebahagian area Bangsar. Eh nampak Menara TM la.


Bercakap soal kemudahan bilik cukup lengkap dengan coffee maker, iron board & seteriker,  peti keselamatan, peti sejuk, tv LCD, set meja solek, sofa dan sambungan wifi incase korang nak online Facebook atau Instagram kan.


Paling suprise bilik BBL ada bathtub! seronok dapat berendam air suam. Kasi berbuih sikit fuh lega badan release stress kerja. Bilik mandi sangat luas dan lengkap dengan kemudahan toiletries bagi setiap tetamu. Ni saya suka kalu check in hotel ada bathtub.


Datang ke The Pearl Kuala Lumpur jangan lupa datang makan malam kat Executive Lounge ON 23 dengan pemandangan ibu kota Kuala Lumpur dari deck top roof. Selain ruang menjamu selera bahagian dalam, boleh juga nak makan kat ruang luar. Boleh tengok sunset dab bintang sebelah malam. Cukup nice kalu anda nak buat sweet candle dinner atau family gathering di sini. High commandeered sangat okay. 

King of the Grill (KOG) barbeque buffet menampilkan sajian Italian special buat pencinta makanan seafood segar dan bbq. Btw KOG hanya availabe pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja bermula jam 6.30 petang hingga 10.00 malam. Suggestion BBL datang awal untuk menikmati semua jenis masakan dengan tenang. Ops sila buat reservation terlebih dahulu risau dah full book. 

Malah suasana Executive Lounge ON 23 cukup elegen dan ekslusif dari segi dekorasi dalam ruang makan. Tambah lagi pemandangan luar bangunan pencakar langit membuatkan pengalaman menjamu selera bertambah unik dan pasti tidak sama seperti lokasi tempat lain. 


Sementara tunggu daging masak tengah grill, boleh pekena secawan coffee dengan tart sambil tengok pengguna jalan Klang Lama terperangkap dalam jam. Ha feeling kena sun kissing pulak. Hahaha kalu gayat tinggi memang elok korang makan side tepi cermin kaca ni. Buat fear factor sambil makan tiram tengok kereta kat jalan raya tu.. ada brand tak?


Chef Executive on 23 menyediakan aneka hidangan dari ayam, daging, turkey, seafood, pasta, pizza, salad dan bermacam pencuci mulut istimewa untuk anda nikmati bersama rakan, keluarga atau orang tersayang. Pasti seronok borak apa jua topik sambil dilayan oleh staff yang mesra dan tak lekang dek senyuman manis. 

turkey tu kena cuba dengan sos lada hitam

sedapnya pasta

seafood lovers - this special for you guys


Nak tahu apa yang kelakar time kami makan kat sini? Pukul 6 petang geng kitorang datang, pukul 10 malam baru masing-masing reti nak balik bilik. Itu pun waiters dah bagi signal last call incase kami lapar nak top up makanan dalam pinggan masing-masing. Dah minit-minit terakhir pun sempat lagi ceduk seafood tau. Hahaha kelakar betul bila berkumpul ramai ni. Ada je perangai nakal nak show off kan. 


BBL dah selesai datang menginap kat Hotel The Pearl Kuala Lumpur. Kalu nak weekend gateway boleh la datang bercuti di sini. Nak datang dinner pun memang hotel The Pearl sangat mengalukan kedatangan anda semua. Tak perlu pergi jauh, yang dekat dengan rumah ni la seronok dan pasti tak terasa bercuti dalam kawasan rumah.

Nak tempah bilik hotel boleh terus booking kat link website hotel - www.pearl.com.my

The Pearl Hotel Kuala Lumpur
Alamat : Batu 5, Jalan Klang Lama, 58000 Kuala Lumpur, Malaysia
No Telefon : 603-7983 1111 | Fax : 603-7621 9777

You Might Also Like

19 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Minggu lepas pun saya ada terbaca mengenai review hotel ni.Sedapnya makanan.. mmmmmmmm adakah ini tandanya saya kena bermalam ni The Pearl cuti nanti. hahahahahaha.

    ReplyDelete
  2. ya ampun makanannya sangat-sangat membahagiakan ye, kak lily makan bertambah-tambah masa dinner buffet tuh sebab sedap sangat hahh... bilik pun selesa, sejukkkk nau nau

    ReplyDelete
  3. Menarik! Taht is first word Min bila tengok dan baca entry BBL. Dalam suasana kota sibuk, sesekali kalau dapat tenangkan minda dan rehatkan badan dekat hotel macam ni memang seronok.. Okay...nanti min nak terjah juga laa..

    ReplyDelete
  4. I like to stay in hotels too but of course nice comfy hotel. And this hotel looks very nice. The environment looks good.

    ReplyDelete
  5. Tak pernah stay hotel Pearl ni lagi..boleh la cuba..harga pun tak mahal sanagt..boleh reward anak dara SA tu ha...oho..diorang dah renovate hotel ni ye..boleh la nak cuba KOG tu..semua nampak best

    ReplyDelete
  6. Pernah lalu hotel ni kat Jalan Klang Lama dulu tapi masa tu lalu je tak pernah pun nak menginap. Macam best je makan2 area luar tu. Nampak tenang je kan...Nak nak dengan panorama area KL ni kan....

    ReplyDelete
  7. Bilik cantik ,kemas ,selesa siap lengkap dengan kemudahan yang kita perlukan .Memang terbaik .Makanan yang ada di restoran pun nampak sedap dan memyelerakan. Memang berbaloi bermalam kat sini nak release tension kan

    ReplyDelete
  8. The place looks comfy and spacious. The facilities available look quite complete as well. I am sure the restaurant serves appetizing food as well. :)

    ReplyDelete
  9. Banyak feeddback menarik dan prositive review cx baca pasal hotel the pearl kl ni. Tahniah ntk the best Muslim Friendly Hotel. Terbaik. Mesti tahap kebersihan dia tiptop. Tengok tu facilitiea yg disediakan, lengkap. Makanan semestinya halal dan bersih. Sedap ofcourse. Suka food dkt hotel. Sebab semua sedap belaka. Hahaha

    ReplyDelete
  10. Rawlins pernah hadir kursus di sini tapi tak pernah lagi stay kat The Pearl. Makanan dia memang lazat dan banyak kan. Next nak try la star plak.

    ReplyDelete
  11. Walaupun bilik lama n x ubah lg interior dia.. Akak tgk ok ja kan.. Lawa pun lawa.. Tpi paling x tahan tu haa buffet dia tu. Dah la tengah intermittent fasting ni... Laporrr ja haa tgk nya

    ReplyDelete
  12. seen so many kl bloggers posted about this pearl hotel with their buffet! i would love to try it one day when i go kl! haha

    ReplyDelete
  13. Wow.. Best sangat ni haaa.. Tak perlu jauh jauh kalau dekat kawasan rumah sendiri pun ada yang best kan.
    Tergoda betul tengok makanan tu semua tau.

    ReplyDelete
  14. Best kan dok kat hotel ni..dah lah bilik besaq, makanan dia pun sedap-sedap. Bukan tu aje..boleh shopping lagi kat shopping mall yang ada kat sana. Teringin nak dok sana lagi..:)

    ReplyDelete
  15. rindu nak stay sini dan rindu gila makanan itali depa, sampai ke harini duk termimpi-mimpi bila la nak pegi makan lagi ni. Bilik dan servis depa semua okay :)

    ReplyDelete
  16. bila dah berwajah baru ni lagi sedap la duduk hotel ni kan...lagipu strategik, boleh pergi mall semua bagai kan..tengok pun selesa je..makan pulak italian..sedap tu..haishh..mesra muslim tu yang bagus..

    ReplyDelete
  17. Pernah nampak hotel ni dr highway apa tah. dah lama kan. owh bakal berwajah baru nanti ni ye..hotel sekitar KL ni, kalau nak staycation on weekend ni memang sesua benarlah kan

    ReplyDelete
  18. Bestnya staycation di hotel pearl ni makanan ya pun semua sedap..bilik nampak cantik semuanya look really good....

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete