First Time Naik Kapal Terbang

7:23 AM

Assalamualaikum & hello there, 

Amboi tajuk entri tak boleh bla langsung kan. Jujur sebenarnya saya gayat orangnya walaupun acah-acah berani tetapi kalu angin fobia tengok bawah dari level tinggi mau laju jantung berdenyut. Okay kita skip cerita merapu ni. 


Nak pendekkan cerita, dua minggu lepas BBL akan ajak housemate pergi Pulau Langkawi untuk saja-saja habiskan weekend mandi air laut. Sambil tu tekak mengidam nak makan sotong celup tepung tapi malas nak balik Terengganu. Kebetulan kawan baru balik dari Langkawi tu yang excited nak pergi jugak. So si housemate bila dah offer pergi Langkawi naik kapal terbang terus dia cakap "on". Next step kami proceed beli tiket flight AirAsia online. Rezeki dapat tiket flight RM50 sehala, total RM100 lebih macam tu je. Kira murah  dan cepat sampai dari naik keretapi atau bas..hehe

Nak tahu apa paling best? sebenarnya tarikh sepatutnya kami berdua ke Langkawi tu rupanya si housemate ke Vietnam. Tiket trip pergi Vietnam tu dia dah beli 5 bulan lepas..confirm dia akan pilih terbang ke Vietnam compare nak pergi Langkawi kan. Untuk backup plan trip weekend gateway kami berdua, cubalah tukar tarikh flight awal seminggu tapi kena tambah extra duit pulak. Plan B pulak..extand lewat seminggu tapi harga lebih kurang sama je. Nak atau terpaksa si housemate burn tiket flight Langkawi macam tu je. Yang cuak sekarang off course la BBL sebab dah la first time naik flight, nak pusing dalam KLIA2 cari gate lagi. Memang tawakal jelah terpaksa explore sendiri. 

Sekali lagi nasib baik la flight si housemate hari yang sama flight BBL ke Langkawi tu. BBL akan fly dulu jam 9 pagi sebelum dia take off jam 12 tengahari macam tu. Pukul 6 pagi kami berdua dah sampai Terminal Bersepadu Selatan (TSB) untuk naik bas ke KLIA. Beli tiket bas Jetbus dari TBS ke KLIA2..tambang harga RM11.00 untuk seorang. Lebih kurang 1 jam 15 minit masa perjalanan nak sampai airport. 


Sampai di KLIA2 terus pergi machine check in untuk print boarding pass. Cuak bertambah lagi bila key in no boarding pass tak keluar apa-apa. Sampai 3 machine kami try..last-last terus berlari pergi kaunter customer services untuk print manual. Salah diri sendiri tak print siap-siap kat rumah. Berangan lebih kan. Risau juga tak sempat nak kejar gate departure. Depan BBL masa tu ada customer ada masalah teknikal untuk print boarding pass dia. Skip story pasal dia, bila sampai turn terus bagitau masalah tak dapat print boarding pass dan staff AA terus minta booking no. Tada dapat boarding pass design AA macam bawah ni. Cantik amat sangat. Exclusive gituh hahaha

 tak sempat nak snap gambar boarding pass full frame.. T.T


Lepas tu mintak housemate guide hantar ke pintu pemeriksaan keselamatan. Nasib baik waktu beratur tak ramai sangat orang tengah que nak lepas pintu masuk terminal K. Tips untuk anda yang first time fly, elok keluarkan siap-siap kad pengenalan/pasport beserta tiket flight untuk pegawai periksa. Jangan bila dah sampai depan pegawai baru terhegeh nak cari kad pengenalan dalam dompet, mau kena marah tak pasal-pasal. Dah setel check nama saya sama seperti tertera kat flight tiket terus pergi bahagian mesin pengimbas untuk scan barang luggage. Kat sini korang ambil bakul & letak beg galas, dompet, telefon, tali pinggang dan semua barang besi dalam tu kemudian tolak dalam scanner. Make sure bakul, beg atau luggage dah masuk dalam scanner baru korang bergerak ke pintu keselamatan untuk scan body pulak. Kalu yang pakai topi, kopiah atau songkok elok  tanggalkan dulu untuk tujuan keselamatan. Bila dah setel dan clear bebas dari sebarang isu keselamatan, terus ambil barang-barang dalam bakul tadi dan move bahagian depan siikit untuk kemas balik. Pakai balik apa yang kena tanggal tadi. Lega satu proses..

Nak tahu apa yang lebih teruk lepas tu? Gate departure flight BBL paling hujung sekali. Tak silap gate K14. Jauh amat sangat..sampai termengah dari depan Starbucks sampai la depan gate K14 tu. Dah la kita ni first time nak fly, dah macam explorace dalam KLIA2 tu. Apa yang saya perasan gate number genap sebelah kiri & ganjil sebelah kanan anda. Penat jugak nak cari gate sampai terkejar-kejar risau gate dah tutup. 

Macam biasa dah sampai gate K14 terus duduk tunggu departure calling. Seronok dapat masuk badan kapal terbang buat pertama kalinya. Oh macam ni perasaan nak flying..excited seronok habis. Thank you AirAsia assign seat BBL tepi tingkap..fuh kemain double the fun! So seat sebelah BBL kosong lah sebab si housemate cancel tak join pergi Langkawi ni. Masa nak berlepas sebenarnya agak cuak risau mabuk udara je tapi alhamdulilah semua berjalan lancar. 

Ha enjoy beberapa snapshoot BBL ambil dari tingkap kecil atas flight dari Kuala Lumpur ke Pulau Langkawi ni. Oh perjalanan ni ambil masa 1 jam 15 minit. Paling tak best dalam flight mestilah bau makanan yang customer beli masa pre order flight macam Nasi Lemak Pak Nasser, Uncle Chin Chicken Rice dan bau coffee. Aduh lapar perut jadinya. Well kalu flight sejam atau lebih elok la korang pre-book meal supaya tak lapar time dalam flight. Kalu tak jadi macam BBL termenung luar jendela. Itu nasib baik dapat seat tepi tingkap, kalu dapat seat tepi sekali laluan jalan stewardess tu maka ber huhuhu jelah. 


Nak hilangkan bosan..belek jelah majalah AirAsia acah-acah baca. Ada dua jenis majalah boleh korang hadam iaitu Travel360 dan BigDutyFree. Boleh shopping atas langit gituh. Merchandise AA pun ada jual juga seperti keychain, notebook, tshirt dan bermacam lagi.


Kalu lapar, boleh belek menu kat bahagian belakang magazine. Harga macam biasa mahal sikit sebab korang beli atas awan kan. Kadang-kadang bau makanan penumpang sebelah buat kita rasa nak makan jugak. Aum..


Sejam lebih kemudian semua para penumpang touch down ke Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Ni pun first time jejak kaki kat airport Mahsuri. Tak silap waktu ni ada renovation untuk wings international. Rasanya 2019 ni ada la perubahan untuk lepasan anatarabangsa. Waktu dah clear landing, ingatkan ada skybridge macam KLIA2 tu rupanya kena jalan kaki dari aircarft ke bangunan airport. Teringat macam LCCT dulu kan. Dah sampai terus BBL cari Starbucks memandangkan masih jam 10.30 pagi waktu tu..perasaan dapat minum kopi lepas tahan lapar fuh indahnya dunia..


Nasib baik ada kawan sekampung yang kebetulan bekerja kat Pulau Langkawi, so ajak dia teman BBL sepanjang weekend kat Pantai Chenang. Kalu tak mau pisang seorang je pusing Langkawi tu. Sementara nak tunggu dia sampai airport, sempat print out tiket return ke Kuala Lumpur. Senang kalu mesin check in jam mau menagis nak balik KL dengan apa.. naik sampan?


Habis part naik flight, kita proceed cerita nak balik KL pulak. Sekali lagi agak cuak sebab risau beg galas BBL bawak ni lebih 7kg. Sampai airport terus cari penimbang, fuh nasib baik 6.5kg. Terus beratur masuk untuk check in. Sekali lagi kena handle sendiri..masa nak berjalan masuk BBL macam confius kena check in kat kaunter atau tak. Ikut kata hati, terus je berjalan sampai lepas safety checking. Lega semua tak ada problem dan terus cari gate untuk berlepas. Boleh tahan awal juga saya sampai..so tunggu jelah staff paling masuk. Waktu tu ada 2 penerbangan berlepas dari gate yang sama. Lucky bukan flight BBL..tak pe kita tunggu je. 


Yeay sampailah masa ditunggu-tunggu untuk pulang ke rumah. The good news sekali lagi, AA asign seat BBL betul-betul tepi tingkap. Pergi balik dapat tengok permandangan luar dari aircraft. Cantik amat sangat langit dari atas udara ni. Nah belanja dari view dari Langkawi ke Kuala Lumpur.

 bye Langkawi 


Sejam lepas tu sampailah KLIA2. Tak banyak cerita dah keluar dari gate terus beli tiket bas balik ke TBS dan naik LRT sampai ke stesen rumah. Lega..

Habis cerita..

Tips BBL untuk korang yang first time nak flight berseorangan
1. Print boarding pass siap-siap dari rumah. Print 2 keping untuk safety
2. Datang awal - 1 jam  untuk penerbangan domestik & 3 jam untuk international flight
3. Makan dulu sebelum masuk gate, ada banyak je kedai/cafe sepanjang nak sampai gate departure tu
4. Order pre-book meal untuk flight 1 jam seatas
5. Bawa earphone untuk layan movie atau dengar lagu time dalam pesawat. Boleh tengok movie untuk hilangkan bosan sementara nak tunggu sampai ke destinasi. 

Itu sahaja, well macam mana pengalaman anda first time naik flight? Boleh komen kat bawah ye..

You Might Also Like

2 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Emi first time naik flight 2013 kalau tak silap, flight MAS ke Kota Kinabalu. Itu pun pergi sebab ada kursus programming kat sana 5 minggu. Merasa la puasa kat sabah. Beberapa hari sebelum raya baru balik semenanjung. Btw first time naik flight memang agak cuak, tapi emi masa tu lega sikit sebab naik beramai2 dengan peserta kursus yg lain.

    ReplyDelete