mari belajar bhase terengganu

4:06 AM


BBL dah lama nak update satu entri tentang bahasa Terengganu yang pekat lagi pure sampai kadang-kadang BBL sendiri tak paham apa maksud apatah lagi nak menyebutnya.


Cara paling senang nak sebut satu perkataan dalam loghat ganu ialah letak 'G' kat huruf terakhir. Contohnya, MAKAN akan menjadi MAKANG & IKAN akan menjadi IKANG.


- CHAPTER 1 -

Sekarang ni cuba korang belajar sebut perkataan pertuturan orang ganu.


1. Guaner Gamok = Apa khabar
2. ape ke jadah = apa hal
3. ayor dok ayor gok = ia tidak / sesungguhnya
4. atu = hantu
5. atur kecing = sssshhh ssshh!!! supaya bayi kencing
6. apah nyor. = hampas kelapa
7. anguh letong = sangat hangus
8. agah/beragah = org kecik jenis berani
9. air geh tujuh yu-pi cap katun jugaik = air 7UP (kole beghang)
10. air tuak = air nira
11. amok reng = malas nak tolong
12. air chor = air basuhan bertakung dari dapur
13. bata golek = boaster/bantal peluk
14. bronok = sejenis kuih yg diperbuat drpd sagu
15. bepang = sejenis kuih yg diperbuat drpd beras pulut
16. boloq woq = serabut
17. bak = ayah
18. bobok = gelembung udara dlm air
19. boyak = beritahu
20. bollok = penuh sesak
21. bahang = pukul kan!
22. bapok gong = sangat besar
23. botok licing = botak licin (rambut)
24. beso jereguk = besar
25. beghak nanang = sangat berat
26. bluahh = comot
27. beratah = banyak
28. beliung = pepatung
29. bising bangor = sangat bising
30. beso jalor = sudah besar
31. beng ikang = van@lori yg bawa ikan
32. bholay = tidur
33. berong = lalat,nyamuk yg ramai berterbangan
34. buruk leppok = buruk
35. busuk kohong = sangat busuk e.g mung ketok busuk kohong (kau kentut sangat busuk)
36. busuk kohong = sangat busuk
37. ba bay = degil bodo do'oh lalu = bodo lebih/benak
38. bewok = biawak
39. biru heran = biru lebam-lebam





Ini sebahagian dari silibus lengkap untuk korang mahir belajar loghat ganu.
Nanti BBL akan update lagi chapter seterusnya.



BBL ~ rasa rindu nak makan keropok lekor original terengganu
[n__n]







seronok baca? apa kata share dengan kawan-kawan kat.....

You Might Also Like

5 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. ade jgk pkataan hok ambe x tau ni.. haha

    ReplyDelete
  2. Hazwan Arif : tu lah.. sy org ganu pun tak paham benda certain2 perkataan tu.

    ReplyDelete
  3. abah ms belajar dl ada sorang je member terengganu..ramai member kelantan..so bhs kelantan abah lebuh ariff

    ReplyDelete
  4. abah khalisha : oh loghat ganu pun lebih kurang mcm loghat kelate cuma kelate lebih ke 'e' kat hujung huruf..
    tak pe. Nanti BBL update entri tentang loghat kelate..

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL