Cara Menganyam Ketupat Raya

11:51 PM

Assalamualaikum & hello there,


Tak lama lagi nak raya, biasanya kalu kat kampung dah sibuk booking daun kelapa untuk anyam ketupat. Di Terengganu ada 2 jenis ketupat biasanya menjadi menu bersama rendang ayam atau daging, iaitu ketupat palas/ketupat pulut & ketupat nasi. Most favorite mestilah dua-duanya sekali. Fuh sedap makan dengan rendang ayam.

Since zaman sekarang dah almost rare nak jumpa ketupat nasi kecuali kat kampung, kat bandar biasa ketupat segera je (dalam plastik cap Adabi), jom kita belajar buat anyaman ketupat ni. Paling tidak ketupat tu boleh buat hiasan di pintu rumah. Actually ada banyak jenis ketupat seperti ketupat palas, ketupat jantung, ketupat tiga segi, ketupat bentuk ikan & bermacam lagi. Cukuplah belajar buat ketupat paling simple ni dulu.  


Masih tak faham? Tonton video simple tutorial menganyam ketupat ni.



Nampak senang je kan tapi bila dah buat sendiri terbelit tangan kiri kanan. Adoi macam mana nak tunjuk pro depan bakal mak mertua ni. Please jangan buat ujian menganyam ketupat sudah ye mak mertua.

BBL ~ tau makan je ketupat tu
(╯°□°)╯

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

8 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. nice share...tp dh tak rmai yg buat ketupat cmni..semua beli siap je

    ReplyDelete
  2. dah lama giler tak ngayam ketupat...last anyam 2010...uish kena praktis balik camni ni...
    nice sharing!

    ReplyDelete
  3. family saya buat ketupat daun palas je.. senang sikit... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketupat palas pun sedap goreng makan dengan rendang ayam

      Delete
  4. Sekarang ni day kurang org buat ketupat
    SBB yg selalu buat ni org lama2

    Org skrg nk senang beli yg segera je hihi

    ReplyDelete
  5. huuurm brapa tahun blaja ni.. skali blaja buat then lupa =P
    tau makan je lebih..

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL