Gaji Naik Sebab Mata Wang Malaysia Jatuh

11:34 PM

Assalamualaikum & hello there,

BBL tertarik dengan komen seorang netizen mengenai status Oh! Media tentang jumlah gaji kerja pemilik diploma, ijazah & ambil lesen E lori. Ramai jugak duk komen & jadi pakar motivasi online.


Merurut Muhammad Syukrizan yang kini bekerja di Singapura membuktikan walaupun dia hanya memiliki sijil SPM tapi dia mempunyai income RM5K setiap bulan. Percaya tak? Bunyi macam jual benda haram je kan. 

Syukrizan kini bekerja sebagai lifeguard di Marine Life Park, Pulau Sentosa - milik Resort World Genting. Sebelum itu, dia bekerja sebagai carwash boy dengan pendapatan SGD$ 30 sehari lepas tamat SPM di bumi Singapura. Agak sadis sikit la.


Kini gajinya sebulan SGD$ 1, 700, cukup rendah di negara air keluar dari mulut Singa tetapi bila Syukrizan ke Malaysia melalui Tambak Johor, gaji diperolehi lagi besar dari Penolong Guru Besar sekolah rendah. BBL pernah ke Singapura tahun 2014, waktu tu SGD$ 1.00 bersamaan RM2.70. Jika gaji dia tahun 2014 tetap sama SGD$ 1,700 tukar ke Ringgit Malaysia jadi RM4,590. Banyak bukan?


TAHUN 2014 - SGD$ 1.00 = RM2.70
Gaji SGD$ 1, 700 = RM4, 590

-----------------------------------------------------

TAHUN 2014 - SGD$ 1.00 = RM4.07
Gaji SGD$ 1, 700 = RM5, 100

Dan disebabkan kadar tukaran Ringgit Malaysia dah jatuh sampai RM4.07 = SGD$1.00 maka secara automatik pendapatan Syukrizan naik RM500 sebulan. Wow, untung sangat kerja di Singapura.



Apa Syukrizan buat dengan gaji RM5.1K tu?

RM 1K bayar rumah & motor 
RM 1K belanja
RM 500 bagi mak di kampung
RM 500 shopping
RM 2K simpan

Jika setiap bulan dia simpan RM2K, dalam setahun akaun bank ada RM12K menjadikan income flow Syukrizan agak sihat. Senang nanti nak buat loan rumah atau kereta. 

To be honest BBL agak terkejut dengan perkongsian Syukrizan, walaupun masih muda & tidak memiliki pelajaran tinggi tapi dia mampu memberi wang saku setiap bulan RM500 dengan iklhas. Buktinya muda-mudah dah merantau ke negara orang untuk mencari rezeki. Thumb up anak Malaysia pukul 5.30 pagi dah beratur di Woodland untuk masuk ke Singapura. 


Those guys ada SPM je, jangan sedih. Jadikan entri ini sebagai kata semangat unuk korang mencari pekerjaan. Sama jugak dengan BBL tengah job hunter pekerjaan yang tetap. Susah sikit nak hidup tahun 2015 dengan ekonomi negara tengah lembab isu GST & RM jatuh lagi. Adoi. 

BBL ~ oh kerja!
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

9 Budak Suka Minum Bandung Laici

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL