Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Saturday, December 26, 2015

9 Tempat Makan Mesti Cuba Di Putrajaya


Assalamualaikum & hello there,

Semua rakyat Malaysia tahu Putrajaya adalah pusat pentadbiran negara selain menjadi ikon pelancong untuk datang singgah. Bandar elit ini ada banyak sangat tempat menarik yang boleh korang singgah & terokai. Tapi ramai tak tahu bahawa Putrajaya juga syurga makanan terutama anda yang suka explore tempat makan baru. Lets check out 9 tempat makan mesti singgah jika datang ke Putrajaya.

1. Putrajaya Sentral

Gateway Putrajaya sama ada bas express, Nadi Putrajaya atau Express Rail Link (ERL) mungkin korang terlepas pandang Putrajaya Sentral salah satu port makanan Putrajaya. Di aras 1 ada banyak kiosk menjual makanan grab eat. Tak kisah sama ada anda tengah tunggu train atau bas, pastikan perut di isi dulu ya. - Entri penuh DI SINI




2. Putrajaya International Convention Centre (PICC)

Sebut je makan di PICC mesti terlintas lunch buffet kan. Hanya RM25 (dewasa) RM 12.50 (kanak-kanak), tetamu boleh menikmati variasi menu makanan tengahari tempatan seperti nasi beriani, ayam golek, patin masak tempoyak, ikan keli masak merah & bermacam lagi menjadikan tengahari korang sangat meriah. Tak lupa ABC atau puding roti sebagai pencuci mulut. Entri penuh DI SINI




3. Food Court Precinct 9

Tahu tak setiap Precinct Putrajaya ada food court? Tak perlu susah kipas nak drive keluar dari kawasan rumah untuk menikmati hidangan makan malam atau tengahari. Singgah saja food court berhampiran & enjoy bermacam jenis makanan mengikut selera korang. Food court Precinct adalah food court paling besar yang menempatkan banyak kedai makanan. Fuh rambang mata nak pilih makanan. Sebut saja apa korang nak makan seperti sate, nasi kerabu, nasi lemak, char kway teow, nasi kandar, mee rebus, mee kicap, nasi arab...... sampai esok tak habis nak list. Entri penuh DI SINI




4. Penanggah Taman Warisan

Satu-satunya kawasan getah yang masih wujud di Putrajaya adalah di dalam Taman Warisan. Menurut sejarah, sebelum Putrajaya dibangunkan sebagai pusat pentadbiran negara, ia dikenali sebagai Perang Besar. Hanya pokok getah yang menjadi 'hutan' & ia adalah nadi pendapatan utama penoreh getah. Satu sebab kenapa korang mesti singgah makan di Penanggah Taman Warisan ialah menu makanan sangat best. Paling tip-top kat sini mestilah nasi ayam berempah, bakso, roti john, coconut shake, pulut mangga, cendol & sate kajang. Tak lupa pelbagai menu makan petang yang korang boleh nikmati jika singgah di sini. Entri penuh DI SINI




5. Cruise Tasik

Nak share satu rahsia. Sebenarnya tiada 'tasik' di Putrajaya tapi Tun Mahathir bina tasik khas dalam peta Putrajaya. Tak sah datang bandar buatan ini kalu tertinggal aktiviti air seperti Cruise Tasik. Satu tarikan terbaru di sini ialah anda & kawan-kawan boleh berpicnic di dalam bot Cruise Tasik macam BBL alami dengan harga RM50 max 8 orang selama 1 jam. Seronok tak terkata! Entri penuh DI SINI




6. Umai Cafe

Cekodok pisang best selling di Umai Cafe! Korang sendiri patut order cekodok pisang jika datang sini. Ada banyak menu menarik boleh anda nikmati sambil dihembus angin tasik Putrajaya. Land-mark cafe ini sangat mudah - bersebelahan Menara Monumen Alaf Baru. Entri penuh DI SINI




7. Only Mee

Satu-satunya restoren yang menyajikan mee yang dihasilkan menggunakan mesin khas tanpa campuran bahan kimia lain. Bahan adunan utama cukup mudah, tepung & campuran air kemudian siap mee. Dengan enam jenis variasi mee yang boleh korang nikmati. Chop jangan lupa cuba 4 in 1 listing - 4 jenis sajian mee iaitu prawn mee Penang, laksa kari Ipoh, mee Thai & Asam Laksa Penang dalam mangkuk kecil pada harga cuma RM12.00 sahaja. Entri penuh DI SINI




8. Pasar Tani Precinct 2

Pasar Tani ditengah-tengah Putrajaya! Terletak berhadapan Masjid Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin atau masjid besi pastinya korang tak patut lepaskan peluang singgah ke sini. Terdapat lebih 300 gerai menjual barangan termasuk produk segar tani,minuman, makanan, buahan, pakaian hinggalah barang kelangkapan rumah. Yang menariknya, korang boleh cuba makan 10 jenis cekodok - cekodok labu, cekodok kucai, cekodok buah naga, cekodok kentang, cekodok keledek, cekodok bilik, cekodok durian, cekodok pisang, cekodok jagung & cekodok udang. Rare kan? 




9. Spring Garden Restaurant Putrajaya 

Satu pengalaman indah menikmati makan malam sambil menghirup udara segar tasik Putrajaya. Tak lupa pemandangan terus menghadap pejabat Perdana Menteri. Soal makanan jangan risau, ada banyak pilihan makana seafood. Paling penting ia halal.



Entri ini dibawa khas oleh program Eat.Travel.Write Putrajaya 2015 oleh GayaTravel Magazine dengan kerjasama Perbadanan Putrajaya.



BBL ~ coming soon
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

11 comments:

  1. wah..semua nampak sedap!
    jom tukar link blog,
    saya masukkan link blog anda ke dlm blog
    kembaraminda7.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  2. pergh. pernah pergi taman warisan tu je. yg lain x try lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ada masa terjah tempat makan lain pulak

      Delete
  3. tak sangka plak dekat sana byk tempat makan yang best best.. T__T nanges tengok sebab semua nampak sodap.!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah tahu Putrajaya banyak tempat best nak makan. Nasib baik join event tu

      Delete
  4. Even I go putrajaya so often but never now the best place to "melantak" , I just saw and "Ok lah jom makan sini" weee . After you share this , it looks good , maybe I'll start to explore those food . Muehehehehe

    - Syamsid Blog -
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju tu.. Tak sangka putrajaya banyak tempat syok nak makan!

      Delete
  5. Kenapa tak pernah tahu banyak rupanya tempat makan best2 dkt putrajaya ? Uishhh kena try ni . thanks bro for the info ^_^

    ReplyDelete
  6. cub try makan dkt Kiosk ani Sup Utara Bngunn KpDnkk presint 2. gvrmnt staff area situ x prnh miss hri hari mkan pagi n lunch. menu pagi Nasi Lemak Pak Ngah Putrjaya mmg sdp gila n tghari menu Ani sup. tpi mmg lain gila dri ani sup utara yg lain. try sup kmbing dia fehhh. harga pon reasoanable.

    ReplyDelete
  7. cub try makan dkt Kiosk ani Sup Utara Bngunn KpDnkk presint 2. gvrmnt staff area situ x prnh miss hri hari mkan pagi n lunch. menu pagi Nasi Lemak Pak Ngah Putrjaya mmg sdp gila n tghari menu Ani sup. tpi mmg lain gila dri ani sup utara yg lain. try sup kmbing dia fehhh. harga pon reasoanable.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...