Diskaun 50% Tiket Khas KTM Komuter Untuk Pelajar IPT

3:48 AM

Assalamualaikum & hello there,

Panduan pelajar IPT mendapatkan 50% diskaun menaiki train KTM

Berkenaan dengan diskaun 50% KTM kepada semua pelajar pengajian tinggi Malaysia. Berikut syarat & cara permohonan bagi anda mendapatkan KTMB i-Card Student.


Syarat Terkini Konsesi Pelajar Kolej/Universiti Untuk KTM Komuter

Pada masa ini pelajar kolej/universiti boleh menikmati tambang diskaun 50% dengan menujukkan  kad pelajar di kaunter tiket.

Namun begitu, berkuatkuasa 7 Januari 2016 (Khamis), mereka hanya akan boleh memperolehi diskaun tambang 50% sekiranya mempunyai KTMB i-Card Student. Tempoh sebulan diberikan untuk mereka mendapatkan kad KTMB i-Card Student.


Ini adalah langkah kawalan bagi mengelakkan penyalahguaan tambang konsesi pelajar mereka oleh mereka yang bukan pelajar institusi pengajian tinggi atau telah tamat pengajian. 

Syarat Permohonan
- Pelajar Kolej/Universiti di Malaysia
- Terbuka untuk semua warga negara
- Yuran tahunan RM 30.00
- Surat pengesahan pelajar Kolej/Universiti mesti disertakan
- Tempoh saha guna kad adalah setahun dari tarikh permohonan atau setelah tamat pengajian

Cara Memohon
- Pemohon mesti mengisi Borang Permohonan KTMB i-Card 
- Sertakan bersama surat pengesahan masih belajar Kolej/Universiti
- Yuran mesti dibayar tunai
- Proses memohon boleh dilakukan di kaunter 9 & 10, kaunter tiket KTMB di Aras 2, Stesen KL Sentral
- Waktu operasi kaunter adalah dari hari Isnin - Jumaat bermula jam 8.00 pagi hingga 8.30 malam
- Borang permohonan & surat pengesahan pelajar boleh di download 
di  http://homepage.ktmb.com.my/images/KTMBicardFORM9122015.pdf  
serta borang pengesahan masih belajar 
http://homepage.ktmb.com.my/images/FormicardBM9122015.pdf 

atau diperolehi di kaunter Kad Diskaun, KL Sentral.

* Para pelajar IPTA/IPTS yang memiliki KTMB i-Card layak mendapat diskaun potongan 40% dari harga tambang perjalanan untuk tren intercity/ETS dan 50% untuk perkhidmatan tren komuter di Lembah Klang sahaja.

So, korang yang tengah study kat universiti atau kolej, ada adik, kakak atau abang, serta sedara mara yang sedang belajar di universiti sekitar Kuala Lumpur yang sering menggunakan tren ETS atau komuter eloklah mohon kad KTMB i-Card cepat-cepat. 

Pst jangan lupa share di facebook, twitter & google+. Tag sekali nama mereka supaya boleh cepat mohon KTMB i-Card.

BBL ~ guna Touch N Go pun jimat dari beli tiket kat kaunter
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

8 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. tp kan, kalau x de yuran tahunan lg ok. 50% yg diskaun tu dah mcm buat byr yuran thunan je

    ReplyDelete
  2. kenapa tak boleh download borang tu

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. kalau naik kereta api tanah melayu dapat diskaun jugak ke?

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL