Kegunaan Besar Google Calendar

12:29 AM


Assalamualaikum & hello there, 

Sepanjang bulan puasa ni memang BBL rajin tangan terjah blog giveaway. Banyak giveaway kad raya & duit raya sampai kena buat list tarikh tutup & tarikh umun pemenang. Kat situ timbul susah penat tangan nak tulis tiap satu segmen tapi semua tu dah berubah dengan Google Calendar. 


Apa itu Google Calendar?

Sama macam kalender biasa atau widget dekstop cuma Google Calendar boleh link dengan telefon Andriod. Senang sikit nak update tarikh penting terus dalam smartphone kan. Ini Google Calendar BBL penuh dengan list giveaway. Sejak ada blog porthadiah.blogspot.com tersangat rajin masuk segmen & giveaway tapi jarang-jarang menang. Yang penting submit entri. 


Tutotial guna Google Calendar

Korang boleh pilih nak create task atau event pada tarikh tertentu. contoh, pada 27 Julai adalah tarikh umum pemenang giveaway, klik pada tarikh & pilih Task (warna biru). Pada kotak Task, isi kan maklumat task sebagai contoh Umun tarikh pemenang giveaway blabla.blogspot.com. Kemudian di kotak Note, korang boleh isi URL blog tersebut untuk memudahkan proses check senarai pemenang. Senang kan? 


Esok-esok terus je buka Google Calendar untuk list task. Selain tu korang boleh creat remind untuk events, temuduga, tarikh penting atau hari jadi. Senang nak planning tiap bulan. Task tersebut boleh di padam atau biarkan sahaja. Buat buat bukti betapa rajinya korang join segmen & giveaway.

Apa tunggu lagi, start guna Google Calendar di Sini

BBL ~ selamat menonton sekali lagi
༼ つ ◕_◕ ༽つ 


Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

4 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Bagus la ada apps gini... Tq sharing...

    ReplyDelete
  2. Aku jarang guna calendar tapi tgk macam menarik je.

    ReplyDelete
  3. senang remind klu byk tugas ptg terutama yg guna tablet .

    ReplyDelete
  4. wah mcm best ni, lpas ni senang la kan..

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL