Tutorial Buat Video Blogbuster Nuffnang

12:53 AM

Assalamualaikum & hello there,

*Ini adalah contoh tutorial berdasarkan pengalaman BBL. Harap dapat membantu korang.



Dah ready untuk tutorial buat video blogbuster Nuffnang? Okay, first kita baca dulu kehendak advertiser (Maybank) dalam kempen blogbuster ni. Sila rujuk email korang (guna google translate sudah).


- LANGKAH 1 - 

Background kempen:
Maybank2u sebagai platform yang membolehkan pelanggan mendapatkan ganjaran  dengan melakukan urus niaga, transaksi, beli top-up, bayar bill & banyak lagi. Kini customers boleh mempunyai banyak peluang untuk memenangi hadiah-hadiah menarik hanya dengan melakukan transaksi Maybank2u online atau app.

Produk dan perkhidmatan Maybank2u:
Pengeluaran Cardless - Pengeluaran wang tanpa kad ATM
Pemindahan Wang IBG - Pemindahan Antara Bank
Prepaid Top-up - top-up kredit telefon bila-bila masa, di mana sahaja
Pembayaran bil - Bayar pelbagai bil dalam talian

Ringkasan:
Rakam diri korang / rakan-rakan menyebut atau menunjukkan satu daripada empat perkhidmatan utama yang melayakkan penyertaan pelanggan dalam Transact dan Menang:

a. Pengeluaran Cardless
b. Pemindahan Wang IBG
c. Pelbagai Pembayaran Bill
d. Prepaid Top-up

Dengan penyertaan ini, terdapat hadiah untuk dimenangi!
a. Harian - 56x hadiah harian (2 tiket wayang sebulan selama setahun)
b. Mingguan - 24x hadiah mingguan (RM500 Cash)
c. Hadiah Utama - 10x Samsung Galaxy Nota 4 atau iPhone 6


 PENTING 
MESTI memasukan suara atau teks:

Maybank2u, Suuuper great, Suuuper convenient, gives me all kinds of awesome, just by making transactions with Maybank2u! Find out more at www.maybank.com.my today!
*So, korang kena mention SEMUA ayat di atas dalam video nanti


- LANGKAH 2 - 

Rangka dulu step video korang. Sangat penting supaya jalan cerita video nanti tidak tertinggal info penting yang di require oleh Maybank.



Contoh situasi :

Di sebuah cafe atau dalam LRT, seorang pelajar sedang menggunakan aplikasi Maybank2u. Tetiba ada tangan menghulur basket pop-corn dengan banyak tiket wayang & dia ambil. Kemudian dia buka balik Maybank2u app, ada lagi tangan hulur  RM500 wang tunai. Wow dengan muka excited dia buka lagi sekali Maybank2u, ada tangan hulur iPhone 6 atau Samsung Galaxy Note 4. Waktu tu dia menjerit gembira.

INGAT : kena mention Maybank2u, Suuuper great, Suuuper convenient, gives me all kinds of awesome, just by making transactions with Maybank2u! Find out more at www.maybank.com.my today! dalam video korang.

Lagi contoh :

Ada 3 orang kawan masuk contest - setiap hari dorang ni bersaing siapa paling banyak buat transaksi menggunakan Maybank2U. Sampai satu tahap, dorang pergi jumpa kawan-kawan, ahli keluarga, lecture, mak cik cleaner & orang awam dalam LRT untuk offer diri bayar bill, buat transaksi & beli top-up  supaya boleh menang banyak hadiah.

INGAT : kena mention Maybank2u, Suuuper great, Suuuper convenient, gives me all kinds of awesome, just by making transactions with Maybank2u! Find out more at www.maybank.com.my today! dalam video korang.

Kemudian, shooting time! 


Shoot! Action! Cut! Cancel-cancel... buat balik.. Action!...

ni lah masa tunjuk aksi macam pengarah filem.. hehe

Done? Buka laptop.

BBL edit video guna Window Movie Live Maker. Senang je sebab dah tersedia dalam Window lappy.

Tak jumpa Window Movie Live Maker?

Tekan buton Start > taip Window Movie Live Maker pada Search Program and Files > klik software tu untuk Open. 
- LANGKAH 3 - 

Upload video shooting tadi dalam satu folder khas untuk nuffnang blogbuster ni (nanti tak serabut dengan file lain). Kemudian tonton video tutorial ni. BBL buat video lebih kurang macam tu. Cut, edit & sambungkan video tu.



Make sure panjang video korang tak lebih dari 15 Saat ye. Trimlah sampai cukup 15 saat atau kurang. 

Lepas siap edit video, save Movie dalam bentuk For Computer. Dah siap tapi sebelum upload dalam akaun Nuffnang, korang kena tukar format video WMV ke format MOV, MPG MP4, 3GP, FLV atau M4V. 

Convert video tu secara online melalui link ini --> www.online-convert.com/ 

Lepas tu Save seperti biasa tapi make sure korang dah buat 1 backup video dulu sebelum convert. At least kalu jadi apa-apa pada video nak convert tu, korang ada video asal (video yang dah siap edit).


- LANGKAH 4 -

Upload file video (yang dah di convert) dalam tab Blogbuster Campaign. Pilih unit - Large Rect & tekan buton Upload



Sekarang korang dah upload 1 video. Lega? opss tidak..tidak.. korang kena buat lagi 1 atau 2 video sebagai backup jika video pertama tu kena REJECT oleh Nuffnang. Maksimun video korang boleh upload adalah  5 video. BBL cadangkan korang buat & upload 2 video. Lebih pun tak pe. 

Dah jumpa ilham & idea? Cepat buat hari ini. Good luck bloggers.

BBL ~ harap2 jangan kena reject
[^.^]/

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

33 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. fuhh...tade idea la...tak tahu nak buat cmne..argghh..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh BBL dah bagi hint tu.. tarik nafas dulu baru cari idea okay

      Delete
  2. Akak pun dpt email..x dan nk buat la BBL....

    ReplyDelete
  3. good luck BBL,kalau awok terpilih sila belanja kita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Mek Onie, insyallah ada rezeki kita belanja

      Delete
  4. terima kasih masih blur nak buat ni... huhuhu.. tunggu en suami balik mintak tolong dia.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 harap cik suami dapat membantu

      Delete
    2. terpaksa abaikan... en suami kurang sihat skrg... :(

      Delete
  5. fuuhhh thanks. dah ada idea dahh. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  6. Tq BBL, bila baca langkah nie....trus dpt idea...Hope Idea yg ikaa create tu di terima euwwww,,,

    ^_^

    ReplyDelete
  7. Dah dpt idea sikit tp still blurrppppp........;-/

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat lagi nak cari idea tu.. baca balik email blogbuster Maybank tu

      Delete
  8. alhamdulillah yeay nasib baik jumpe entry ni! baru nak buat tengah perah ideaaa

    ReplyDelete
  9. Kite pun dapat kempen ni tapi xtahu nak buat caner sampaila terjumpa entry ni yeay!~ Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah.. ilmu kita kongsi sama2.. nanti boleh la belanja makan pau kacang ye

      Delete
  10. Menarik sungguh kempen Nuffang ini. Ada masa lagi nak buat video dan upload.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat lagi kalu nak buat, tapi makesure upload lebih dari 1 video sebagai backup ya

      Delete
  11. Assalammualaikum...BBL,

    Alhamdulillah berkat entry nie.. dapat jugak buat video walaupun saat2 akhir nie..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, wah baguslah tu. tak pe yang penting dah ada pengalaman buat video blogbuster. lepas kalu nuffnang bagi task blogbuster tak payah rusing lagi kan

      Delete
  12. Thanks for the tutorial. Memang tengah cari pon ☺

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL