Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Tuesday, February 2, 2016

Deko Bilik Anda Dengan Chalkboard

Assalamualaikum & hello there,

Tetiba datang mood nak deko bilik tidur. Semalam waktu scrool tweet BBL ternampak satu post bilik netizen twitter. Rasa tertarik tengok papan hitam sebagai penghias bilik tidur. Dulu zaman sekolah rendah sampai menengah selalu kena dapat tugas sapu papan hitam bila cikgu habis mengajar.


Dinding papan hitam atau chalkboard walls.
































DIY sendiri chalkboard bilik

Ada dua option korang nak deko dinding dengan chalkboard sama ada:

1. Cat sendiri menggunakan Nippon Paint Satin Glo 

Beli je cat Nippon Paint Satin Glo & boleh sapu cat tu kat dinding atau perabot umah korang. Ini kalu untuk space besar mungkin sangat sesuai. Lagi meriah boleh conteng dinding dari atas sampai bawah. Tutorial nak cat boleh tonton kat bawah ni. Make sure beli cat warna gelap tau.


2. Tampal dinding dengan chalkboard sticker

Kerja mudah tapi brilliant. Beli je online, tunggu abang Pos Laju hantar depan umah nanti terus boleh tampal. Dalam 11Street.my ada jual. RM10 sekeping dengan percuma kapur. Size setiap keping adalah 200cm x 45cm atau 200cm x 60cm. Untuk size dinding mungkin korang kena beli banyak keping sikit.



Bila dah siap cat / tampal boleh ajak anak buah menconteng dinding tu. At least ada jugak tempat dorang nak melukis dari conteng dinding dengan marker kan. Lagi pun jika koranh rajin boleh upload lukisan atau quota fav dalam ig. Nampak sikit unique dari natizen lain kan.  

Kapur tu boleh beli kat stationary shop atau kedai Typo. Lagi cantik kalu berwarna warni dinding tu. Oh jangan lupa pakai mask sebelum sapu kapur tu. Kan dapat asma pulak terhidu kapur dinding tu.

BBL ~ kena rajin la sikit
(╯▅╰)

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

5 comments:

  1. ingt kan pelamin je style chalkboard ni. bilik tidur pon ade

    ReplyDelete
  2. memang teringin nak buat macam nih..bedroom goal sangat..hehe..

    ReplyDelete
  3. Berapa harga satu cat satin glo tu biasanya ? Huhu . Teringin pulak nak beli .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...