Ads Nufnang

Beli Tiket Bas Secara Online

Friday, December 9, 2016

5 Kegunaan Beras Selain Menjadi Nasi

Assalamualaikum & hello there,

Sebut je beras mesti teringat pasal nasi. Kalu si beras tu menjadi nasi minyak, nasi lemak, nasi goreng, nasi kukus, nasi ayam & segala jenis menu nasi tu.. fuh bergendang bunyi perut. 

- 5 Kegunaan Lain Beras - 

Tapi beras bukan hanya menjadi nasi, beras di dapur anda mempunyai banyak kegunaan lain. Sejak dari zaman datuk nenek dulu, beras sangat familiar untuk kegunaan seperti..

1. Mengubati bisul, bengkak & jerawat


- Biasanya beras akan direbus, dikeringkan sebelum dibiarkan sejuk kemudian di tumbuk lunyai sebelum disapu pada bisul, bengkak atau jerawat. Petua ini turut menjadi amalan masyarakat India.

2. Selamatkan telefon masuk air


- Mimpi ngeri bila telefon bukan jenis water proof masuk air kan? Sebagai langkah nak selamatkan nyawa telefon tu, benam telefon dalam beras & biarkan semalaman. Besok bila on terus hidup. Lega... beras adalah komponen menyerat air yang baik. BBL pernah guna tips ni.

3. Peram buah-buahan


Anda terbeli buah mangga/avacado putik (tak masak)? Jangan bimbang, cuma perlu peram buah tersebut dalam beras & hasilnya buah mangga akan masak serta rasanya lebih manis. 

Sama jugak buah ciku, seeloknya simpan dalam beras & esoknya cuba tengok hasilnya. Elakkan letak ciku atas simen, nanti bahagian ciku jadi keras berkematu

4. Sebagai pemutih wajah


- Korang jugak boleh buat masker dengan beras. Kandungan Vitamin B dalam beras sangat berkesan menjadikan kulit muka lebih putih & gebu.

Sebut pasal beras untuk jadi cantik, teringat majlis produk kecantikan awal minggu ini bersama artis terkenal.

Sepetang Bersama Reen Rahim & Asianic 


BBL bersama blogger lain dijemput ke sesi high tea bertempat di Donutes Petaling Jaya. Bertambah seronok dapat sual muka Reen Rahim yang juga duta produk Asianic produk Halal. Bagi korang pertama kali dengar nama artis Reen Rahim, ini lah wajah empunya badan. Cantik & putih berseri tau.


Asianic Halal by Wonderland Primary

Syarikat bumiputera Wonderland Primary jenama Malaysia iaitu Asianic sangat komited mahu menghasilkan produk kulit berasaskan bahan semula jadi, berkesan, mesra alam pada harga mampu milik.

Asianic juga percaya dan bersetuju bahawa penyelesaian masalah kulit terbaik datang dari sumber alam seperti kejadian alam semulajadi. Produk Asianic juga di reka dengan teliti menggunakan bahan-bahan  herba terbaik dari alam semula jadi & paling penting bebas dari bahan kimia yang memuradatkan.


Kebaikan beras dalam rangkain Asianic Susu Beras

Tak perlu korang susah payah tumbuk, masak, berpeluh buat sendiri kerana dengan produk Asianic sudah cukup memberikan khasiat terbaik kepada wajah & badan anda. Kini Asianic tampil dengan dua jenis variasi Asianic Susu Beras Asli & Asianic Susu Beras bersama Cheery Blossom.


Rangkain Asianic Susu Beras termasuklah krim mandian, scrub badan & lotion badan serta tangan. Juga terdapat variasi Asianic Susu Beras dengan Cherry Blossom untuk anda ingin natural perfume. Set complete perlu ada dalam bilik mandi.


Selain itu, Asianic turut menawarkan produk penjagan diri iaitu shampoo rambut & Ginger Spa Salt. Satu tawaran sangat berkualitu untuk anda buat sendiri spa di rumah.


Harga Kompetitif & Mampu Milik

Jangan bimbang soal harga kerana rangkaian Asianic sangat berpatutan. Serendah RM 11.90 hingga RM 17.9 je. Betul tak tipu. KUALITI jangan cakap, cuba lah..tak cuba tak tahu..dah cuba baru tahu. Setanding dengan barang berjenama yang lain tau. Sangat menyegarkan dan sesuai untuk kegunaan seisi keluarga.


Rasai Spa 5 Bintang di ruamh sendiri dan tak perlu membayar harga yang mahal untuk kelihatan segar & cantik sepanjang hari. Anda boleh beli produk Asianic Halal

secara online melalui link website - www.wonderlandprimary.com

atau secara terus di

- Guardian
- Gaint 
- Aeon Big
- Aeon Wellnes 
- KK Mart

Namum pada masa akan datang, boleh beli dalam Lazada.com.my , Aladinstreet.com  zoommall.com & Tesco. Lepas ni tak payah risau kalu produk Asianic dah habis, terus boleh beli kat kedai mini berhampiran. Tak kisah waktu siang atau malam.  Andai kata tetiba nak rasa spa sendiri boleh pergi kedai 24 jam & nikmati saat tenang membelai tubuh anda.

Jangan lupa layari Facebook & Instagram Asianic Halal untuk tips kesihatan & aktiviti menarik!



BBL ~ nak cantik sihat gunalah Asianic Halal
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

3 comments:

  1. Macam-macam produk dah sekrang ada di pasaran dengan pelbagai fungsi dan menggunkan bahan yang kita guna selama ini..

    Perkongsian yang bagus sekali untuk memperkenalkan produk yang baru..

    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete
  2. Nice tips. Baru tahu boleh mengecutkan bengkak dan boleh buat peram buah tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...