Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger ? by AkuPenghibur.com

5:57 AM

HANGAT! Amaran terkini dari kerajaan Malaysia
HANGAT! Jualan murah di KFC
HANGAT! Nak tengok dinasour secara live?



Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger ? 

BBL nak bagi 8 jawapan untuk soalan Segmen Kenapa Aku Jadi Blogger ? 

1. Lecture suruh buat blog sendiri
Salah satu peninggalan assignment zaman study diploma yang tak siap-siap 
sebab ada saja entri terbaru. Blog adalah antara assignment BBL kena submit tapi
bukan blog personal kerana lebih kepada jual barang/perkhidmatan dalam blog.
Sayangnya blog tersebut sudah hilang dalam page rank Google.
www.budakbandunglaici.blogspot.com ini kira "adik" blog assignment tersebut.

2. Trend aku ada blog
Sekitar tahun 2007 hingga 2010 ramai blogger baru dilahirkan termasuklah 
blogger otai seperti  ariffshahkak jieben ashaarijoegrimjow, isuhangat &
idola blogger BBL, Just Khai Dot Com pemilik Oh! Media.
Kini Just Khai Dot Com sudah di delete oleh Khai.
Dari situ timbul sejarah berblog pada 9 Januari 2011 sehingga sekarang.

3. Diari bersama
Dulu tulis diari lepas tu simpan bawah bantal tapi kini dengan blog,
BBL boleh kongsi apa terjadi hari ini, esok & seterusnya bersama pembaca lain.
Seronok bila dapat kongsi pengalaman & bertukar pendapat.
Penat taip entri, BBL sudahi dengan blogwalking untuk tambah kenalan.
Itu adat blog kingdom & bukannya taip semata-mata.

4. Hari ini berguna untuk esok
Zaman sekarang semua orang kalau boleh nak Google saja tanpa banyak bertanya.
Contoh, sebelum melancong ke tempat baru (Singapura) kita mesti buat
servay mengenai hotel, tempat menarik, tips, larangan, tempat makanan halal 
termasuklah aktiviti shopping sekitar kota singapura.
Banyak sangat kredit nak call kedutaan Malaysia bertanya semua di atas?
Jadi, solution terbaik adalah blogwalking ke blogger yang pernah ke singapura.
Itu pentingnya review sewaktu melancong kerana rakyat malaysia suka melancong.
Ringkasnya entri di dalam blog kita mungkin berguna buat rakyat malaysia.

5. Blog adalah duit
Tahun 2012 Media Prima meraih keuntungan RM 2 billion hasil dari media percuma
seperti saluran tv, radio, surat khabar, billboard & portal digital online 
di bawah jenama Media Prima.
Jadi rebutlah sebahagian dari berbilion ringgit di tabur oleh syarikat untuk aktiviti iklan
atau sewa tapak iklan di blog. Yang penting kena usaha tingkat trafik blog.
Duit tu pun tuan blog boleh pergi shopping atau peram dalam ASB.

6. Saya artis blog
Satu bonus buat blogger wanita sebab korang boleh ikut jejak Hanis Zalikha
Nisa Kay , Fatin Liyana & Fatin Suhana atau blogger lelaki seperti Ben Ashaari, Mr Jocko.
Tapi itu terlalu jauh untuk BBL gapai tapi tak mustahil blogger akan diangkat 
setaraf dengan artis sebagai duta produk seperti Yuyu Zulaikha bersama Levis Revel.
Itu belum campur blog di review oleh majalah & surat khabar.
Even BBL pernah beberapa kali di tegur oleh viewers semasa di mall.

7. Blogger VVIP
Paling seronok dapat attend majlis besar seperti premier movies, contest &
majlis pelancaran bersama blogger lain. Mestilah rasa di awan-awangan
bila menjadi antara rakyat Malaysia pertama menonton movies & mencuba produk baru.
blogger eyriqazz ke majlis pelancaran Samsung S4.
Itu syoknya jadi blogger, sentiasa di hadapan.

8. Bekalan di sana
Last but not the last one mesti BBL berharap semoga setiap entri memberi kebaikan
kepada orang lain terutama umat Islam. Dalam berblog pun boleh berdakwah seperti
Niat berblog itu jadikan sebagai nawaitu sebelum menaip entri,
jika baik niatnya, hasilnya sebuah entri bermanfaat kepada penduduk muka bumi.

Cukup sampai 8 jawapan BBL kasi untuk segmen Acik ni. 
Penat duk perah otak.

BBL ~ mungkin itu sahaja buat masa ini
(=^.^=)

HANGAT! Amaran terkini dari kerajaan Malaysia
HANGAT! Jualan murah di KFC
HANGAT! Nak tengok dinasour secara live?


Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di... 

You Might Also Like

15 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. terima kasih ..sangat padat.. terbaik entri ini sebagai seorang blogger

    ReplyDelete
  2. wah...entri yang cukup bernas..tak mcm saya,mengarut je banyak hihihi...semoga menang untuk segmen ni =D

    ReplyDelete
  3. padat entrynya hehe..selamat bersegmen ya :)

    ReplyDelete
  4. detail habis ni! hehe. All the best ye BBL :)

    ReplyDelete
  5. salam..ayu singgah dr segmen yg sama..

    ada masa singgah la ke blog ayu...ayu ada buat segmen juga..tq

    http://ayuinsyirah.blogspot.com/2013/12/segmen-kenapa-aku-jadi-blogger-by.html

    ReplyDelete
  6. sbab utama knapa aku ada blog pun sama mcm ko.. sbab lec suruh buat utk course bisnes :)

    ReplyDelete
  7. waa byknya sebab....bestkan ada blog. hihihi

    ReplyDelete
  8. assalamulaikum.... ekin datang dari segmen yang sama... jemput la singgah ke blog ekin ya...

    http://cikash.blogspot.com/2013/12/segmen-kenapa-aku-jadi-blogger-by.html

    ReplyDelete
  9. shad datang sini balas kunjungan... good luck :)

    ReplyDelete
  10. padat isi kandungannya.. semoga berjaya bbl.. :D

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL