Oh! My Dream Trip to Macau

7:18 PM

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Petang tu redup dengan angin sempoi

"Doreamon!....doreamonnnn!..." jerit BBL dari depan pintu pagar

"mana Doreamon ni.." sambil menagis masuk rumah terus ke tingkat atas

"ya BBL..kenapa menagis ni" jawab Doremon dengan suara serak basah kiut 

"Gaint & Sinyu buli BBL di taman, mereka nak pukul BBL..
tolong Doreamon...tolong Doreamon...mereka akan datang ke sini" BBL melutut di lantai

"Jangan risau, kejap.." lalu Doreamon menyeluk tangan bulatnya dalam saku sakti di perut

bersinar-sinar " Pintu sesuka hati!" jerit Doraemon keluarkan pintu dari poket ajaibnya

BBL terkejut dengan objek pintu sebesar pintu bilik di depan mata

"ini dia pintu sesuka hati dari abad 25, 
dengan pintu ini kita boleh mengembara ke mana kita suka"
 terang Doreamon sambil kunyah dorayaki, yum..yum..

"Ha, seronoknya seronoknya, cepat Doraemon kita mengembara dengan pintu sesuka hati!
TAPI KEMANA Doraemon?" tanya BBL, penuh semangat waja siap beg backpack

"kita ke MACAU!"
jerit Doraemon bersungguh-sunguh terus tarik tangan BBL masuk ke pintu sesuka hati

Plug! dah sampai...
Apa BBL nak buat kat Macau?

1.  Gayatkan diri dengan Macau Tower Skywalk X


Setakat panjat pokok getah tak cukup umph nak buktikan berani,
bayangkan berdiri kat atas pelantar menara selebar 1.8 meter
yang paling cuak, tiada PEMEGANGAN. Ha, menjeritlah nanti.
in fact Macau Tower adalah menara ke 10 tertinggi di duniake 8 di Asia.
yes! BBL nak cabar diri berjalan di Macau Tower Skywalk X sambil jerit 
i believe i can fly, i can touch the sky kuat-kuat!

2. Sekejap Macau sekejap Portugis pastu Eropah 
dalam satu tempat

Tak payah terbang ke Eropah nak tengok Roman Coliseum, 
pergi saja Macau Fisherman's Wharf boleh bergambar klasik zaman rome,
eh..nak feeling romantik naik Venetian Gondola pun boleh di Venetian Macau &
paling penting selfie depan Ruin of St Paul dengan hastag #HelloEuropefromMacau
Semua tu boleh setel di Macau je. Tak caya eh?



3. i love sains! i love Macau!

Rindunya lawatan sambil belajar zaman sekolah rendah. Eh bercuti sambil belajar pun boleh!
Terjah je Muizum Grand Prix untuk timelapse dunia motor & kereta.
Dulu masa kecil suka sangat kumpul kereta mainan, sekarang tengok la beratus
kereta klasik permotoran. Sure rare bila teringat kembali.
Fuh vrooom!...vrooom.. bunyi ekzos kereta formula one.


Nak lagi adventure macam ala-ala the adventure of Jimmy Neutron 
boleh pergi Macau Science Centre. Terasa nak jadi budak sekolah balik la! 
Bertambah futuristic berada di Teater Angkasa Planetarium, sistem digital pertama di dunia
dengan skrin definisi ultra-tinggi HD (8000 x 8000) & kesan visual 3D serentak.
Confirm nak menagis syahdu dengan video adventure angkasa lepas.
Please bring me there!



Kejap, Doreamon nak bawak BBL terbang dengan buluh terbang di kepala.
Nah ni view di Macau. Cantik betul lampu neon menari-nari .
Tolong lap mulut tu, dah terliur ke? Haha



Khas buat Nuffnangers! sekarang Nuffnang on going contest My Dream Trip to Macau.
Paling penting...sekali lagi... paling penting all expenses sponsored
 oleh  Macau Government Tourist Office (MGTO)  selama 3 hari 2 malam.
Best kan..semestilah terlalu awesome.

*why Nuffnang can choose me fly to Macau because

1. BBL seorang Nuffnangers berstatus Glitterati sejak tahun 2010 & 
i do the best way to attend Nuffnang events, contests & parties!
2. Let me fly with airplane - its my dream since i never never ever fly with 'flyingmachine'
3. Its a part of lifestyle blog content to cover up about this one opportunity in million years
thru my facebook, fanpage, twitter & instagram. 

Nak cuci mata tempat best Macau atau maklumat lanjut jangan malu-malu tekan
 Macau Government Tourist Office (MGTO) & akaun Nuffnang korang.

tetiba Doraemon menyampuk "dah la BBL, mari kita ke.........."

~~***Plup****~~

"Bangun...bangun dah pukul 7.oo pagi ni.. kan lambat pulak nak pergi kelas!"
jerit mak.

"Apa..apa mak, ye pergi Macau??" jawab sambil muka seposen tergeliat

i wish Macau Government Tourist Office (MGTO) & Nuffnang can bring me there!
Teringin nak pergi 'Las Vegas of the Far East'.

BBL ~ verangan ni memang seronok betul
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

20 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Teringin jugak nak pergi.
    Tapi senang lagi kalau pergi ke Hong Kong, then naik boat ke Macau.

    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada rezeki boleh la pergi jalan-jalan sana

      Delete
  2. nie kira dah habis menarik la nie dengan bawak watak doraemon sebagai watak sampingan? hahaha... oklah nak join gak ah nanti haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. join lah, kalu menang pergi macau nak kirim key chain

      Delete
    2. Ha? Nak belikan aku keychain ? Wah baiknya dia

      Delete
    3. Kalu ko menang.. ak nak kirim key chain.. haha

      Delete
    4. cemano nak menang, tulis entry pun belum nie wahahaha

      Delete
    5. Pak cik google kan ado.. haha tengah cari idea ke

      Delete
  3. Macau is truly awesome la BBL! next year jom?

    ReplyDelete
  4. GOOD LUCK AWAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK :D

    ReplyDelete
  5. amboi ayat dalam entri x menahan. hahahaha.. all the best BBL! :D

    rasa macam nak join tapi xtahulah ada harapan ke tak kan.. macam nak give up awal2. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah menang tu rezeki. Yang penting join je contest nuff ni.. tak pasal2 dapat cpuv baru nanti

      Delete
  6. Perghhh.. BBL join tentu boleh menang punya.. Good Luck BBL!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki menang tu baru boleh pergi macau. Saja je join nak suruh nuffies bagi cpuv je sebenarnya

      Delete
  7. Good Luck,,, harao harap Blog Bandung laici dan Blog MrJocko menang,,, Yeay!!! www.mrjocko.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau mrjocko menang, nak kirim keychain okay

      Delete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL