Cara Letak Kotak Code HTML Giveaway Dalam Entri

11:47 PM

Assalamualaikum & hello there,


BBL nak share tutorial giveaway ni terutama korang yang nak buat giveaway guna code HTML dalam entri. Kipas-kipas BBL cari tutorial dalam Google tapi tak faham. 


Caranya :

1. Buka new entry post korang

2. Next, tekan HTML (sebelah button Compose). Paste code bawah ni dalam ruang HTML


<center>
<div style="background-image: url(&quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;"> LETAK CODE/AYAT KORANG DEKAT SINI!
</div>

Cara nak paste code rujuk gambar dibawah





3.   Pastu tekan balik button Compase & jadi macam gambar bawah




4. Dalam kotak tu, korang taip / paste code HTML giveaway / tutorial sendiri

5. Untuk ubah size kotak, tukar je size weight & height dalam ruang HTML


<center>
<div style="background-image: url(&quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;"> LETAK CODE/AYAT KORANG DEKAT SINI!
</div>


Korang kena pandai-pandai la ubah size mengikut kesesuaian, kalu terlajak lebar, ubah balik sampai la puas hati dengan size kotak.

6. Dah siap semua, Preview dulu entri. Kemudian Publish!




Lepas ni kalu korang nak buat giveaway pun senang. Tak jadi masalah nak suruh peserta copy code HTML. Senang kan? Kalu tak faham / ada masalah, sila tinggalkan komen di bawah ye


Rujukan :

BBL ~ selamat memcuba
o( ̄ρ ̄)o

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

13 Budak Suka Minum Bandung Laici

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL