Rahsia Terbongkar Buffered Earning CPUV, CPC & Blogbuster Nuffnang

7:16 AM




Assalamualaikum pembaca blog BBL & korang sedang stakler cara kumpul duit dengan Nuffnang. Okay, ini tips di beri oleh Nuffies sempena Nuffnang Lovin @ Aloft KL 2 minggu lepas. BBL nak kongsi jugak tips cara nak buat Nuffnang sayang ketat-ketat korang. 

 Apa itu Nuffnang?

Nuffnang adalah syarikat pengiklan digital yang menawarkan pelbagai aktiviti, peraduan, event & peluang menjana pendapatan kepada blogger. Bak kata blogger, boleh buat duit dengan iklan Nuffnang di blog kacak & cantik milik korang. 

Ada beberapa jenis kempen earning ditawarkan kepada blogger.

1. Kempen CPC - Cost Per Click 


Kempen CPC paling senang nak kumpul duit. CPC dibayar mengikut jumlah klik pada iklan nuffnang tapi awas jangan cuba-cuba klik iklan di blog sendiri. Kan tak pasal kena ban oleh Nuffnang. Biasanya CPC bergantung jumlah klik oleh pembaca blog. Setiap klik di bayar RM0.25 & akan dikredit bila kempen iklan tersebut tamat. Biasanya BBL tolong klik iklan setiap kali blogwalking, tak salah tolong menolong. Esok lusa dorang datang blog & klik iklan di blog kita. Sama-sama kumpul duit kan.

2. Kempen CPUV - Cost Per Unique Visit



CPUV susah sikit nak dapat tapi bila sekali dah dapat CPUV memang akan di banjir dengan kempen CPUV. Okay, CPUV dikira mengikut jumlah unique visit yang datang ke blog kita.

Apa pulak unique visitor ni?

Unique visitor dikira apabila ID berlainan masuk ke blog kita. Contohnya :

Zaina Zain di Bentong, 
Fara Fafau di Shah Alam, 
Fahrin Ahamad di Terengganu, 
Shiela Hamzah di Perak 
& Hatta Dolmat di Melaka. 

Kesemuanya sedang online & membaca entri di blog BBL. 
Secara automatik BBL dapat 5 unique visitor sebab masing-masing dari ID berlainan
 (laptop masing-masing)

Tapi jika mereka berlima berkumpul & menggunakan satu laptop, 
iaitu ID address sama maka mereka di kira 1 unique visitor tapi 5 page view.
Kan berbeza unique visitor & page view.
Bahasa mudah, setiap pengunjung baru datang baca blog kita, itu di kira unique visitor &
pengunjung yang selalu baca blog kita di kira page view. 

Cara mudah kumpul unique visitor korang boleh cuba langkah-langkah di bawah :

1. Publish entri korang di Facebook, Fan page sendiri, blog group, Twitter, Google+.
Biasakan publish entri di Facebook kerana peluang Unique Visitor amat tinggi.

2. Ping entri di Busuk.org, Gempak.org, Pingje.org atau laman entri post lain.
Cara ini pun senang nak dapat beribu Unique Visitor.

3. Rajinkan diri blogwalking, tinggalkan komen setiap kali baca entri blogger lain.
Kalau asyik mengharap orang lain datang singgah blog kita, susahlah macam tu.
Kena ada sifat tolong menolong dalam berblogging, jangan malas untuk buka blog lain.

4. Sentiasa update Survey Profile Nuffnang setiap bulan kerana kempen CPUV di pilih mengikut jenis blog profile. Contohnya, Maybelline Malaysia nak iklankan Lipstik terbaru.
Maka blog profile berkisar mengenai beauty & fashion akan mendapat perhatian dulu.

Cara pembayaran CPUV

Pengiklan akan membeli sejumlah pengunjung Unique Visitor blog (UV) korang. Kempen akan tamat bila dah capai kuota atau jumlah target telah dicapai. Contohnya, pengiklan dari Proton akan  membayar korang untuk setiap 1 UV dengan harga RM0.10 dengan had maksimum 500 UV atau RM50.00 bagi 500 UV sepanjang tempoh kempen berjalan.

Sssetengah pengiklan membayar korang untuk tempoh tertentu seperti seminggu atau lebih.
Andaikan selama 7 hari iklan CPUV dari Proton berputar-putar keluar mengikut masa telah di tetapkan seperti awal pagi, tengahari atau lewat malam & pihak iklan akan membayar mengikut jumlah UV yang datang blog korang. Katakan UV semasa kempen berjalan ialah sebanyak 1,000 UV & pengiklanan bayar RM0.20 untuk setiap UV maka korang akan dapat RM200.00 hasil dari 1 kempen. 

Kalu jumlah peratusan dah capai 1,000 CTR, secara automatik akan dapat Bonus CTR. Contoh, pengiklan Proton hanya nak 1,000 UV sahaja tapi korang terima lebih dari 1000 UV maka Nuffnang akan memberi bonus. Bonus ini di bayar oleh Nuffnang bukannya pengiklan.

Paling penting, kena upgrade tema atau rupa blog korang biar cantik-cantik & kacak. Pemilihan CPUV akan dilakukan oleh pengiklan & bukannya Nuffnang. Nuffnang hanya sediakan list blogger berpotensi untuk di pilih oleh pengiklan. 

3. Advertorial Sponsor Post 

BBL pernah dapat sekali sponsor post untuk Nestle Yogurt : Blogger Recipe Challange. Cuma sediakan 1 resepi berasaskan yogurt tut tut dapat bayaran RM150.00. Sama juga jemputan ke event pelancaran produk terbaru, siang pergi event lepas tu balik rumah buat entri pasal produk tersebut & hujung bulan tunggu duit cash-in. Biasanya Nuffnang akan hantar email kepada Nuffnangers mengenai cabaran sponsor post ni. Tepuk dada sama ada rajin nak join atau tidak.


4. Kempen Blogbuster

Ini kempen paling masyuk dalam sejarah Nuffnang. Korang akan diminta menghantar video selama 10 saat mengenai sesuatu produk kepada Nuffnang kemudian pengiklan akan memilih video yang menepati syarat kelayakan. Barulah video tersebut akan di play di blog korang. Contoh, Ambi Pure nak promosi dengan Air Wick so korang buatlah apa video mengambarkan betapa segarnya guna Air Wick dalam rumah. Paling best, setiap video yang di play akan di kredit RM0.50. Time ni lah korang nak attack ramai reader baca blog.


5. Rajinkan diri join event Nuffnang

Tak semestinya korang perlu join event Nuffnang. Ye BBL tahu ramai blogger tinggal jauh dari KL. Shortcutnya, apa jua contest, cuba ringan jari jemari korang untuk submit 1 penyertaan. Soal menang kalah itu letak no 7. Walaupun suka-suka nak penuhkan kotak peserta, akhirnya BBL menang Churpie flushie. Yahoo.


Jangan lupa submit tiket kepada Nuffnang, untung-untung dapat 1 kempen CPUV kan. Alhamdulilah merasa jugak duit Nuffnang tahun ni. Selepas sebulan cash out, dah sampai cek depan pintu peti surat.

**Tujuan penyiaran gambar diatas bukan berniat tunjuk menujuk, sombong mahupun riak tahap super dewa cuma nak berkongsi pengalaman supaya ada semangat untuk korang berblogging. 

BBL akan update lagi tips lain nanti ya. Harap-harap tips ini berguna untuk korang.

BBL ~ asyik sibuk je ni
[>,<]~~

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

48 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. terima kasih bg info macam ni. sgt tertunggu penerangan yang sgt membuka mata sy.

    ReplyDelete
  2. Oo camtu ke wei.. baru tahu la yang uv tu hahaha.. thanks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang pening kan tengok uv sikit

      Delete
  3. BBL, cam mana nak bagi surat cinta tu ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. azlina hantar je tiket kat nuffnang. buat tanya macam mana nak dapat cpuv

      Delete
  4. wuhuuu..
    rahsia dah terbongkar..
    jom sama2 kita amik untung dari blog :)

    ReplyDelete
  5. rasanye utk bulan ni baru dpt 2 be je..huhu
    kenal banyak bodek2 puji2 nuffnang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah harap lepas ni ada lagi be

      Delete
  6. Terima kasih atas perkongsian tips dan rahsia ;)

    www.mosumartdesign.com

    ReplyDelete
  7. hmmm baru pakcik tau konsep CPUV tu.....

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. campur dengan experience sendiri jugak tu

      Delete
  9. thank for sharing. tips memang terbaik

    ReplyDelete
  10. thanks shared... puas kite cari infor pasal ni... mintak halal.. kite ader shared infor ni kat blog kite..

    http://www-ustazahaini2014.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Uh helo hafiz hafizol..tak de entry baru ke? Nak komen ni

      Delete
  12. Waaah lengkap yaaa amatss! I like. Baca sekali terus paham konsep keseluruhan. Takperlu nak google lagi. Semua info cukup! Good job.

    ReplyDelete
  13. Terima kasih kerana berkongsi, saya pun ada dekat 12 BE yang tengah berjalan tapi income macam ciput je (sen, sen) pening juga macam mana nak naikkan earning tersebut. Tolong click dekat blog orang ye , okay noted

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama semoga bermanfaat tips di atas ye

      Delete
  14. Best ya bila dapat BE daripada Nuffnang. Masyuk habis sakan.

    Jom Baca Entri Berkaitan:

    10 Rahsia Dapatkan Buffered Earning Nuffnang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu trafik blog stabil, banyak la income masuk. hehe

      Delete
  15. round round terjumpa blog ni.hehe.mmg berkesan tips yg diberikan..harap smua disini dpt support satu sama lain..jemputlah dtg ke blog http://blogyangkosong.blogspot.com.. moga2 earnings kite smua bertambah..huuhuh..jgn lupe klik ads nuffnang juge ye..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih singgah baca entri atas. sharing is caring kan

      Delete
  16. thanks atas ilmu yang amat berguna ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap bermanfaat ya, jangan lupa praktise

      Delete
  17. Baru tahu macam mana pembahagian dan kempen-kempen oleh nuffnang. Thanks 😊👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. samalah. hari tu pening jugak macam mana nuffnang ni bayar duit kepada blogger

      Delete
  18. bbl thankyou bagi info....masif daif lagi psal blog ni....boleh lihat blog sayahttp://surahelmee.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. benda boleh belajar. nanti lama-lama dah boleh faham

      Delete
  19. Terima kasih BBL..baru faham sikit2 tentang nuffnang..cuma nak kena cari idea utk hantar ticket..:)

    kalau sudi, jemputlah ke blog saya http://ssharimahyahya.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Terima kasih BBL..baru faham sikit2 tentang nuffnang..cuma nak kena cari idea utk hantar ticket..:)

    kalau sudi, jemputlah ke blog saya http://ssharimahyahya.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je nak hantar tiket, cakap je nak request cpuv, ada rezeki nanti masuk 1 kempen cpuv

      Delete
  21. tq..saya baru nak belajar..huhuh...

    ReplyDelete
  22. tq ,, informasi yg berguna.. :)

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL