Tutorial Nuffnang Mobile Ad Di Blog

10:35 PM



Assalamualaikum & hello there,

Biasa tak tengok 'Stat' bahagian 'Audience'? Perasan tak ramai visitor dari Andriod atau IOS. Tu maksudnya ramai readers kesayang korang guna smartphone tuk baca blog. Terbaru Nuffnang dah perkenalkan Mobile Ad khas untuk iklan di telefon atau tab. Maksudnya kalu sebelum ni, bila buka blog di tab hanya semata-mata entry korang je tapi sekarang ada iklan Nuffnang menari-menari. Cun kan? Siapa excited nak buat Mobile Ad? Sila baca sampai habis ye. 

Sekarang ni  ikut step-step di bawah:


Langkah 1 : Tekan button 'Add Mobile Ad' di bahagian 'Manage Blogs'. 



Langkah 2 : Copy code dalam kotak bawah ni




Langkah 3:Pergi ke 'Templete' & pilih 'Edit HTML'. Paste code tadi selepas element <body> seperti gambar di bawah. Nak senang cari <body>, tekan Ctrl + F. Lepas paste code tadi, tekan 'Save Templete'.


Langkah4 : Kembali ke bahagian 'Templete' & pilih button 'Mobile'. 



Langkah 5 : Tekan button 'Choose Mobile Templete' , pilih 'Custom' & save.


Langkah 6 : Dah siap!



Mobile Ad ni sangat menbantu menaikkan jumlah CPUV atau Unique Visitor ke blog korang. Sekarang ni ramai readers baca blog dengan smartphone atau tab sahaja. Lagi senang nak buka blog sambil tunggu train, bus, atau dalam kelas. Bila dorang tengok mobile ads dalam blog korang at least ada sedikit peningkatan income dalam akaun Nuffnang kan? 


BBL ~ selamat mencuba
[^.^]""


Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

8 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. dah buat 2 3 kali tp bila try bukak dngn phone, iklan keluar tp entri di blog tak keluar pun.. adoi.. x tahu la apa masalah..

    ReplyDelete
  2. Pernah juga buat.. Tapi tak kuar juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada masalah agaknya tak pe kita tunggu next update dari Nuff

      Delete
  3. thanks for the tutorial, nanti nak cuba lah.. :)

    ReplyDelete
  4. sama lah..xkua iklan nye kat mobile..nak kata tak install flash player ada je.haha..pnt godek2 ni

    ReplyDelete
  5. klu tgk mobile view tu guna desktop ade iklan but klu guna handset/mobile x de pun iklan, tau x nape huhu

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL