Jom Jalan-Jalan Pulau Langkawi : Kompleks Haji Ismail Group Level 2

11:10 PM


AMARAN : ENTRI INI SANGAT SANGAT PANJANG, 
JANGAN BACA KECUALI JIKA ANDA NAK SHOPPING KE KEDAI HAJI ISMAIL GROUP, LANGKAWI. 
Harga tertera mungkin berubah mengikut musim, tukaran wang ringgit & promosi

Assalamualaikum & hello there,

Datang Pulau Langkawi tak sah kalu tertinggal aktiviti borong coklat daim & popero. Banyak kedai jual coklat cuma yang beza hanya harga saja. Kali ini BBL ada trip bersama Haji Ismail Group. Fuh, kompleks baru HIG ni lagi besar & luas walaupun 2 tingkat sahaja. Mak cik kiah mesti rambang mata kalu datang sini. 

Tingkat 1 :
Menjual semua jenis coklat, periuk, pekakas rumah, beg luggage, ubat gamat, hiasan rumah

Tingkat 2 : 
Sama saja barang di tingkat bawah tapi level 2 lebih spesifik kerana setiap lot kedai pamer lebih banyak pilihan & tak ramai orang. So tak serabut dengan customer lain. 

Petang tu kami ada sesi briefing dengan wakil komunikasi Haji Group. Banyak soalan kami tanya sampai kena que sorang-sorang tanya. 
Soalan paling nak bagi mestilah soalan kenapa harga coklat di Langkawi makin naik compare bulan-bulan lepas, kes cuti sekolah atau LIME jangan cerita la sebab dah sah-sah harga coklat automatik naik seringit dua. 
Jawapannya
kesan turun naik nilai matawang Ringgit Malaysia
 Haji Ismail Group adalah pengimport terbesar coklat Langkawi. Hampir 70% coklat di Langkawi dbekalkan oleh HIG. Kebanyakkan coklat diperolehi dari negara Arab. 

So Halal atau tidak coklat dari luar Malaysia?

Jawapan : Mat salleh ni kalu coklat tu di sahkan halal oleh badan Islam negara meraka. Memang halal kerana untuk mengiktiraf sijil halal sangat susah & perlu melalui proses amat ketat. Lagi pun mat salleh kalu buat pengakuan halal memang ikut flow betul. Paling penting mereka sangat respect dengan religion Islam walaupun berbeza pendapat - terang wakil HIG. Wallahualam ye. 



Lepas habis sesi taklimat, BBL mintak permision nak gambar untuk report assigmnet nanti. Padahal snap gambar untuk blog. Hahaha dengar cerita ada tak boleh ambil gambar dalam HIG tapi tak nampak pun signboard tu. Paling penting dah dapat permision, sakan la BBL ambil gambar. 

Tingkat 2
Since level ni lebih banyak choice & kurang customer, so sangat peaceful mind nak buat pilihan pingan mangkuk, luggage, bunga plastik & pisau potong. 

Harga dalam gambar mungkin berbeza untuk bulan akan datang bergantung kadar tukaran matawang Malaysia & waktu cuti.


Luggage area


Kat sini boleh rambang mata nak pilih luggage. Besar, medium atau kecik semua ada. Harga bermula serendah RM80.00 hingga RM200.00 bergantung size & jenis material luggage.




Bunga plastik area


Ini paling seronok, dari jauh nampak macam bunga hidup tapi bila amati betul-betul confirm tertipu. Warna & bentuk pokok orkid atau pokok daisy sangat 'hidup'. Sangat sesuai buat hiasan raya nanti. Harga pun boleh tahan. Okay masuk dalam check list!



Bunga Daisy - RM 16.90


Bunga orkid - RM 49.00



Area pinggan mangkuk


Level 2 ni setiap lot kedai jual bermacam jenis pinggang & mangkuk.  Mak cik atau akak di haruskan pakai sun glasses tebal supaya tak berpinar mata nak pilih mangkuk. Belum campur kedai sebelah. Itu lagi haru biru beg duit nampak gayanya.



Periuk Vision - Boleh tahan beratnya


Lot kedai sebelah pulak kena terjah. Setiap lot kedai pamer pelbagai jenis barang. Jangan bimbang terkomfius nak beli ya. Setiap set sama berat dengan harga. Hehe


Area sudu & pisau

Bila masuk lot pisau & sudu garfu rasa macam sayang nak guna. Kalau boleh nak buat hiasan biar tetamu jelaous habis. Sangat cantik & terlalu cute! Elok jugak buat hadiah khawin atau bertunang.


Okay cukup entri untuk level 2, cerita pasal dunia coklat level 1 BBL akan update next entri. Dah panjang sangat entri ni dengan gambar. Kepada anda yang planing nak shopping di HIG, dah boleh start budget untuk beli pinggan mangkuk, pisau & hiasan rumah. Jangan lupa tambah extra budget untuk caj tambahan jika korang naik flight.


Baca juga entri tempat menarik Pulau Langkawi


Tempah hotel anda di Langkawi dengan Agoda.com sekarang untuk penjimatan terhebat & hotel menarik sebelum terlambat.





BBL ~ rindu pulau Langkawi
\( ̄ρ ̄)/

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

4 Budak Suka Minum Bandung Laici

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL