Jom Jalan-Jalan Pulau Langkawi : Kompleks Haji Ismail Group Level 1

4:08 AM


Assalamualaikum & hello there,

Sambung balik entri Jom Jalan-Jalan Pulau Langkawi : Kompleks Haji Ismail Group Level 1. Tingkat bawah menjual barang sama seperti tingkat 2 cuma variasi lebih mahal. Ops.. kat sinilah syurga coklat. Fuh heaven tengok coklat bertimbun. Boleh bertambah lemak tinggal lama-lama di Langkawi ni.


 Harga coklat di Kompleks HIG 2015

Hershey's paket ni wajib beli kalu dah jejak kaki di Langkawi. Biasa BBL beli dalam pek kecil. Tak puas makan waktu study. Dah alang-alang sampai sini terus borong 6 pek. Habis la gigi rongak.


Ini antara coklat rare boleh jumpa di Langkawi sahaja. Tak taulah kalu boleh beli di KL. Ritter Sport sangat sedap & packaging pun kecil Rasanya macam coklat Cadburry je. Paling sedap Ritter Sport biksut punya.  Harga RM5.50 setiap satu. Hari tu tengok akak tu borong 1 troli coklat ni. BBL sempat tanya kenapa beli banyak sangat. Selamba dia cakap coklat ni rare la dik.


Macam biasa Cadbury pun ada tapi dalam 2 versi iaitu made in Malaysia & oversea seperti Australia. Bagi korang nak cuba flavour Cadbury oversea, boleh la beli. BBL tak beli sebab harga Cadburry made in Malaysia di HIG sangat mahal compare harga di Mydin (kat rumah BBL). Kenapa datang jauh-jauh semata nak beli coklat Cadbury sedangkan harga tempat sendiri lebih murah compare Langkawi kan?

Cabdury Bar Australia RM8.90


Ada bermacam flavour unik seperti pepermint, candy bar & banyak lagi. Actualy BBL dah lupa flavour lain sebab dah mabuk coklat.


Oh tetiba BBL jadi jatuh cinta lepas makan Whittaker's Bar. Jika korang suka makan coklat putih, please try this one. Sangat padat dengan rasa susu coklat putih & ingredient. Jangan makan jika tak suka coklat putih sebab nanti cepat muak. Hahaha siapa nak pergi Langkawi? BBL nak kirim ni!

Whittaker's Bar RM13.90


Whittaker's Lab pun antara coklat menjadi kegilaan di Pulau Langkawi. Rasanya sangat sedap compare Cadbury tu.

Whittaker's Lab


Paling win dalam syurga coklat HIG mestilah Popero! Tepuk tangan sikit. Harga pada Mei 2015 ialah RM 20.90 sekotak. Awal tahun 2015 tak silap harga lingkungan RM18.00 macam tu. Awal tahun lepas lagi dasyat, cuma RM15.00. Percaya tak harga Popero naik macam harga minyak?

Popero RM 20.90


Coklat Kinder Bueno ni kat Langkawi je boleh makan banyak-banyak. Biasa kat rumah, tak beli pun sebab harga mahal. Datang Langkawi haruslah beli & makan sampai puas. Harga Bueno budle macam lebih murah & packaging dalam kotak. Kat HIG, harga Kinder Bueno lebih murah compare kedai lain. BBL terbeli Kinder Bueno sama macam dalam gambar bawah pada harga RM 19.90. Fuh naik je darah tengok harga kat HIG lagi murah. Argh tarik rambut.

Kinder Bueno RM 18.80


Balang Sweet Original sangat cantik & berat. Kalu isi dengan mashmellow atau jelly bean mesti cantik. Harga tak ingat


Khas buat pencinta M&M's. Oh kat sini bermacam pek M&M's ada. Besar kecik semua ada. Ini bukan kunyah macam tu, boleh mandi sekali. Pek kat bawah ni besar macam pek gula 1kg. Kenyah makan coklat je.


Harga Daim dah naik compare bulan-bulan lepas. Kesan jatuh mata wang Ringgit agaknya. Naik harga atau tidak, semua pakat borong sampai penuh bakul.


Disebabkan culture shock dengan dunia coklat, hampir RM300.00 BBL belanja untuk coklat sahaja. Fuh nampak tak finatiknya bila sampai ke HIG. Ada jugak coklat rumah made in Malaysia tapi tak berapa sedap la. Hehehe

Selain tu, tingkat bawah ini ada menjual set pinggan mangkuk, pisau, ubat gamat, sudu garfu, periuk kuali & luggage. Kat sini lagi ramai customer sampai nak berjalan pun boleh berlaga bakul. Size lorong antara satu rak dengan rak lain agak sempit so kena pandai-pandai la cari jalan nak elak dari bertembung dengan orang lain. 

Rak pinggan Corelle

Boleh tahan berat satu pinggang Corelle  ni. Padan la harga sampai beratus ringgit 1 set. Lenguh la tangan nak bawa balik naik feri.

Ada jugak mangkuk versi mampu milik macam di bawah. Boleh la buat isi rendang ayam raya nanti kan.


Tak cukup duit nak beli mangkuk atau coklat? Jangan risau kerana di pintu masuk utama HIG ada menyediakan 3 buah mesin ATM Maybank, Cimb & RHB Bank untuk kemudahan korang keluarkan duit. 


Peta lokasi Kompleks Haji Ismail Group




Nak ke Langkawi? Tempah hotel anda sekarang di Agoda.com untuk penjimatan terhebat & nilai hotel terbaik


BBL ~ oh saya sukakan Langkawi
ヘ(◕。◕ヘ)

Ai tak kan baca sorang je..kongsillah dengan kawan-kawan di....

You Might Also Like

2 Budak Suka Minum Bandung Laici

  1. Kinder Bueno kotak mcm dlm pic tu, paling murah di Saga dan kedai belakang Saga. RM18.50.

    ReplyDelete

Jadi BFF Instagram BBL

Blog Arkib

LIKE Fan Page BBL